WEGAŃSKA PASTA a'la JAJECZNA, Z CIECIERZYCY I AWOKADO

VEGAN CHICKPEA - AVOCADO "EGG" SPREAD


Moja wersja, popularnego zwłaszcza w okresie Wielkanocy smarowidła, inspirowanego pastą jajeczną. Proste do przygotowania i naturalne. Potrzebnych Wam jest jedynie kilka składników i pyszna, kremowa pasta ląduje na stole. 


Vegan "egg" spread / dip


Idealna na Świąteczne śniadanie, ale także na co dzień. Jest sycąca, "maślana" i o pięknym, wiosennym kolorze. Polecam


Vegan "egg" spread / dip



SKŁADNIKI (na ok. 1 szklankę pasty):

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
  • 1 porcja majonezu z awokado (ok. 8 łyżek)
  • 3/4  łyżeczki czarnej soli "kala namak"
  • 1/3 czarnego mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypiorek (do podania)



Vegan "egg" spread / dip


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy majonez z awokado, z tego przepisu. Następnie do pojemnika blendera, w którym miksował się majonez dodajemy resztę składników i miksujemy do pożądanej konsystencji, na super gładko lub pozostawiając małe grudki. Serwujemy od razu. Pasta delikatnie ciemnieje, dlatego najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Przechowujemy szczelnie zamkniętą w lodówce do 3 dni.



Vegan "egg" spread / dip


Smacznego ☺


Vegan "egg" spread / dip

My version of the popular, especially during Easter "egg" spread, inspired by egg paste. Easy to prepare and natural. You only need few ingredients to make this delicious, creamy spread.
Perfect for Easter breakfast, or for your everyday sandwiches. It is satisfying, "buttery" and in a beautiful, spring green color. 


INGREDIENTS (for approx. 1 cup of paste):

  • 1 C cooked chickpeas (170g)
  • 1 portion of avocado mayo (approx. 8 tbsp)
  • 3/4 tsp "kala namak" salt
  • 1/3 tsp ground black pepper
  • 1/3 teaspoon turmeric
  • chopped chives (for serving)


PREPARATION:

First, prepare the avocado mayonnaise from this recipe. Then add the remaining ingredients to the same blender container in which you were making the mayo and mix everything until you reach desired consistency, you can make it super smooth or leave small lumps in it. Serve immediately. This spread slightly darkens after a while, so it is best to prepare it just before serving. Store it in an artight container in th fridge for up to 3 days.

Enjy ☺


Vegan "egg" spread / dip

4 komentarze:

  1. świetna pasta,na święta jak znalazł :)

    ReplyDelete
  2. super pomysł na 'jajeczną' pastę! musi smakować wyśmienicie, tym bardziej na domowym chlebie <3

    ReplyDelete
  3. Obowiązkowo pojawi się na moim stole na Wielkanoc <3

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION