AZJATYCKA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I MANGO

RAW RED CABBAGE SALAD WITH MANGO AND MISO DRESSING



Wielkimi krokami nadchodzą wiosna i ciepłe słoneczne dni, wraz z nimi pojawia się również ochota na surowe, świeże i kolorowe potrawy. To czas, kiedy niedoceniane czasem surówki zaczynają coraz częściej pojawiać się na naszych stołach. Ale potrawy te nie muszą i nie powinny być nudne. Surówka może być wyjątkowo smaczna, zaskakująca i w pewnym sensie ekscytująca. Bo taka właśnie jest ta zaprezentowana przeze mnie dzisiaj.

Pyszna, chrupiąca i odżywcza, sprawdzi się idealnie w roli lekkiej kolacji, dodatku do obiadu, lub jako jeden ze składników przy komponowaniu kolorowych i smacznych spring rolls'ów.
Ciekawe połączenie składników, czyli czerwonej kapusty i mango wzbogacone o zdrowy, świeży, lekki i odżywczy dressing z dodatkiem pasty miso, świeżego imbiru i ogórka z lekka nutką pikanterii, które wnosi papryczka habanero. Wszystko to, daje słodko słoną kompozycję, która bardzo mi smakuje i do której lubię często wracać.

Polecam!


Raw red cabbage salad with mango and miso dressing

Na podstawie tego przepisu.


SKŁADNIKI (2 duże lub 4 mniejsze porcje):

  • ok. 250g/pół małej czerwonej kapusty (cała główka kapusty ważyła ok 600g)
  • 1 duża marchew
  • 1 małe dojrzałe mango
  • kiełki do przybrania (opcjonalnie)


Red cabbage


AZJATYCKI DRESSING:

  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżka obranego i pokrojonego w kostkę świeżego imbiru (ok. 3-4 cm kawałek)
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej świeżej papryczki habanero lub jalapeno
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 szklanki wody (opcjonalnie)


Miso dressing with cucumber, ginger and habanero pepper


Kapustę obieramy z wierzchnich liści, które wyrzucamy. Kroimy ją na pół, wykrawamy głąb i siekamy resztę na "zapałki", odstawiamy. Marchew obieramy i dalej za pomocą obieraczki ścieramy na cienkie paski. Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy dressing. Do małego pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony ogórek oraz imbir, pozbawioną nasion i drobno posiekaną papryczkę oraz resztę składników, oprócz wody. Wszystko dokładnie miksujemy. Jeśli trzeba, dressing rozrzedzamy wodą.
Składniki surówki dokładnie ze sobą łączymy, całość polewamy dressingiem i mieszamy. Nakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby warzywa dokładnie się "zamarynowały".

Smacznego! ☺


Raw red cabbage salad with mango and miso dressing


Spring is almost here, and the appetite for raw, fresh and colorful dishes comes with it. It is time we often want to prepare raw salads. But they don't have and shouldn't be be boring. They can be extremely tasty, surprising and somewhat exciting.
Delicious, crispy and nutritious, perfect as a light supper, addition to dinner, or as an ingredient in composing colorful and tasty spring rolls.
Interesting combination of ingredients: red cabbage and mango enriched with healthy, fresh, light and nutritious dressing with the addition of miso paste, fresh ginger and cucumber with a slight hint of spiciness that brings habanero peppers. All this gives a sweet salt composition that really tastes good.


Recipe adapted from this site.


INGREDIENTS (2 large or 4 smaller portions):

  • 1/2 small red cabbage (about 250g)
  • 1 large carrot
  • 1 small ripe mango


Raw red cabbage salad with mango and miso dressing



ASIAN DRESSING:

  • 1/4 cucumber
  • 1 tbsp peeled and diced fresh ginger (3-4 cm piece)
  • 1 tsp roughly chopped fresh habanero or jalapeno pepper
  • 1 tbsp light miso paste
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • 1/4 C water (optional)


Remove the outer cabbage leaves and throw them away. Cut it in half, remove the hard part and chop the rest into thin pieces. Peel the carrot and using the peeler grate it into thin ribbons. Peel the mango, remove the stone and cut into cubes. 
Next, prepare the dressing. In a small blender container add peeled and chopped cucumber with ginger, next add the chopped pepper (remove the seeds) and the rest of the ingredients (except the water). Blend until smooth. 
Combine the salad ingredients and add the dressing, mix well. Cover the bowl with cling film and put it in the fridge for a minimum 20 minutes, so the vegetables will marinate evenly. Salad in itself is a perfect light meal, it will also make a great addition to a bigger meal or something tasty you can put inside your spring rolls.

Enjoy! ☺


Raw red cabbage salad with mango and miso dressing

4 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION