HOMEMADE VEGAN ITALIAN SAUSAGES (GLUTEN-FREE)
Od dawna już, chciałam przygotować wegańskie kiełbaski w domu, jednak wydawało mi się to zbyt skomplikowane i czasochłonne. Poznałam kilka różnych sposobów i receptur, ale dopiero ta, którą dzisiaj przedstawiam od razu zmotywowała mnie do działania.
Większość przepisów opiera się na glutenie, specjalnej gotowej mieszance, z której można przygotować seitan. Kiełbaski tak przygotowane wychodzą poprawnie i są ciekawe, jednak ja chciałam przygotować coś bardziej prostego i lekkostrawnego.
I tak, zdecydowałam się na te niesamowite kiełbaski włoskie. Ich bazą jest fasola, mąka z brązowego ryżu, pieczarki i bardzo wyjątkowa mieszanka przypraw w stylu włoskim.
Smak kiełbasek zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Przeplata się w nich wiele ciekawych aromatów, mocno wyczuwalne ziołowo-anyżowe nasiona kopru włoskiego, wędzona papryka, oregano, ziele angielskie. Totalna symfonia smaków, która oczarowuje i urzeka.
W konsystencji też są dobre, co prawda dokonałam pewnej modyfikacji, i gumę ksantanową, której nie miałam zamieniłam na mąkę z ciecierzycy i przez to trochę może za bardzo się kruszą, ale to też może kwestia braku glutenu. Jak tylko uda mi się zdobyć tą gumę to sprawdzę jak się wtedy zachowają.
Tymczasem, polecam spróbować. Dla mnie te kiełbaski będą fajną opcją na Wielkanocne śniadanie, ale też stanowią doskonałą przekąskę na co dzień. Są bardzo proste i łatwe do zrobienia, a z przepisu wychodzi ich aż 8. Dobrze się zachowują podczas smażenia, a autorka przepisu wspomniała także, że idealnie nadają się na grilla, co na pewno też wypróbuję.
Od dawna już, chciałam przygotować wegańskie kiełbaski w domu, jednak wydawało mi się to zbyt skomplikowane i czasochłonne. Poznałam kilka różnych sposobów i receptur, ale dopiero ta, którą dzisiaj przedstawiam od razu zmotywowała mnie do działania.
Większość przepisów opiera się na glutenie, specjalnej gotowej mieszance, z której można przygotować seitan. Kiełbaski tak przygotowane wychodzą poprawnie i są ciekawe, jednak ja chciałam przygotować coś bardziej prostego i lekkostrawnego.
I tak, zdecydowałam się na te niesamowite kiełbaski włoskie. Ich bazą jest fasola, mąka z brązowego ryżu, pieczarki i bardzo wyjątkowa mieszanka przypraw w stylu włoskim.
Smak kiełbasek zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Przeplata się w nich wiele ciekawych aromatów, mocno wyczuwalne ziołowo-anyżowe nasiona kopru włoskiego, wędzona papryka, oregano, ziele angielskie. Totalna symfonia smaków, która oczarowuje i urzeka.
W konsystencji też są dobre, co prawda dokonałam pewnej modyfikacji, i gumę ksantanową, której nie miałam zamieniłam na mąkę z ciecierzycy i przez to trochę może za bardzo się kruszą, ale to też może kwestia braku glutenu. Jak tylko uda mi się zdobyć tą gumę to sprawdzę jak się wtedy zachowają.
Tymczasem, polecam spróbować. Dla mnie te kiełbaski będą fajną opcją na Wielkanocne śniadanie, ale też stanowią doskonałą przekąskę na co dzień. Są bardzo proste i łatwe do zrobienia, a z przepisu wychodzi ich aż 8. Dobrze się zachowują podczas smażenia, a autorka przepisu wspomniała także, że idealnie nadają się na grilla, co na pewno też wypróbuję.
SKŁADNIKI (8 małych kiełbasek):
PRZYPRAWY:
- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego (zmiażdżonych w moździerzu lub nie całkiem zmielonych w młynku)
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżonych w moździerzu lub zmielonych w młynku)
MASA NA KIEŁBASKI:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula
- 1 szklanka posiekanych pieczarek (ok. 100g, 2 duże pieczarki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki ugotowanej, drobnej, białej fasoli lub fasoli "czarne oczko" (340g)
- 6 suszonych pomidorków koktajlowych bez oleju, lub 3 zwykłe suszone pomidory z oleju
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (ok. 20g)
- 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu (75g)
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej lub 2 łyżki mąki z ciecierzycy *
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka kropli dymu w płynie (można pominąć)
* guma ksantanowa to produkt roślinny, używany często w produktach bezglutenowych, w celu ich właściwego "związania" i nadania odpowiedniej sprężystej konsystencji. W przepisie zastąpiłam ją mąką z ciecierzycy, jednak zmienia to nieco konsystencję, kiełbaski wychodzą bardziej kruche.
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni grzejemy oliwę. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy posiekane pieczarki i smażymy kolejne kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zalewamy suszone pomidory ciepłą wodą, moczymy 10 minut (pomijamy krok, jeśli używamy tych z oleju). W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy.
Następnie do większej miski wsypujemy fasolę i miażdżymy ją widelcem. Suszone pomidory odlewamy z wody i miksujemy je na pastę, w małym pojemniku blendera. Dodajemy ją do rozgniecionej fasoli, razem z pozostałymi składnikami (płatki drożdżowe, mieszankę przypraw, mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy/gumę ksantanową, sos sojowy i schłodzone smażone pieczarki). Ugniatamy chwilę masę ręką. Formujemy kulę, kroimy ją nożem na 4 części. Każdą część rolujemy dokładnie (ale nie za cienko). Przekrajamy na pół i odkładamy na bok. Gdy wszystkie kiełbaski są już uformowane, zawijamy każdą dokładnie w folię aluminiową, zakańczamy boki jak w cukierkach.
Gotujemy na parze przez 20 minut. Po wyjęciu chłodzimy na desce, a następnie w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Gotujemy na parze przez 20 minut. Po wyjęciu chłodzimy na desce, a następnie w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
For a long time, I wanted to prepare vegan sausages at home, but it seemed too complicated and time consuming. I read many different recipes, but only this one immediately motivated me to make them.
Most of the recipes are based on gluten, special mix, which is used to make seitan. This way is ok and interesting, but I wanted to prepare something more simple and easily digestible.
And when I found this recipe I decided to make this incredible Italian sausages. Their base is made with beans, brown rice flour, mushrooms and very unique spices.
Sausages are delight in taste. Full of many flavors, strong herbal fennel seeds, smoked paprika, oregano, allspice. True symphony of flavors that enchants and captivates.
The consistency is also good, although I made some modifications, and replaced xanthan gum, which I did not have, with chickpea flour and because of that, they crumble too much, but it may also be a matter of the lack of gluten. As soon as I will buy the xanthan gu I will use it for this recipe and check if the consistency is better.
In the meantime, I recommend you to try it. For me, these sausages are a nice option for Easter breakfast, but also an excellent every day snack. They are very simple and easy to make, and you get 8 sausages from this recipe. They are good for frying, and the recipe author also mentioned that they are perfect for grilling, which I'll certainly try as well.
INGREDIENTS (8 small sausages):
SPICE MIX:
- 1.5 tsp garlic powder
- 1.5 tsp fennel seeds (crushed in a mortar or ground in the coffee grinder)
- 0.5 teaspoon ground black pepper
- 1 teaspoon pink Himalayan salt
- 1.5 teaspoons sweet paprika
- 1.5 tsp smoked paprika
- 1 teaspoon oregano
- 2 allspice berries (crushed in a mortar or ground in the coffee grinder)
SAUSAGE MIX:
- 2 teaspoons extra virgin olive oil
- 1 small onion
- 1 cup chopped mushrooms (approx. 100g, 2 large mushrooms)
- 1 clove of garlic
- 2 cups cooked, small, white beans or black-eyed peas(340g)
- 6 sundried cherry tomatoes (oil-free), or 3 regular sundried tomatoes from oil
- 1/4 C nutritional yeast flakes (approx. 20g)
- 1/2 cup brown rice flour (75g)
- 1 tsp xanthan gum or 2 tbsp chickpea flour *
- 1 tbsp soy sauce
- few drops of liquid smoke (optional)
* Xanthan gum is a plant-based substance, often used in gluten-free products, for "binding" and adding an appropriate elastic consistency. I replaced it with chickpea flour, but it changes the consistency, sausages come out more fragile.
PREPARATION:
Heat the olive oil in a skillet. Chop the onion, press the garlic. Add them to a hot pan and fry for a few minutes. Next add the chopped mushrooms and fry for about 5 minutes. Set aside to cool. Soak the sundried tomatoes in hot water (omit if using tomatoes soaked in oil). In a small bowl, mix all the spices.
Then add the beans in to a medium bowl and mash with a fork. Drain the sundried tomatoes and blend in to a paste. Add it to the mashed beans, together with the other ingredients (yeast flakes, spices, rice flour, chickpea flour/xanthan gum, soy sauce and fried and cooled mushrooms). Knead well with your hand. Form a ball, cut it with a knife into 4 parts. Roll each part in to a small log (but not too thin) cut it in half and put aside. When all the sausages are formed, wrap each one carefully in a kitchen foil (see picture above). Cook in a steamer for 20 minutes. After cooking, put them on a kitchen board to cool down, and after that refigerate for few hours, or overnight.
Enjoy ☺
Enjoy ☺
Wygladają supersmacznie i na pewno kiedyś spróbuję je zrobić :) zwłaszcza, że wszystkie kiełbaski Polsoi są z glutenem więc mogę sobie pomarzyć :/
ReplyDeleteDo zrobienia! Zdecydowanie tańsze niż te cuda ze sklepów ;)
ReplyDeletetak, one są bardzo tanie, ja w zasadzie musiałam tylko kupić 2 pieczarki, bo resztę składników mam zazwyczaj w domu
Deletemniaaaaaaam!
ReplyDeleteSuper przepis, tylko ta folia aluminiowa mi się nie podoba. Czym by ją zastąpić?
ReplyDeleteczymś w co można by je zawinąć na czas gotowania, przychodzi mi na myśl jedynie papier do pieczenia
DeleteAle pysznie wyglądają! Kupię brakujące składniki i koniecznie kiedyś zrobię! :)
ReplyDeleteMuszę je zrobić! Moje eksperymenty z glutenem niestety nie kończyły się zwykle najciekawiej. Te do mnie przemawiają :3
ReplyDeleteświetne! akurat nie przepadam za kupnymi wegańskimi kiełbaskami, a takie domowe z pewnością przebijają je smakiem i zdrowiem :) wyszły naprawdę genialnie! do zrobienia :)
ReplyDeleteGenialny pomysł! Teraz już wiem co zjem na wielkanocne śniadanie zamiast kawałka tradycyjnej kiełbasy/szynki :)
ReplyDeleteCzy mogę zastąpić mąkę ryżową, mąką żytnią? I wtedy odpuścić gumę ksantanową?
ReplyDeletetak, jak najbardziej :)
DeleteBardzo sa suche : (
ReplyDelete