WEGAŃSKIE BABECZKI CYTRYNOWE Z MAKIEM

                     VEGAN LEMON-POPPY SEEDS MINI BUNDT CAKES



Nie ma Wielkanocy bez babki. W zeszłym roku królowały u mnie pomarańczowe babeczki jogurtowe. W tym roku gwiazdami są cytrynowe babeczki z makiem. 


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes

Nie dość, że pięknie się prezentują. Dzięki nowym foremkom mają ciekawy kształt, a do tego ten kolor! To dzięki temu, że dobarwiłam ciasto kurkumą :) No i oczywiście smak. Są pyszne i słodkie, choć jeśli wolicie je dosłodzić to polecam je polukrować po upieczeniu. Dla mnie są w sam raz. Czuć w nich mocno cytrynę, ale balansuje ją cukier. Konsystencja ciasta też jest bardzo dobra, są delikatnie wilgotne i nieprzesuszone. Dodatek maku nadaje lekkiej chrupkości i ciekawego posmaku. 

Cieszą oko i kubki smakowe. Polecam


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes


SKŁADNIKI (10 sztuk, z takiej formy lub 10 dużych muffinek):

  • 2 szklanki ekologicznej mąki orkiszowej (240g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej domowego migdałowego lub ryżowego waniliowego z Rossmana)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • skórka z 1 organicznej cytryny (do kupienia w Lidlu)
  • sok z tej samej  cytryny



PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przesiewamy mąkę do średniej miski, dodajemy resztę suchych składników i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce łączymy mokre składniki. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami. Wylewamy do foremek (3/4 pojemności) i pieczemy 20 minut. Dekorujemy wedle uznania. Aby za bardzo nie wyschły, najlepiej jest przechowywać je szczelnie zamknięte w lodówce.


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes


Smacznego ☺


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes


There is no Easter without a bundt cake. Last year I enjoyed these orange-yoghurt bundt cakes. This Easter will be filled with these lemon-poppy seed bundt cakes.

Not only that, they are beautifully presented. Thanks to new molds, they have an interesting shape, and that color! Thanks to a little bit of turmeric, which I added to the dough to make it yellow :) And of course, they have an amazing taste. They are delicious and sweet, but if you prefer to sweeten them, I recommend to add some glaze with icing sugar on top. For me, they are just perfect. They have a strong lemon aroma, but it is balanced with the sugar. The consistency of the dough is also very good, they are slightly moist and not too dry. The addition of crunchy poppy seeds, give them and interesting texture and flavor.


They are delightful for the eye and the taste buds. 


INGREDIENTS (10 small bundt cakes, made with this mold or 10 regular muffins):


  • 2 C organic spelt flour (240g)
  • 1/2 C brown sugar
  • 2 tbsp poppy seeds
  • 1/2 teaspoon turmeric (for a nice color)
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 cup vegan milk (for ex. almond or rice milk, plain or vanilla)
  • 1/4 cup vegetable oil
  • zest of 1 organic lemon
  • juice from 1 lemon


PREPARATION:

Set up the oven to 180 ° C. Sift the flour into a medium bowl, add the rest of the dry ingredients and mix with a spoon. In the second, smaller bowl, combine wet ingredients. Add the wet to dry ingredients and mix it with a whisk or a hand mixer with spiral ends. Pour the mixture into molds (3/4 capacity) and bake for 20 minutes. Decorate as desired.

Enjoy ☺


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes


Vegan lemon-poppy seeds bundt cakes

22 komentarze:

  1. ile wyjdzie sztuk z foremki na muffinki? czy mogę pominąć cukier i jaką ilością innego słodzidła?

