PIERNIKOWE PANCAKES Z KAROBEM

GINGERBREAD PANCAKES WITH CAROB





Były już ciecierzycowo-orkiszowe pancakes, czas na aromatyczną, zimową wersję. Idealnie sycące i wyjątkowo smaczne śniadanie. Polecam!


SKŁADNIKI (ok.15 sztuk):

  • 400 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis znajdziecie tu)
  • 2 łyżki brązowego cukru pudru (zmiksowałam brązowy cukier w młynku do kawy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na kilka minut, aż się zsiądzie.
W misce wymieszaj suche składniki, dodaj mleko i wszystko wymieszaj.
Smaż na gorącej patelni, przewracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni pancake'ów pojawią się bąbelki.
Podawaj polane syropem klonowym lub melasą z chleba Świętojańskiego (karobem) i posypane świeżymi lub mrożonym owocami.

Smacznego!




There were chickpea-spelt pancakes. Now it's time to make spiced winter version of this fulfilling and tasty breakfast.


INGREDIENTS (for about 15 pancakes):
  • 400 ml plant milk
  • 2 tbsp apple cider vinegar
  • 2 C wholewheat flour
  • 2 tbsp carob powder
  • 1 tsp homemade pumpkin pie spice (recipe here)
  • 2 tbsp powdered sugar
  • 1/2 tsp baking powder or baking soda
  • pinch of salt

PREPARATION:

Add vinegar to your milk, and set aside. Vinegar will make the milk sour and change it's consistency to something like buttermilk.
In a large bowl mix all the dry ingredients. After few minutes add the milk and mix everything well.
Fry in a hot pan, flip over when you see bubbles on top.
Serve with maple syrup or carob molasses and fresh or frozen fruits.

Enjoy!




9 komentarze:

  1. Kurcze po tym całym świątecznym obżarstwie mam ochotę na takie właśnie placuszki:)

    ReplyDelete
  2. Obczaj bliźniacze zdjęcie czarki na tle serwetki z czerwonym paskiem KLIK :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) rzeczywiscie bardzo podobne , zauważyłam, że te serwetki są dość popularne na blogowych zdjęciach ;)

      Delete
  3. wygladaja wysmienicie :) a sniadanie to wiadomo podstawa wiec musi byc na wypasie :D

    ReplyDelete
  4. dodajemy i proszek i sodę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie nie, albo to albo to, zaraz zmienię w opisie, żeby było bardziej jasne :)

      Delete
  5. chciałabym przygotować placuszki dla 11,5 miesięcznego dziecka czy ocet można zastąpić sokiem z cytryny i w jakiej ilości?

    ReplyDelete
    Replies
    1. proszę spróbować najpierw z 1 łyżką, a jeśli będzie trzeba to wtedy dodać drugą

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION