SERNIK Z TOFU, JAK NUTELLA

                          "NUTELLA" TOFU CHEESECAKE




Tofu rozpusta ;) Mocno czekoladowy, mocno kremowy, z wyraźnym akcentem orzechów laskowych, przywodzi na myśl wyjadany ze słoika popularny krem. 


"Nutella" tofu cheesecake



Słodki i dekadencki wręcz deser. Cieszy oko i podniebienie. Idealny na Wielkanoc, bo przecież sernika z tofu nie może zabraknąć na wegańskim stole świątecznym ;) Ale wspaniale osłodzi nam także Boże Narodzenie, urodziny, imienny i wszystkie inne okazje, kiedy spotykając się z bliskimi chcemy uraczyć wszystkich wyjątkowym przysmakiem.


"Nutella" tofu cheesecake



Do tego prosty do przygotowania, bez glutenu i nie wymagający pieczenia. Szybki do zrobienia, najdłużej zajmuje czekanie, aż stwardnieje w lodówce. Polecam


"Nutella" tofu cheesecake


"Nutella" tofu cheesecake


SKŁADNIKI (okrągła blacha o średnicy 17cm, 6-8 porcji):

SPÓD:

  • 1 szklanka orzechów laskowych (130g)
  • 1 szklanka świeżych daktyli (15 szt.,120g-ważone z pestkami) *
  • 2 łyżki karobu w proszku lub kakao

MASA SERNIKOWA:

  • 2 kostki BIO tofu "Polsoja" (2x250g)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (150g)
  • 3/4 szklanki cukru ** (brązowego, ksylitolu itd.)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki karobu w proszku lub kakao 
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

POLEWA I DEKORACJE:

  • 1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady (50g)
  • 4 łyżki mleka laskowego (z tego przepisu)
  • posiekane orzechy laskowe
  • płatki migdałów
  • 12-15 trufli marcepanowych (z tego przepisu)


* użyłam takich daktyli, znaleźć je można w niektórych eko-sklepach i hipermarketach; jeśli jednak macie trudności z ich zdobyciem, możecie je zamienić w przepisie na suszone, zwiększając ilość do 20 i mocząc je w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut, przed miksowaniem


** nie można zamienić na płynny syrop



PRZYGOTOWANIE:

Kostki tofu wyjmujemy z opakowania, każdą zawijamy w 2 arkusze ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i stawiamy na nich jakiś "ciężarek", np, butelkę z wodą lub duży słoik z zwartością; zostawiamy je tak na ok. 10 minut, ma to na celu odciśnięcie tofu z nadmiaru wody. 
Następnie orzechy laskowe mielimy w młynku na mąkę, wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy daktyle (z których wcześniej usuwamy pestki) oraz karob/kakao. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie się mocno kleić. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na jej spód, wysypujemy zmiksowane składniki i wyrównujemy dokładnie spodem łyżki, szpatułką lub ręką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odwijamy tofu z papieru i kruszymy nad pojemnikiem blendera. Cukier mielimy w młynku do kawy i dodajemy do tofu, wraz z pozostałymi składnikami (roztopioną czekoladą, sokiem z cytryny, karobem/kakao, wanilią i cynamonem). Miksujemy na gładko. Masę wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy trufle do dekoracji, rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem laskowym. Siekamy orzechy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i polewamy czekolada, na wierzchu układamy trufle i orzechy laskowe, całość posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy ponownie polewą. Deser przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Smacznego ☺


"Nutella" tofu cheesecake

"Nutella" tofu cheesecake

"Nutella" tofu cheesecake

"Nutella" tofu cheesecake

Tofu indulgence ;) very "chocolaty", very creamy, with a strong aroma of hazelnut, a reminiscent of the popular cream, eaten straight from a jar.
Sweet and decadent dessert. Pleases the eye and the palate, perfect for Easter, because tofu cheesecake is a staple on a vegan table for Easter, right? :)
Moreover simple to make, without gluten and does not require baking. Quick prepare, the longest is the waiting time until it hardens in the fridge. 


INGREDIENTS (spring-form pan, with a diameter of 17cm, 6-8 portions):


CRUST:

  • 1 C hazelnuts (130g)
  • 1 C fresh dates (15 pieces, 120g-weighted with stones) *
  • 2 tbsp of carob powder or cocoa powder


CHEESECAKE MIX:

  • 2 firm, organic tofu blocks (2x250g)
  • 1.5 dark chocolate bar with a 70% cocoa content (150g)
  • 3/4 C sugar ** (brown sugar, xylitol etc.)
  • juice of 1 lemon
  • 3 tbsp of carob powder or cocoa powder
  • 1/2 tsp dried vanilla
  • 1/4 tsp cinnamon


 TOPPINGS:

  • 1/2 bar of dark chocolate (50g), melted
  • 4 tbsp hazelnut milk (recipe here)
  • chopped hazelnuts
  • almond flakes
  • 12-15 marzipan truffles (recipe here)



* I used small fresh dates, you can replace them with dried dates, increasing the number to 20 and soaking them in warm water for approx. 15 minutes before blending

** can not be replaced with liquid sweetener



PREPARATION:

Remove tofu cubes from the packaging, and wrapp each one of them in 2 sheets of paper kitchen towel, put them on a plate and put some "weight" on top, for example, a bottle of water or a large jar with something in it; leave it like that for approx. 10 minutes, it's necessary to remove  the excess water from the tofu.
Next grind the hazelnuts in a coffee grinder into a flour, transfer it into a food processor / blender, add dates (remove the stones before) and carob / cocoa. Blend for a few minutes, until the mixture is sticky. Line the cake pan with baking paper.
Distribute the crust mix on the bottom of the pan, and carefully level it with the back of a spoon, spatula or using your hand. Put it in the fridge, while you prepare the other ingredients.
Melt the chocolate in a water bath. Unwind tofu blocks with paper and crumble it above the blender container. Grind the sugar in a coffee grinder and add to the tofu, along with the other ingredients (melted chocolate, lemon juice, carob / cocoa, vanilla and cinnamon). Blend until smooth. Pour it over the prepared crust, and level with a spatula. Put it in the fridge for few hours, or preferably overnight.
On the next day, prepare the toppings, make truffles, melt the chocolate and mix it with hazelnut milk, chop the nuts. Remove the cake from the fridge, take it out from the pan and unwrap fro the baking paper. Pour the chocolate on top, place the truffles on the edge and chopped hazelnuts in the middle, sprinkle everything with almond flakes and drizzle with chocolate again. Serve immediatelly. Store the dessert in the fridge for up to 5 days.

Enjoy ☺


"Nutella" tofu cheesecake

"Nutella" tofu cheesecake

19 komentarze:

  1. Ślinię się na sam widok. Przepiękny ten tofurnik! :)

    ReplyDelete
  2. wow! na taką rozpustę się piszę od razu! nie mogę zbyt długo patrzeć, bo chyba klawiaturę zaraz zaślinię :D marzy mi się taki tofurnik, ale w końcu święta przed nami - także będzie czas by się zabrać za coś słodkiego :)

    ReplyDelete
  3. Wow, wygląda cudownie :)

    ReplyDelete
  4. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    ReplyDelete
  5. Upadam na kolana i składam pokłony, to jest OBŁĘDNE! :D

    ReplyDelete
  6. O mój Boże! Wygląda wspaniale! Tak dekadencko i wykwintnie! <3 Zakochałam się w dekoracji! A konsystencja sernika - idealna! <3

    ReplyDelete
  7. 17 cm - 8 porcji? Nie w moim świecie.
    Ja tu widzę co najwyżej cztery! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheehe ;) uwierz mi, że jak podzielisz na 6 to porcje są naprawdę solidne i można się nimi miło zasłodzić :D

      Delete
  8. Taka konsystencja bez agaru? Cudowny jest!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak! dziękuję :) nie byłam pewna czy wyjdzie mi taka konsystencja jak chciałam bo robiłam go 1 raz, ale wyszło lepiej niż myślałam nawet ;)

      Delete
  9. Wow, this looks incredible. I love the fresh flowers. Perfect for spring. :)

    ReplyDelete
  10. Świetny przepis!
    Zastąpiłam co prawda orzechy pestkami słonecznika - ale proporcje na masę tofową genialne - wychodzi właśnie taka, jaka powinna być. A po schłodzeniu już nic - tylko palce lizać!
    Dzięki :)

    ReplyDelete
  11. a muszą być świeże daktyle? czy suszone dadzą rade? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie muszą, ale ja zazwyczaj wolę używać świeżych, które teraz już są łatwo dostępne, a mają o wiele lepszy miąższ, i oczywiście suszone też się sprawdzą, jeśli są bardzo suche to wtedy najlepiej je namoczyć i dokładnie odsączyć i ewentualnie dopracować proporcje aby spód był odpowiednio zwarty :) smacznego ! ☺

      Delete
  12. Witam, czy moge użyć w przepisie np karobowej czekolady z Pani przepisu? wynika to z mojego uczulenia na kakao. Mam także alergie na migdały i orzechy z wyjątkiem LASKOWYCH na szczęscie, dlatego strasznie się ucieszyłam, gdy znalałam ten przepis, czym moge zastąpić trufle? Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z czekoladą karobową nie jestem pewna czy masa wyjdzie równie zwarta. Ewentualnie dodaj więcej oleju kokosowego. A trufle można pominąć, zastąpić owocami lub zrobić w wersji z orzechami które możesz jeść :)

      Delete
  13. Piękne zdjęcia i aż zjada się ten deser oczami
    Jeszcze nie robiłam ale na pewno go popełnię

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION