WEGAŃSKI TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM

VEGAN COTTAGE CHEESE WITH CHIVES



Na ten przepis natknęłam się już dość dawno, kiedy szukałam pomysłu na coś nowego "do chleba". Przeczytałam opis i listę składników i myślałam, ok spróbuję, bo proste i szybkie, ale "twarożek z ryżu"?!, niee, to na pewno nie będzie aż takie dobre.


Vegan cottage cheese

I bardzo się zaskoczyłam, bo twarożek wyszedł pyszny, odpowiednio kwaskowaty, mocno szczypiorkowy i bez żadnego posmaku ryżowego. Od tamtej pory, jest to jedna z moich ulubionych opcji na sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Vegan cottage cheese


W przepisie jednym ze składników jest naturalny jogurt sojowy, bez niego twarożek też wychodzi, jednak z jogurtem jest lepszy, ma bardziej kwaskowaty posmak. Szczypiorek za to jest składnikiem koniecznym, bez niego smak twarożku będzie zbyt "ryżowy", zrobiłam go kiedyś z samą rzodkiewką, ale to nie było to.


Vegan cottage cheese


Zmodyfikowany przepis stąd.

SKŁADNIKI (1 średnia miska):

  • 1 szklanka płatków ryżowych (70 g)
  • 1 łyżka oleju lnianego (nierafinowanego, tłoczonego na zimno) (można zastąpić olejem słonecznikowym lub olejem z pestek winogron), opcjonalnie
  • 1 mały kubeczek (125g) naturalnego jogurtu sojowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • świeży koperek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Płatki ryżowe wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby woda wystawała nad płatki na mniej więcej 2 cm. Miska powinna być większa niż objętość płatków, gdyż podwoją one swoją wielkość. Po zalaniu gorącą wodą, przykrywamy miskę talerzykiem i czekamy ok. 5 minut, aż napęcznieją. Odkrywamy, mieszamy i jeśli masa jest za sucha, dolewamy więcej wody (ale nie za dużo, bo jogurt dodatkowo ją rozrzedzi), miksujemy ręcznym blenderem ale nie całkowicie, powinny pozostać niewielkie grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy szczypiorek i przygotowujemy resztę składników. Gdy masa z płatków jest już zimna, dodajemy resztę składników (jogurt, pokrojony szczypiorek, sól, pieprz i olej), mieszamy dokładnie (w razie konieczności dodajemy trochę zimnej wody), zakrywamy folią i wstawiamy na min. kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami, koperkiem i szczypiorkiem. Twarożek przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciagu 2 dni.

Smacznego! ☺


Vegan cottage cheese


I came across this recipe some time ago, when I was looking for an idea to prepare something new for breakfast, something to have with bread. I read a description and list of ingredients, and I thought, ok I'll try, because it's simple and fast, but vegan cottage cheese made with rice flakes?! it certainly didn't sound very promising. But the taste surprised me so much. I't delicious, sour with a strong chive flavor. Since then, this is one of my favorite options for a Saturday or Sunday breakfast.


Vegan cottage cheese


The recipe calls for natural soy yogurt, you can omit it but it tastes better with the yogurt, it's more sour. On the other hand, chives are necessary, without it you will taste the rice to much.


Modified recipe from this site.

INGREDIENTS (1 medium bowl):


  • 1 C rice flakes (70 g)
  • 1 tbsp extra virgin flaxseed oil (grapeseed oil and sunflower oil will work as well), optional
  • 1 small pack of plain soy yogurt (125g)
  • 1/2 bunch of chives
  • fresh dill (optional)
  • salt, pepper to taste


PREPARATION:

Put your rice flakes into a bowl and add boiling water (the water level should be above the flakes for about 1"/2cm). Cover the bowl with a plate and leave it for about 5 minutes. Uncover the flakes, stir and add more water if they're too thick (but not too much, cause the yogurt will thin the mixture as well). Mix the "base" with a hand blender (not compeletely, leave some lumps in). Set aside to cool. Chop your chives and prepare the rest of the ingredients. When your rice base is cold, add the remaining ingredients (yogurt, chopped chives, salt, pepper and oil), stir well (add some cold water if needed). Cover the bowl with ling film and keep in the fridge overnight. Decorate with cut fresh radishes, spring onions and dill. Keep refrigerated, use within 2 days.

Enjoy! ☺


Vegan cottage cheese


11 komentarze:

  1. Gdzie kupujesz jogurt sojowy? :)

    ReplyDelete
  2. Wstawilam wlasnie do lodowki

    ReplyDelete
  3. Genialny przepis zrobiłam i nie mogę wyjść z podziwu jakie to pyszne :)

    ReplyDelete
  4. ale super, muszę wypróbować!

    ReplyDelete
  5. Będę jutro robić twarożek, jednak mam w planach zastąpić jogurt domowym majonezem sojowym (; Też się uda?

    ReplyDelete
  6. Udać sié uda, ale smak będzie inny i twarożku aż tak może nie przypominać, bardziej serek wyjdzie albo coś na kształt szczypiorkowej pasty, ja osobiście wolę taki bardziej kwaskowy i lekki z jogurtem, ale wersja z majonezem nie będzie zła na pewno :) smacznego

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wyszedł świetnie. następnym razem spróbuję z jogurtem (:

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION