VEGAN & GLUTEN-FREE PROTEIN PANCAKES IN 3 DIFFERENT FLAVORS (BANANA, CACAO OR VANILLA & STRAWBERRY)
Świetne i proste do zrobienia "pankejki" wg przepisu, który przygotowałam już jakiś czas temu. Miał się on pojawić w zeszłym tygodniu z okazji międzynarodowego dnia pancakes (9 lutego), ale że się nie wyrobiłam z publikacją to dziś to nadrabiam ;)
Recepturę stworzyłam dla firmy PURYA! z wykorzystaniem ich fantastycznych, smakowych mieszanek białkowych. Uwielbiam te miksy i odkąd trafiły w moje ręce, używam ich niemal codziennie. Do szejków, owsianki, placuszków i deserów. Dostępne są 3 smaki, które mają intensywny aromat i oprócz tego, że dodają fajnego smaku to podnoszą też mocno wartość odżywczą posiłku.
Baza wszystkich trzech składa się w ok. 55 % z miksu białkowego zrobionego z konopi, pestek dyni i słonecznika; do tego 10-20 % to proszek smakowy zrobiony z kakao, truskawek lub banana, w zależności od tego jaki smak wybieramy. Poza tym w składzie znajduje się także skiełkowane siemię lniane, skiełkowana komosa ryżowa, cukier kokosowy i sproszkowana agawa. Wszystkie składniki są ekologiczne.
Są niezwykle smaczne same w sobie i można je pić już po zmieszaniu ich z wodą, ale ja lubię je najbardziej jako dodatek, który znacznie wzbogaca walory smakowe, odżywcze i sycące dania. Na blogu prezentowałam już kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Mix'em waniliowo-truskawkowym wzbogaciłam mini serniczki z nerkowców, a kakaowo-karobowy dosypałam do prostego czekoladowo-pomarańczowego brownie bez pieczenia i piernikowych babeczek. Mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów i dziś właśnie prezentuję kolejny, na słodkie i smaczne placuszki, które robi się w mig. Przygotowuję je z łatwo dostępnych, mąk bezglutenowych, ale równie dobrze wychodzą też ze zwykłą np. orkiszową. Do wyboru są 3 smaki, w zależności od tego na jaki mamy ochotę i jaką mieszankę posiadamy. Wszystkie trzy warianty są super. Polecam.
SKŁADNIKI (8-10 placuszków):
- 1/3 szklanki mąki ryżowej (50 g) *
- 1/3 szklanki mąki jaglanej (50 g) *
- 2 łyżki bezglutenowej mąki owsianej (30 g) *
- 2 łyżki mieszanki białkowej PURYA! w wybranym smaku (bananowy/kakaowy/waniliowo-truskawkowy)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka ulubionego syropu lub cukru
- 1/2 C mleka roślinnego (125 ml) (każdy rodzaj się nada)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia (u mnie kokosowy)
* Jeśli nie ma tych mąk pod ręką, możecie szybko zrobić je samemu, wystarczy odmierzoną ilość ziaren zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez sito. A jeśli chcecie użyć zwykłej mąki np. orkiszowej, wystarczy zastąpić wszystkie 3 bezglutenowe na 130 g mąki orkiszowej.
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy siemię lniane z 2 łyżkami wrzątku i odstawiamy na kilka minut.
Przesiewamy mąki do miski. Dodajemy mieszankę białkową, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy.
Następnie w osobnej misce łączymy mleko, syrop, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Dodajemy więcej mleka lub wody, jeśli masa jest zbyt sztywna. Grzejemy patelnię z odrobiną oleju.
Smażymy placuszki na bardzo rozgrzanej patelni, porcjując ciasto łyżką stołową, 1 łyżka to jeden placuszek.
Smażymy aż pojawią się bąbelki, wtedy przewracamy i powtarzamy czynność z resztą ciasta. Podajemy natychmiast z wybranymi owocami i syropem.
Smacznego ☺
Great and easy to make, simple gluten-free pancakes with an extra protein. I created this recipe some time ago for PURYA! using their super tasty vegan portein drink mix.
I love those blends, and use them almost every day, in milkshakes, porridge, pancakes and desserts. There are 3 flavors, which have an intense aroma. They add a cool taste and also increase the nutritional value of the meal.
The base of all three is made with approx. 55% of protein mix made from hemp, pumpkin seeds and sunflower; then you have 10-20% is a flavoring powder made from cacao, strawberry or banana, depending on the flavor of the mix. Besides that, the composition also contains sprouted flaxseed, sprouted quinoa, coconut sugar, and agave powder. And all the ingredients are organic.
They are extremely good on it's own, so you can just mix them with water and drink, but I like to use them as an extra ingredient in different dishes, cause they make it taste better, make them more nutritious and satiating. I already posted few recipes with them. There were vanilla and strawberry mini cashew-cheesecakes, simple no-bake chocolate-orange brownie, and gingerbread mini bundt cakes. I still have a few to post and today I present one of them. Sweet and delicious pancakes, which you can make in a short moment. I'm making them with easily accessible, gluten-free flours, but they came out great with a regular flour, for ex. spelt flour. You can make them in three different flavors, depending on which taste you fancy and which blend you have on hand . All three options taste great. ☺
I love those blends, and use them almost every day, in milkshakes, porridge, pancakes and desserts. There are 3 flavors, which have an intense aroma. They add a cool taste and also increase the nutritional value of the meal.
The base of all three is made with approx. 55% of protein mix made from hemp, pumpkin seeds and sunflower; then you have 10-20% is a flavoring powder made from cacao, strawberry or banana, depending on the flavor of the mix. Besides that, the composition also contains sprouted flaxseed, sprouted quinoa, coconut sugar, and agave powder. And all the ingredients are organic.
They are extremely good on it's own, so you can just mix them with water and drink, but I like to use them as an extra ingredient in different dishes, cause they make it taste better, make them more nutritious and satiating. I already posted few recipes with them. There were vanilla and strawberry mini cashew-cheesecakes, simple no-bake chocolate-orange brownie, and gingerbread mini bundt cakes. I still have a few to post and today I present one of them. Sweet and delicious pancakes, which you can make in a short moment. I'm making them with easily accessible, gluten-free flours, but they came out great with a regular flour, for ex. spelt flour. You can make them in three different flavors, depending on which taste you fancy and which blend you have on hand . All three options taste great. ☺
INGREDIENTS
(8-10 small pancakes):
- 1/3 C rice flour (50 g) *
- 1/3 C millet flour (50 g) *
- 2 tbsp oat flour (30 g) *
- 1 tbsp ground flaxseed
- 1 tbsp favorite sweetener (syrup or sugar)
- 1/2 C plant milk (125 ml) (any kind will work here)
- 1/2 tsp baking powder
- small pinch of salt
- a little bit of oil for frying (I use coconut oil)
*
If you don't have those flours on hand, you can grind the measured
amount of those grains in a coffee grinder (50 g rice, 50 g millet
and 30 g oats) and then sift through a sieve. Also if you want to use
regular flour for ex. spelt flour, replace all 3 gluten-free flours
with 130 g spelt flour.
PREPARATION:
Mix
flaxseed with 2 tbsp of boiling water, stir and set aside.
Sift
the flours into a medium bowl. Add protein powder, baking powder,
salt and mix well.
Next
add the milk, sweetener, flaxseed and stir well to combine. Add more milk or water if the batter is to stiff. Heat a
non-stick pan with a little bit of oil.
Cook
the pancakes in a very hot pan, portioning 1 tbsp of the batter for 1
pancake.
Cook
on both sides until slightly browned. Serve immediately, topped with
fruits and favorite syrup.
ŚLINKA CIEKNIE na sam widok!! :-P
ReplyDeleteSerdecznie zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Bardzo lubię dodatek sproszkowanych białek do placków, nadają fajnej konsystencji no i bardziej sycą :)
ReplyDeleteCiekawe składniki ma ta PURYA, ale cena niestety nie dla mnie :(
to prawda :) też bardzo lubię takie podrasowane placki ;) p.s. a cena tych miksów, może niska nie jest ale to duże opakowania, i starczają na kilka miesięcy :) poza tym to też fajna opcja na prezent, który można komuś zasugerować np. ;)
DeleteA czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?:)
ReplyDeletetak, np. owsianą
Delete