WEGAŃSKI MAJONEZ Z AWOKADO

                                 VEGAN AVOCADO MAYO




Bardzo niekonwencjonalny przepis i efekt końcowy, ale za to bardzo szybki do zrobienia, prosty i naturalny. 
Nie dla każdego, bo nie każdemu będzie odpowiadać taki kolor, ale idealny za to dla osób, które lubią nieskomplikowane i jak najmniej przetworzone "gotowanie" i lubią eksperymentować w kuchni ;)
Na blogu znajdziecie też inny przepis na majonez, przygotowany z fasoli, jest on smaczny i stanowi bardzo dobry substytut dla tego jajecznego. 
Jednak ten z awokado jest inną, ciekawą alternatywą, którą można przygotować w mig, do tego mocno uproszczoną. 
Dodatkowo bardziej odżywczą, bogatą w potas, witaminy z grupy B, likopen, witaminy C, E, A, luteinę i zeaksantynę. I w przeciwieństwie do jajecznego, pomaga obniżać cholesterol a nie go podwyższać. Polecam spróbować.


Vegan avocado mayo


Na podstawie tego przepisu


SKŁADNIKI (1/2 szklanki, ok. 170g majonezu) :

  • 1 duże, bardzo miękkie awokado (ważące ok. 300g) lub 2 mniejsze
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • odrobina czarnej soli "kala namak" (opcjonalnie)


Vegan avocado mayo


PRZYGOTOWANIE:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce do 3 dni, jednak najlepiej jest przygotować potrzebną ilość, którą od razu użyjemy. Majonez ten, mimo dodatku cytryny delikatnie ciemnieje i najlepiej się prezentuje, kiedy jest świeżo przygotowany.


Vegan avocado mayo



Vegan avocado mayo

Very unconventional recipe and the end result, but it is very quick to make, simple and natural.
Not for everyone, because not everyone will like the color, but perfect for the people who like simple and minimally processed food, and like to experiment in the kitchen.
You will find another recipe for mayo, on the blog, the one which is made with beans, it is tasty and makes a very good substitute for the egg-mayo.

However, this avocado version of it is another interesting alternative, which can be prepared in a moment, and it's even more simplified. Moreover it's even more nutritious, it's rich in potassium, B vitamins, lycopene, vitamins C, E, A, lutein and zeaxanthin.


Based on this recipe


INGREDIENTS (1/2 C, approx. 170g of mayo):

  • 1 large, very ripe avocado (300g) or 2 small
  • 2 tsp lemon juice
  • 2 tsp Dijon mustard
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • a little bit of black salt "kala namak" (optional)


PREPARATION:

Peel the avocado, remove the pit and put the pulp in a blender. Add the rest of the ingredients and mix until smooth. Store in the fridge for up to 3 days. Although, it's best to prepare the amount you nedd and use all at once, cause it's get a little bit dark, when stored for a long time. It looks and tastes best when freshly made.


Vegan avocado mayo

10 komentarze:

  1. Świetna konsystencja, a kolor bardzo mi się podoba, jest taki wiosenny ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mi się też bardzo podoba jego kolor ;)

      Delete
  2. A mnie się wizualnie podoba :) Pewnie później ciemnieje odrobinę?
    Ja bym dorzuciła soli jajecznej. Uwielbiam ją w majonezie :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, wspomniałam o tym w opisie, troszkę ciemnieje, więc najlepiej robić go bezpośrednio przed konsumpcją, a czarna sól jak najbardziej pasuje, można dodawać wedle uznania, ja akurat pominęłam bo wykorzystałam go do przygotowania pasty a'la "jajecznej", gdzie właśnie dodałam czarną sól ;)

      Delete
    2. Ach, umknęło mi :>

      Delete
  3. Świetny pomysł:) Awokado mam zawsze pod ręką:)

    ReplyDelete
  4. Mimo, że nie jestem weganką, to muszę spróbować takiego majonezu, bo taki tradycyjny to niezbyt mi smakuje.

    ReplyDelete
  5. Ile taki majonez może stać w lodówce? W końcu same produkty rosline :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najlepiej jest robić go na świeżo bo wtedy najlepiej się prezentuje, z czasem troszkę ciemnieje, ja przechowuję go do 3 dni jak mam nadmiar.

      Delete
  6. Wydtarczy wrzucic pestke z awokado do masy i nie ciemnieje ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION