WEGAŃSKI PASZTET: POMIDOROWO-PAPRYKOWY Z SOCZEWICĄ

VEGAN BAKED LENTIL PATE




Potrzebnych jest wam tylko kilka składników do wykonania tego pasztetu. Soczewica, marchew, papryka, kasza manna i przecier pomidorowy stanowią prostą bazę, a charakteru potrawy nadaje duża ilość wyrazistych przypraw i ziół.
Pasztet jest mocno paprykowy i delikatnie pikantny, jest miękki i ma wilgotną konsystencję, taką lubimy, jeśli wolicie bardziej zwarty i twardy dodajcie więcej suchych składników (kaszy manny lub mąki)

Baked lentil vegan pâté


Idealny na weekendowe śniadanie lub nadchodzące Święta.


Baked lentil vegan pâté


Na podstawie tego przepisu, który lekko zmodyfikowałam.



SKŁADNIKI (keksówka 26x12cm):


  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy ( w suchej postaci,niegotowanej)
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kaszy manny (w wersji bezglutenowej używamy mąki z ciecierzycy)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • garść prażonych nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • garść prażonych pestek dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej papryki ostrej (lub wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
  • oliwa/olej do smażenia
  • mąka pełnoziarnista lub z mąka z ciecierzycy (opcjonalnie, do zagęszczenia masy)


PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wsypujemy do garnka, przepłukujemy zimną wodą, odcedzamy, dolewamy świeżą wodę, i gotujemy do miękkości. Soczewicę można również ugotować w bulionie warzywnym zamiast wody. Ważne żeby nie dodawać za dużo wody/bulionu aby soczewica po ugotowaniu nie była zbyt rzadka.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Na patelni grzejemy 2-3 łyżki oliwy/oleju i wsypujemy przyprawy, podprażamy minutę, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i startą marchew. Smażymy do miękkości, około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy przecier i dusimy kolejne 5 minut. W międzyczasie ugotowaną soczewicę odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podsmażone warzywa również odstawiamy do przestygnięcia. Siemię lniane łączymy z dwiema łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Podprażamy nasiona słonecznika i pestki dyni (osobno, aby nasiona słonecznika się nie przypaliły)

Gdy składniki (warzywa z patelni i soczewica) będą już lekko przestudzone wrzucamy je do dużej miski i mieszamy, dodajemy kaszę manną, nasiona słonecznika i pestki dyni, kleik z siemienia i dokładnie mieszamy, następnie miksujemy całość ręcznym blenderem, ale nie zupełnie na gładko.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy do niej masę, odstawiamy na 30 minut lub dłużej.

Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 minut. Po upieczeniu, odstawiamy na ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin, aż lekko stwardnieje. Pasztet przechowujemy w zamkniętym opakowaniu w lodówce do 5 dni, lub kroimy na kawałki, foliujemy i wrzucamy do zamrażarki, dzięki temu starczy nam na dłużej (rozmrażamy w lodówce, przez noc).

Smacznego! ☺


Baked lentil vegan pâté


You only need a few ingredients to create this dish. Lentils, carrots, peppers, semolina and tomato puree create a simple base, and a large amount of distinct spices and herbs adds the "character" to it.
It's strongly peppery and lightly spicy, soft and has a moist consistency, which we like, if you prefer a more solid and hard pâté, add more dry ingredients (flour or semolina)
Perfect dish for a weekend breakfast or upcoming holidays.
Adapted from this recipe, which we slightly modified.



INGREDIENTS (10"x5" loaf tin 26x12cm):

  • 1,5 C red lentils (dry weight, uncooked)
  • 2 onions
  • 1 carrot
  • 1 fresh red bell pepper
  • 3 tbsp tomato purée
  • 3 tbsp semolina (replace with chickpea flour for gluten-free option)
  • 1 tbsp ground falxseeds
  • 1 handful of sunflower seeds (optional)
  • 1 handful of pumpkin seeds (optional)
  • 1 tsp ground hot paprika or chili (or smoked paprika)
  • 1/2 tsp cumin seeds
  • pinch of turmeric
  • 1 tsp ground coriander
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 2 tsp dried oregano
  • 1 tsp dried thyme
  • 1/3 tsp salt (ormore, to taste)
  • olive oil/vegetable oil (for frying)
  • wholewheat flour or chickpea flour (optional for thickening the pâté base)


PREPARATION:

Put lentils in a pot, rinse with cold water and drain, add fresh water, and cook until soft. You can also cook the lentils in a vegetable broth instead of water. It's important not to add too much water / broth to the cooked lentils or it will be too runny.
Dice the bell pepper and onions, grate the carrot carrot.
Warm 2-3 tbsp of the olive/oil in a skillet and add spices, toast them for 1 minute, then add the chopped onion.
When the onions are slightly soft and translucent, add chopped peppers and grated carrots. Fry until soft, about 10 minutes .
Next, add the tomato puree and cook for another 5 minutes. In the meantime, drain your cooked lentils and set aside to cool down a little bit. When your vegetables are tender, remove them from the heat and set aside to cool down as well. Mix your ground flax seeds with two tablespoons of boiling water, stir and set aside. In a small pan toast the sunflower seeds and pumpkin seeds (separately).
When your components ( fried vegetables and lentils ) are cooled down, put them in a large bowl and mix well, then add the semolina, flaxseed mix and toasted seeds, mix well. After that blend it gently with a hand blender, but not completely, leave some lumps.
Line the loaf tin with baking paper, pour in the "base" and leave on the side for about 30 minutes, or longer.
Bake the pâté in the oven at 180 ° C for about 60 minutes . After baking, leave it to cool down, preferably for few hours until it's harden. Keep refrigerated in a sealed container for up to 5 days.

Enjoy! ☺


Baked lentil vegan pâté

16 komentarze:

  1. a co z serią koktajlove piątki? :<

    ReplyDelete
    Replies
    1. wybacz, na chwilę została zawieszona, ale za tydzień wraca na antenę ;) pozdrawiam

      Delete
  2. Uwielbiam pasztety z soczewicy ^^ Właśnie mam zrobiony, ale jak mi się skończy to pewnie spróbuję Twojego ;) Zaciekawiła mnie jedna rzecz - na czym jest on podany? Co to za chlebki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) polecamy, a ten chlebek to pumpernikel ale w takiej formie okrągłych talarków, coś podobnego do tego: https://www.e-piotripawel.pl/zakupypoznan/towar/pumpernikiel-party/251351/query/pumpernikiel/page/1

      Delete
    2. Dziękuję za odpowiedź ^^ rzeczywiście przydatna rzecz na "party" :D

      Delete
  3. pycha, musiałam się powstrzymywać żeby nie zjeść tego na surowo:) idealnie wyważona ilość przypraw, bardzo dziękuję za tą ucztę!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, na surowo też jest dobry :) cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz i pozdrawiam

      Delete
  4. Czy ten kumin jest konieczny - najgorsza przyprawa dla mnie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oczywiście, że nie :) jak nie lubisz to pomiń, można tu modyfikować przyprawy, najlepiej spróbuj odrobinę masy przed wyłożeniem jej na blachę. pozdrawiam i smacznego :)

      Delete
  5. garam masala nie narobi wielkiej szkody w zastepstwie za kumin ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. no zmieni smak, ale osobiście uwielbiam tą mieszankę i mi na pewno by taki smakował ;)

      Delete
    2. PRZEPYSZNY! super konsystencja, swietny dobor przypraw :D

      Delete
  6. Super, zaraz przystępuję do misji pasztet :)

    ReplyDelete
  7. Jeden z lepszych wegańskich pasztetów, jakie miałam okazję przygotować. Od siebie polecam też tę pastę https://najlepszewkuchni.pl/przepis/weganska-pasta-z-zielonej-soczewicy-z-czosnkiem-i-slonecznikiem-2834.html - jest bardzo smaczna i syta :) Moja córka go wręcz uwielbia.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION