PEAR AND PARSNIP/PARSLEY ROOT SOUP WITH TARRAGON
Prosta, tania i smaczna zupa krem z gruszki i pietruszki. Idealna na tę porę roku, gdy w naszej kuchni piętrzą się jesienne gruszki, a w garnkach bulgoczą rozgrzewające dania pełne warzyw korzeniowych.
Zupa jest słodkawa i gęsta. Z pewnością wielu z Was ją zna i lubi. Klasyczna jej wersja jest bardzo prosta i wyborna. Ale zapragnęłam jakieś nowej odsłony tego smacznego obiadu i dziś zachęcam Was do spróbowania innej wersji, wzbogaconej większą ilością warzyw oraz estragonem, który uwielbiam, a który świetnie pasuje do tego typu białych, warzywnych kremów.
Zupa jest słodkawa i gęsta. Z pewnością wielu z Was ją zna i lubi. Klasyczna jej wersja jest bardzo prosta i wyborna. Ale zapragnęłam jakieś nowej odsłony tego smacznego obiadu i dziś zachęcam Was do spróbowania innej wersji, wzbogaconej większą ilością warzyw oraz estragonem, który uwielbiam, a który świetnie pasuje do tego typu białych, warzywnych kremów.
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 500 g korzenia pietruszki
- 2 gruszki
- 1/4 bulwy małego selera
- 5 cm pora
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pałka selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 3 szklanki bulionu warzywnego (750 ml)
- 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego (polecam domowe mleko z nerkowców)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- nasiona czarnuszki i posiekana natka pietruszki, do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę wraz z bulwą selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Myjemy gruszki, pora i pałkę selera, gruszki wydrążamy i wszystko siekamy na drobne kawałki (obieranie gruszek jest opcjonalne, ja nie obieram). Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i pozostałe składniki.
W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy 2 minuty.
Następnie dodajemy posiekane warzywa i gruszki i dusimy wszystko przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut.
Na końcu wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (estragon, sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy całość na gładko. Podajemy z dodatkami lub bez. Zupę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.
Smacznego ☺
Simple, cheap and tasty soup with pears and parsley. Perfect for this time of the year, when autumn pears are piling up in our kitchen and all kind of root vegetables are bubbling in our pots.
Soup is sweet and dense. Certainly many of you are familiar with it and love the simple, classic version, I like it as well. But now I wanted to make another version of it, which is full of other vegetables and the taste is enriched with tarragon, which I love, and which is perfect for this type of white, vegetable creams.
Soup is sweet and dense. Certainly many of you are familiar with it and love the simple, classic version, I like it as well. But now I wanted to make another version of it, which is full of other vegetables and the taste is enriched with tarragon, which I love, and which is perfect for this type of white, vegetable creams.
INGREDIENTS (2-4 servings):
- 500 g parsley roots or parsnips
- 2 pears
- 1/4 small celeriac
- 5 cm leek
- 1 small onion
- 1 clove of garlic
- 1 celery stick
- 2 tbsp oil
- 1 tsp dried tarragon
- 3 C vegetable stock (750 ml)
- 1 C unsweetened plant milk (I recommend a homemade cashew milk)
- 2 tbsp lemon juice
- 1/4 tsp pink himalayan salt
- 1/4 tsp ground black pepper
- nigella seeds and chopped parsley, to serve (optional)
PREPARATION:
Peel and chop the parsnips and celeriac. Wash pears, leek and celery stick, remove the seeds from pears and chop them with the rest of the vegetables (peeling of the pears is optional, I don't peel them). Peel and chop the onion, press the garlic. Prepare all the spices and additional ingredients.
In a large pot heat the oil, add onion and garlic and fry for 2 minutes.
Then add the chopped vegetables and pears and cook everything for 10 minutes, stirring occasionally.
After that, add the broth, bring to a boil and cook for 20 minutes.
At the end, add the milk and spices (tarragon, salt, pepper, lemon juice) and blend the soup until smooth. Serve immediately with favorite toppings. Store the rest in a sealed container in the fridge, for up to 3 days.
Enjoy ☺
Kompozycji gruszki z pietruszką w postaci zupy wcześniej nie znałam, jednak wiem, że razem pasują do siebie wspaniale. Z ogromną chęcią wypróbuję tę zupę! :)
ReplyDeletepyszna i rozgrzewająca :D Świetny pomysł na połączenie gruszki z pietruszką :3
ReplyDeletejak już pisałam na facebooku, zakochana jestem w zdjęciach, szczękę z podłogi można zbierać! <3 a gruszka i pietruszka to dla mnie od zawsze idealny duet, który muszę koniecznie spróbować w Twoim wydaniu :)
ReplyDeletePiękne zdjęcia i fajna zupa :-)
ReplyDeleteskładniki zapisane i jest pomysł na jutrzejszy obiad! Brzmi jak cudowne połączenie!
ReplyDeleteCudne zdjęcia!
Zupa z gruszki? Nigdy o tym nie słyszałam.
ReplyDeleteyou are really teaching me a lot tonight... the way you use fruits with your soups is so very unexpected and wonderful. i am really enjoying walking my way through your posts. apologies in advance for jamming up your email inbox. grateful~
ReplyDelete