ZIELONY KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ, BANANAMI, GRUSZKĄ I SOKIEM Z GRAPEFRUITA

GREEN SMOOTHIE WITH PARSLEY, BANANAS, PEAR AND GRAPEFRUIT JUICE



Co jest najlepsze po Świątecznym przejedzeniu? Lekkostrawne i przywracające ulgę żołądkowi posiłki. Co będzie wtedy najlepszą opcją? Oczywiście zielone koktajle! 
Pomogą nam one odzyskać równowagę w układzie pokarmowym, a także będą wspaniałym "zastrzykiem" witamin i minerałów.

Green smoothie with parsley


Dzisiejszy zielony smoothie skomponowałam właśnie z roślin, które posiadają wyjątkowe właściwości oczyszczające, znajdziecie w nim odtruwającą i poprawiającą trawienie zieloną pietruszkę i gruszkę, odżywcze i dodające energii banany oraz świeżo wyciśnięty sok z grapefruita, który oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny.
Zapraszam do miksowania! ;)
p.s. Zielone smoothie będą również świetną opcją na zbliżające się majowe piknikowanie, a więcej inspiracji koktajlowych znajdziecie pod tagiem KOKTAJLOVE PIĄTKI


Green smoothie with parsley

SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • 1 dojrzała gruszka
  • sok z 1 czerwonego grapefruita
  • 1-2 szklanki filtrowanej wody
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie)

Zieloną pietruszkę myjemy dokładnie, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy obrane banany, wyciśnięty sok z grapefruita, imbir i wydrążoną z pestek i pokrojoną gruszkę. Miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy całości od razu, resztę koktajlu przechowujemy w zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺


Green smoothie with parsley

What is the best after the Easter overeating? Easily digestible and light meals. What will then be the best option? Green smoothies!

They will help us regain balance in the digestive system, and will be a great "injection" of vitamins and minerals.

For today's green smoothie I chose plants that have unique cleansing properties. Inside you will find improving digestion and detoxifying green parsley and pear, nourishing and energizing bananas and freshly squeezed grapefruit juice, which cleanses the liver, helps to better filter the blood and the removing the toxins.

P. S. Green smoothies are also a great option for the upcoming spring and summer picnics.
For more inspirations for green smoothies check the tag: SMOOTHIE FRIDAYS.

Green smoothie with parsley


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
  • 1 large bunch of green parsley
  • 2 ripe medium bananas
  • 1 ripe pear
  • freshly squeezed juice from red grapefruit
  • 1-2 cups of filtered water
  • 1 tsp freshly grated ginger (optional)

Wash the parsley in cold water, tore into smaller pieces and throw it into the blender, cut the pear and remove the seeds, peel bananas, squeeze the grapefruit juice, grate the ginger and put everything in the blender. Blend until smooth. If you do not drink the whole at once, store the rest in a sealed glass container in the fridge for up to 2 days.

Enoy! ☺


Green smoothie with parsley


5 komentarze:

  1. Mimo tego że ostatnio oczyszczałem trochę organizm (akurat trwa sezon na młodą pokrzywę i stosowałem ją intensywnie podczas majówki), to jutro spróbuję przygotować ten koktajl, bo coś czuję że warto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) dzięki. p.s. a w jaki sposób wykorzystywałeś pokrzywę? jestem ciekawa...

      Delete
    2. Napar z pokrzywy i zupa pokrzywowa, którą bardzo lubię, przyrządza się ją podobnie do szczawiowej (robię też jarzynową ze sporym dodatkiem posiekanych liści pokrzywy).

      Delete
    3. super, dzięki, muszę spróbować ;)

      Delete
  2. Thanks for the juice recipe Ive added it to my favourite list of juices to try. Iv just got to get to the fruit and veg store to stock up on some lovely fresh produce to use on my new juicer :) 
    Vitamix

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION