GINGERBREAD PANCAKES WITH CAROB
Były już ciecierzycowo-orkiszowe pancakes, czas na aromatyczną, zimową wersję. Idealnie sycące i wyjątkowo smaczne śniadanie. Polecam!
SKŁADNIKI (ok.15 sztuk):
- 400 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis znajdziecie tu)
- 2 łyżki brązowego cukru pudru (zmiksowałam brązowy cukier w młynku do kawy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Do mleka dodaj ocet i odstaw na kilka minut, aż się zsiądzie.
W misce wymieszaj suche składniki, dodaj mleko i wszystko wymieszaj.
Smaż na gorącej patelni, przewracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni pancake'ów pojawią się bąbelki.
Podawaj polane syropem klonowym lub melasą z chleba Świętojańskiego (karobem) i posypane świeżymi lub mrożonym owocami.
Smacznego!
There were chickpea-spelt pancakes. Now it's time to make spiced winter version of this fulfilling and tasty breakfast.
INGREDIENTS (for about 15 pancakes):
- 400 ml plant milk
- 2 tbsp apple cider vinegar
- 2 C wholewheat flour
- 2 tbsp carob powder
- 1 tsp homemade pumpkin pie spice (recipe here)
- 2 tbsp powdered sugar
- 1/2 tsp baking powder or baking soda
- pinch of salt
PREPARATION:
Add vinegar to your milk, and set aside. Vinegar will make the milk sour and change it's consistency to something like buttermilk.
In a large bowl mix all the dry ingredients. After few minutes add the milk and mix everything well.
Fry in a hot pan, flip over when you see bubbles on top.
Serve with maple syrup or carob molasses and fresh or frozen fruits.
Enjoy!
Kurcze po tym całym świątecznym obżarstwie mam ochotę na takie właśnie placuszki:)
ReplyDeleteObczaj bliźniacze zdjęcie czarki na tle serwetki z czerwonym paskiem KLIK :))))
ReplyDelete;) rzeczywiscie bardzo podobne , zauważyłam, że te serwetki są dość popularne na blogowych zdjęciach ;)
Deletewygladaja wysmienicie :) a sniadanie to wiadomo podstawa wiec musi byc na wypasie :D
ReplyDeletedziękuję :)
Deletedodajemy i proszek i sodę?
ReplyDeletenie nie, albo to albo to, zaraz zmienię w opisie, żeby było bardziej jasne :)
Deletechciałabym przygotować placuszki dla 11,5 miesięcznego dziecka czy ocet można zastąpić sokiem z cytryny i w jakiej ilości?
ReplyDeleteproszę spróbować najpierw z 1 łyżką, a jeśli będzie trzeba to wtedy dodać drugą
Delete