HORSERADISH SOUP WITH APPLES
Bardzo fajne danie, które idealnie wpisuje się w Świąteczne Wielkanocne menu, ale które przygotowywać też można cały rok, bo składniki do niego potrzebne, są zawsze dostępne.
Zupa jest słodko-kwaśna z mocnym akcentem chrzanowym, który nadaje jej ostrości. Można ją podać jako zupę-krem, zmiksowaną na gładko; lub tak jak ja, zmiksować połowę i wymieszać z resztą, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
Jest to prosty i aromatyczny posiłek, który szczególnie przypadnie do gustu fanom chrzanu i zup ze słodkim, owocowym akcentem. Polecam
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 10 cm kawałek pora
- 2 jabłka
- 1/4 małego selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki chrzanu (używam takiego)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz, do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 L bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy i kroimy wszystkie składniki w kostkę, jabłko można zostawić ze skórką. W garnku grzejemy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe pokrojone składniki (ziemniaki, marchew,pietruszkę,seler,pora,jabłka), smażymy 2 minuty, dodajemy zioła, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Na końcu dodajemy chrzan. Jeśli ma być to zupa krem to miksujemy całość na gładko, jeśli wolimy zupę z kawałkami warzyw, miksujemy jedynie połowę zupy i łączymy ją z pozostałą częścią. (Przed miksowaniem wyjmujemy liść laurowy i ziele). Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Smacznego ☺
Very nice dish that fits perfectly into the Easter menu. The soup is sweet and sour with a strong accent of the horseradish. You can blended it into cream, or like me, mix the half and combine it with with the rest, leaving some chunks of the vegetables.
Simple and flavorful dish, which the fans of the horseradish and soups with a sweet, fruity accent will like.
INGREDIENTS (4 portions):
- 2 medium potatoes
- 1 carrot
- 1 parsnip
- 10 cm piece of leek
- 2 apples
- 1/4 small celeriac
- 1 onion
- 1 clove of garlic
- 3 tbsp grated horseradish (jarred or fresh)
- 2 tsp marjoram
- 1 bay leaf
- 2 allspice berries
- salt and pepper to taste
- 2 tbsp vegetable oil
- 1 L vegetable broth
PREPARATION:
Peel and chop all the ingredients. Heat the oil in a saucepan, toss the chopped onion and garlic, and fry for a few minutes. When the onion is soft, add the remaining chopped ingredients (potatoes, carrots, parsnips, celery, leek, apples), fry for 2 minutes, add the herbs and the broth and simmer for approx. 30 minutes. At the end, add horseradish. If you want it to be a cream, mix it until smooth, if you prefer the soup with some chunks in it, blend half the portion and mix with the rest (before mixing remove the bay leaf and allspice). Season with salt and pepper and serve.
Enjoy ☺
Słodko - kwaśne smaki to jedne z moich ulubionych. Już bym zjadła Twoją propozycję :)
ReplyDeletenigdy nie jadłam chrzanowej, ale zawsze lubiłam i myślę, że nadal lubię (wieki nie jadłam) ten smak - ostry posmak chrzanu :)
ReplyDelete