VEGAN ORANGE YOGURT MINI BUNDT CAKES / MUFFINS
Jeśli chodzi o moje ulubione desery to najbardziej lubię te "surowe", witariańskie, pyszne słodkości bez pieczenia, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze, zaraz po nich znajdują się wegańskie pieczone ciasta jogurtowe. Dlatego na Wielkanoc przygotuję surową tartę z gruszką i imbirem (przepis tu), a także przedstawione poniżej pomarańczowe babeczki jogurtowe.
Do ich przygotowania wykorzystałam nową rzecz, jaką znalazłam w lokalnym eko-sklepie, tj. skórkę pomarańczową bio w proszku, bardzo ciekawy produkt, który na pewno będę wykorzystywać do pieczonych i surowych deserów. Opakowanie 35g kosztowało ok. 5zł.
Ciasta jogurtowe są bardzo pulchne i wilgotne, "zbite" ale jednocześnie delikatne. Piekłam już jogurtowe muffiny i ciasto z jagodami i mango (przepis tu) a także jogurtowe ciasto z gruszką i cynamonem (przepis tu).
Następną wariacją są pomarańczowe babeczki jogurtowe. Miękkie, puszyste, aromatyczne i nieprzesadnie słodkie. Zasmakują każdemu. Polecam
Zmodyfikowany przepis z książki "The best veggie burgers on the planet" autorstwa Jonie Marie Newman.
SKŁADNIKI (10 małych + 4 duże foremki, widoczne na zdjęciu poniżej):
- 250g ekologicznej mąki orkiszowej
- 100g brązowego cukru
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w proszku (patrz zdjęcie poniżej) lub 1 łyżeczka świeżo startej skórki z ekologicznej pomarańczy
- szczypta soli
- 170g jogurtu sojowego
- 112g przecieru/purée jabłkowego*
- 60ml mleka roślinnego**
- 60ml oleju
* przecier najlepiej przygotować samemu dzień wcześniej, obierz kilka jabłek, wydrąż je i pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i duś aż zmiękną (ok. 20 minut), następnie zmiksuj dokładnie ręcznym blenderem, pozostaw do ostygnięcia, przechowuj w lodówce, następnego dnia odmierz potrzebną ilość do babeczek a resztę zużyj np. do innego deseru lub do naleśników.
** wybór mleka zależy od Ciebie, może być domowe lub kupne, świetnie sprawdzi się tutaj mleko migdałowe lub mleko z owsa (przepis tu)
POLEWA:
- 50 g nerkowców (namoczonych przez noc)
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej w proszku lub świeżej
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wszystkie składniki.
Nagrzej piekarnik na 180°C.
W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre, dokładnie wymieszaj ich zawartość a następnie do mieszanki suchych dolej zmieszane mokre. Wymieszaj dokładnie.
Przygotowane foremki delikatnie wysmaruj odrobiną oleju roślinnego, rozlej masę do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 20 minut na złoty kolor. (Podczas pieczenia babeczki bardzo się uniosą, jednak potem stopniowo będą opadać aż zyskają wysokość widoczną na zdjęciach)
W międzyczasie przygotuj "polewę", umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Wstaw do lodówki.
Gdy babeczki są już upieczone, pozostaw je do ostygnięcia, dekoruj polewą tuż przed podaniem.
Smacznego! ☺
When it comes to my favorite desserts, I prefer "raw" treats, delicious and sweet no-bake desserts, which are not only tasty, but also very nutritious, after these my favorite are vegan yogurt cakes. Therefore, for upcoming Easter I will prepare raw tart with pear and ginger (recipe here), and also shown below the orange yogurt mini bundt cakes.
Yogurt cakes are very plump and moist, "compact" but at the same time delicate. In the past I baked yogurt muffins and cake with berries and mango (recipe here) and yoghurt cake with pear and cinnamon (recipe here).
Another variation are orange muffins/bundt cakes. Soft, fluffy, flavorful and not too sweet. They will taste everyone.
Modified recipe from "The best veggie burgers on the planet" cookbook by Jonie Marie Newman.
INGREDIENTS (10 small + 4 large bundt cake molds, see picture above):
- 250g organic spelt flour
- 100g brown sugar
- 1/2 tbsp organic corn starch
- 1/2 tsp baking powder
- 1/2 tsp baking soda
- 3 tsp orange zest in powder (or 1 tsp fresh orange zest, from organic orange)
- pinch of salt
- 170g soy yogurt
- 112g apple sauce/purée *
- 60ml plant milk**
- 60ml oil
* peel 4-5 apples, deseed them and chop. Fry them with a little bit of water in a small saucepan until they're completely mashed (no need to add sugar), then blend them well and set aside until cooled-down.
** choose whatever milk you want, the best will be almond or oat milk (recipe here)
"GLAZE":
- 50g cashews (soaked overnight)
- 1-2 tbsp maple syrup
- 2-3 tbsp freshly squeezed orange juice
- 1 tsp orange zest in powder (or fresh)
PREPARATION:
Prepare all ingredients.
Preheat the oven to 180° C / 350°F.
In one bowl, combine the dry ingredients, in another bowl combine wet ingredients, mix well and then combine the contents of both, mix well.
Gently oil your cake molds and divide your cake mix between them. Transfer them into the preheated oven and bake for about 20 minutes, until golden brown.
To make the "glaze" combine all ingredients and blend until smooth.
Once cooled, decorate with the "glaze" as desired.
Enjoy! ☺
Gdzie można kupić skórkę pomarańczową w takiej fajnej formie?
ReplyDelete;) poszukaj w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością, a jeśli tam nie będzie to znajdziesz ją w sklepach internetowych, np. tu http://www.natu.pl/Skorka-pomaranczy-mielona-35g-Bio_p2264_s.html , pozdrawiam
Deletejakiej mąki używać?
ReplyDeletezwykłej lub pełnoziarnistej, pszennej lub orkiszowej najlepiej ;)
Delete