GREEN SMOOTHIE WITH PARSLEY, BANANAS, PEAR AND GRAPEFRUIT JUICE
Co jest najlepsze po Świątecznym przejedzeniu? Lekkostrawne i przywracające ulgę żołądkowi posiłki. Co będzie wtedy najlepszą opcją? Oczywiście zielone koktajle!
Pomogą nam one odzyskać równowagę w układzie pokarmowym, a także będą wspaniałym "zastrzykiem" witamin i minerałów.
Dzisiejszy zielony smoothie skomponowałam właśnie z roślin, które posiadają wyjątkowe właściwości oczyszczające, znajdziecie w nim odtruwającą i poprawiającą trawienie zieloną pietruszkę i gruszkę, odżywcze i dodające energii banany oraz świeżo wyciśnięty sok z grapefruita, który oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny.
Zapraszam do miksowania! ;)
p.s. Zielone smoothie będą również świetną opcją na zbliżające się majowe piknikowanie, a więcej inspiracji koktajlowych znajdziecie pod tagiem KOKTAJLOVE PIĄTKI
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- duży pęczek zielonej pietruszki
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 1 dojrzała gruszka
- sok z 1 czerwonego grapefruita
- 1-2 szklanki filtrowanej wody
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie)
Zieloną pietruszkę myjemy dokładnie, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy obrane banany, wyciśnięty sok z grapefruita, imbir i wydrążoną z pestek i pokrojoną gruszkę. Miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy całości od razu, resztę koktajlu przechowujemy w zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
What is the best after the Easter overeating? Easily digestible and light meals. What will then be the best option? Green smoothies!
They will help us regain balance in the digestive system, and will be a great "injection" of vitamins and minerals.
For today's green smoothie I chose plants that have unique cleansing properties. Inside you will find improving digestion and detoxifying green parsley and pear, nourishing and energizing bananas and freshly squeezed grapefruit juice, which cleanses the liver, helps to better filter the blood and the removing the toxins.
P. S. Green smoothies are also a great option for the upcoming spring and summer picnics.
For more inspirations for green smoothies check the tag: SMOOTHIE FRIDAYS.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 1 large bunch of green parsley
- 2 ripe medium bananas
- 1 ripe pear
- freshly squeezed juice from red grapefruit
- 1-2 cups of filtered water
- 1 tsp freshly grated ginger (optional)
Wash the parsley in cold water, tore into smaller pieces and throw it into the blender, cut the pear and remove the seeds, peel bananas, squeeze the grapefruit juice, grate the ginger and put everything in the blender. Blend until smooth. If you do not drink the whole at once, store the rest in a sealed glass container in the fridge for up to 2 days.
Enoy! ☺
Mimo tego że ostatnio oczyszczałem trochę organizm (akurat trwa sezon na młodą pokrzywę i stosowałem ją intensywnie podczas majówki), to jutro spróbuję przygotować ten koktajl, bo coś czuję że warto.
ReplyDelete;) dzięki. p.s. a w jaki sposób wykorzystywałeś pokrzywę? jestem ciekawa...
DeleteNapar z pokrzywy i zupa pokrzywowa, którą bardzo lubię, przyrządza się ją podobnie do szczawiowej (robię też jarzynową ze sporym dodatkiem posiekanych liści pokrzywy).
Deletesuper, dzięki, muszę spróbować ;)
Delete