    ReplyDelete
    Replies
    1. muffinek też wyjdzie ok. 10 sztuk, a do tego przepisu nie używam płynnych słodów, także nie wiem jak się zachowa ciasto po zmianie

      Delete
  2. można je zrobić w wersji bezglutenowej? jakiej moaki wtedy uzyc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pewno można, ale nie wiem dokładnie co z tego wyjdzie :/ ja tego nie robiłam w wersji bez glutenu jeszcze i może być trudno akurat z tym wypiekiem. Można spróbować z gotową mieszanką mąk ze sklepu albo wypróbować jakiegoś swojego domowego miksu, jeśli używasz takiego. W wypiekach bezglutenowych trzeba używać mieszanki kilku mąk i skrobi, niedługo na blogu będę to szerzej omawiać bo właśnie się w tej kwestii szkolę, także zapraszam ;)

      Delete
  3. Widać, że ciasto świetnie wychodzi z foremek, efekt jest spektakularny :) I śliczne zdjęcia, można nasycić oczy!

    ReplyDelete
  4. Mam pytanie, skąd takie foremki, są śliczne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darko, generalnie one są z Włoch ;) ale kupić je można w różnych sklepach internetowych, najlepiej wpisz "silikomart" w wyszukiwarce i znajdź sklep, który najbardziej Ci odpowiada cenowo i w zakresie wyboru wzorów, bo sporo tego jest :)

      Delete
    2. Dziękuję bardzo, już znalazłam :)

      Delete
  5. Robię bardzo podobne, ale o kurkumie ni pomyślałam - dziś będą już żółte :D

    ReplyDelete
  6. prześliczne są! aż wzrok mi trudno oderwać! takie babeczki zawsze będą kojarzyć mi się z świętami, dlatego też od razu zapisuję przepis :)

    ReplyDelete
  7. urocze! chętnie bym się poczęstowała! :)

    ReplyDelete
  8. Zachwycające maleństwa, będą cudowną ozdobą wielkanocnego stołu lub koszyczka :)

    ReplyDelete
  9. Czym można zastąpić sok z cytryny? Mamy w domu uczulonego na cytrusy, sok jabłkowy się nada? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cytrynę i mak można pominąć, dodać wanilię i zrobić babeczki waniliowe, lub w wersji czekoladowej, dodając kilka łyżek karobu lub kakao :)

      Delete
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:) Zrobiłam dwie wersje z kakao i jasne z makiem i aromatem rumowym (nie miałam akurat wanilii) z mieszanki mąk bezglutenowych (pół na pół mąka kukurydziana i ryżowa). Jak to wypieki bezglutenowe niestety lekko "zbite" (a może jest na to jakiś sposób? Jaka mąka bezglutenowa będzie najlepsza do takich wypieków?) ale i tak bardzo smaczne i pięknie wyglądają:) Mi wyszło aż 18 mini babeczek, ale może mam mniejsze foremki:) Przepis to świetna baza do kombinowania. Następnym razem może spróbuję z kokosem i mlekiem kokosowym;)

      Delete
    3. tak, przepis daje się fajnie modyfikować ;) co do ilości, to właśnie zależy od foremek, ja mam dosyć duże, a jeśli chodzi o te mąki to nie jest tak łatwo, tego przepisu nie próbowałam jeszcze robić w wersji bez glutenu, ale zazwyczaj trzeba dodać do mąk jakąś skrobię, spróbuj może z ziemniaczaną albo z manioku, może wyjdzie lepiej ;)

      Delete
  10. u mnie kurkuma bardziej pomarańczowa się okazała i nie wyszły takie ładne żółte babeczki niestety :(

    ReplyDelete
  11. A jak chciałabym zrobić w takiej klasycznej formie większej (około 23 cm) to wyjdzie? I jak zrobić aby wyszły żółte? Osoba wyżej napisała, że wyszły pomarańczowe, masz jakąś specjalną kurkumę? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wyjdzie :) tylko musisz zrobic podwójną lub potrójną porcję ciasta i piec babkę 40-60 minut, co do kurkumy to mam zwyczajną, podobno jak się jej doda za dużo to kolor jest bardziej pomarańczowy lub czerwony nawet, ale mi się to jeszcze nigdy nie przydarzyło

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION