VEGAN AVOCADO MAYO
Bardzo niekonwencjonalny przepis i efekt końcowy, ale za to bardzo szybki do zrobienia, prosty i naturalny.
Nie dla każdego, bo nie każdemu będzie odpowiadać taki kolor, ale idealny za to dla osób, które lubią nieskomplikowane i jak najmniej przetworzone "gotowanie" i lubią eksperymentować w kuchni ;)
Na blogu znajdziecie też inny przepis na majonez, przygotowany z fasoli, jest on smaczny i stanowi bardzo dobry substytut dla tego jajecznego.
Jednak ten z awokado jest inną, ciekawą alternatywą, którą można przygotować w mig, do tego mocno uproszczoną.
Dodatkowo bardziej odżywczą, bogatą w potas, witaminy z grupy B, likopen, witaminy C, E, A, luteinę i zeaksantynę. I w przeciwieństwie do jajecznego, pomaga obniżać cholesterol a nie go podwyższać. Polecam spróbować.
Bardzo niekonwencjonalny przepis i efekt końcowy, ale za to bardzo szybki do zrobienia, prosty i naturalny.
Nie dla każdego, bo nie każdemu będzie odpowiadać taki kolor, ale idealny za to dla osób, które lubią nieskomplikowane i jak najmniej przetworzone "gotowanie" i lubią eksperymentować w kuchni ;)
Na blogu znajdziecie też inny przepis na majonez, przygotowany z fasoli, jest on smaczny i stanowi bardzo dobry substytut dla tego jajecznego.
Jednak ten z awokado jest inną, ciekawą alternatywą, którą można przygotować w mig, do tego mocno uproszczoną.
Dodatkowo bardziej odżywczą, bogatą w potas, witaminy z grupy B, likopen, witaminy C, E, A, luteinę i zeaksantynę. I w przeciwieństwie do jajecznego, pomaga obniżać cholesterol a nie go podwyższać. Polecam spróbować.
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (1/2 szklanki, ok. 170g majonezu) :
- 1 duże, bardzo miękkie awokado (ważące ok. 300g) lub 2 mniejsze
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- odrobina czarnej soli "kala namak" (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce do 3 dni, jednak najlepiej jest przygotować potrzebną ilość, którą od razu użyjemy. Majonez ten, mimo dodatku cytryny delikatnie ciemnieje i najlepiej się prezentuje, kiedy jest świeżo przygotowany.
Very unconventional recipe and the end result, but it is very quick to make, simple and natural.
Not for everyone, because not everyone will like the color, but perfect for the people who like simple and minimally processed food, and like to experiment in the kitchen.
You will find another recipe for mayo, on the blog, the one which is made with beans, it is tasty and makes a very good substitute for the egg-mayo.
However, this avocado version of it is another interesting alternative, which can be prepared in a moment, and it's even more simplified. Moreover it's even more nutritious, it's rich in potassium, B vitamins, lycopene, vitamins C, E, A, lutein and zeaxanthin.
Based on this recipe
INGREDIENTS (1/2 C, approx. 170g of mayo):
- 1 large, very ripe avocado (300g) or 2 small
- 2 tsp lemon juice
- 2 tsp Dijon mustard
- 1/4 tsp pink himalayan salt
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- a little bit of black salt "kala namak" (optional)
PREPARATION:
Peel the avocado, remove the pit and put the pulp in a blender. Add the rest of the ingredients and mix until smooth. Store in the fridge for up to 3 days. Although, it's best to prepare the amount you nedd and use all at once, cause it's get a little bit dark, when stored for a long time. It looks and tastes best when freshly made.
Świetna konsystencja, a kolor bardzo mi się podoba, jest taki wiosenny ;)
ReplyDeletemi się też bardzo podoba jego kolor ;)
DeleteA mnie się wizualnie podoba :) Pewnie później ciemnieje odrobinę?
ReplyDeleteJa bym dorzuciła soli jajecznej. Uwielbiam ją w majonezie :3
tak, wspomniałam o tym w opisie, troszkę ciemnieje, więc najlepiej robić go bezpośrednio przed konsumpcją, a czarna sól jak najbardziej pasuje, można dodawać wedle uznania, ja akurat pominęłam bo wykorzystałam go do przygotowania pasty a'la "jajecznej", gdzie właśnie dodałam czarną sól ;)
DeleteAch, umknęło mi :>
DeleteŚwietny pomysł:) Awokado mam zawsze pod ręką:)
ReplyDeleteMimo, że nie jestem weganką, to muszę spróbować takiego majonezu, bo taki tradycyjny to niezbyt mi smakuje.
ReplyDeleteIle taki majonez może stać w lodówce? W końcu same produkty rosline :D
ReplyDeleteNajlepiej jest robić go na świeżo bo wtedy najlepiej się prezentuje, z czasem troszkę ciemnieje, ja przechowuję go do 3 dni jak mam nadmiar.
DeleteWydtarczy wrzucic pestke z awokado do masy i nie ciemnieje ;)
ReplyDeleteAwokado to bardzo smaczny owoc ale ma dużo kalorii więc trzeba uważać na spożywane ilości
ReplyDelete