WEGAŃSKIE MINI SERNICZKI PROTEINOWE O SMAKU WANILIOWO-TRUSKAWKOWYM (BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA)

VEGAN "STRAWBERRIES & CREAM" MINI CHEESECAKES, MADE WITH CASHEWS AND PURYA PROTEIN POWDER (NO-BAKE, GLUTEN-FREE)




Dziś na blogu pyszny deser, który co prawda nie jest może typowo jesienny, ale w zasadzie takie serniczki można przygotowywać cały rok, zmieniając jedynie owoce, którymi je przybierzemy.


Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes



Masa sernikowa wykonana jest z nerkowców i jednego z moich ulubionych produktów firmy PUR YA!, od którego się już trochę uzależniłam ☺

Jest to mieszanka, do wykonania wegańskiego napoju proteinowego o smaku waniliowo-truskawkowym i smakuje jak truskawki z bitą śmietaną. To właśnie jego smak i zapach powodują, że moje kubki smakowe wariują.



Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes



Skład: 53,3% mix białkowy (białko konopne, białko z pestek dyni, białko słonecznika), 11,3% suszone truskawki, skiełkowana quinoa, skiełkowane siemię lniane, cukier z kwiatu kokosa, suszona agava, naturalny aromat waniliowy (2%). 

Wszystkie składniki są organiczne. Co prawda niektórym osobom, może nie pasować dodatek substancji słodzących, ale wg mnie dzięki temu właśnie taka mieszanka jest smaczna i wygodna do użycia bez dodatków, a fakt ten jest dużą zaletą gdy proszek wykorzystujemy w różnych potrawach, bo wtedy  nie trzeba ich już niczym słodzić.

Proszek smakuje dobrze, wypity nawet z samą wodą, doskonale nadaje się do różnego rodzaju milkshake'ów ale także deserów czy pankejków. Ja od razu, gdy go powąchałam nabrałam ochoty na takie właśnie serniczki, ale potem zaczęłam go także używać do panekejków, i teraz już nie wiem nawet co mi bardziej smakuje ;)

Przepis na pankejki znajdziecie tutaj, a tymczasem dziś zapraszam na prosty, pyszny, odżywczy i szybki do zrobienia deser.

Kremowa masa nerkowcowa, na daktylowo-migdałowym spodzie, przybrana świeżymi owocami. Dosłownie rozpływa się w ustach ☺



Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes


SKŁADNIKI (3-4 serniki):


SPÓD:

  • 1/2 szklanki suszonych daktyli (50 g)
  • 1/3 szklanki migdałów (50 g)


WARSTWA SERNIKOWA:



DODATKI:

  • białko z pestek dyni PURYA! (do posypania, opcjonalnie)
  • świeże owoce, które akurat mamy w sezonie (maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, figi)



PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy spód. Migdały mielimy na mąkę w malakserze. Następnie dodajemy daktyle i miksujemy, aż powstanie lepkie ciasto, około 1 minuty. Jeśli daktyle są bardzo suche, można je namoczyć w wodzie przez 15 minut (przed miksowaniem należy je starannie odcedzić). 

Dzielimy masę na spód na 3-4 części. Wykładamy foremki folią spożywczą i wypełniamy je masą. Zamiast 3-4 małych, można również przygotować 1 mały sernik. Następnie foremki umieszczamy w lodówce.

Teraz przygotowujemy warstwę sernikową. Odcedzamy namoczone orzechy nerkowca, płuczemy je i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy mieszankę PUR YA! i 2 łyżki mleka lub wody. Miksujemy na gładko. Wypełniamy foremki masą sernikową i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny lub w zamrażarce na 1 godzinę.

Po wyjęciu, dekorujemy owocami i ulubionymi dodatkami.
Przechowywać je w lodówce lub zamrażarce i konsumujemy w ciągu 5 dni.


Smacznego ☺


Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes


Delicious dessert, which may not be a typical autumn dish, but basically, you can prepare these cheesecakes all year long, changing only the fruits, which you will put on top.

Cheesecake is made of cashews and one of my favorite products from PUR YA !, which I'm addicted to now ☺.

It's a vegan protein drink flavored with vanilla and strawberry. It tastes like strawberries with cream. And it's the taste and the smell of it, that make my taste buds go crazy.


Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes



The mix is made with: 53.3% mix of protein (hemp protein, pumpkin protein, sunflower protein), 11.3% dried strawberries, sprouted quinoa, sprouted flax seeds, coconut blossom sugar, agave powder, natural vanilla extract (2%). All ingredients are organic. 

I know that some people may not like the addition of sweeteners, but in my opinion, thanks to that the mix is ​​tasty and convenient when you use it to prepare different dishes with it, which is a big advantage, because then you do not have to add any other sweeteners.

The powder tastes good with water only, it's ideal for all kinds of milkshakes, but also works great in desserts and pancakes. 

When I first sniffed it, I immediately thought of little, creamy cheesecakes, but then I started to use it to pancakes, and now I do not even know what I like more ;)

The recipe for the pancakes is here, but today it's time for this simple dessert, which is delicious, very nutritious and quick to prepare.


The creamy cashew mix, on date-almond crust, garnished with fresh fruits, just melts in your mouth. Truly divine treat☺



Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes

INGREDIENTS (3-4 cheesecakes):


CRUST:

  • 1/2 C dried, pitted dates (50 g)
  • 1/3 C almonds (50 g)


CHEESECAKE LAYER:



TOPPINGS:

  • PUMPKIN PROTEIN (for dusting, optional)
  • fresh fruits (raspberries, strawberries, blueberries,peach,figs)


PREPARATION:

First make the crust. Grind almonds in to in a food processor. Then add the dates and mix until a sticky dough is formed, about 1 minute. If your dates are extremely dry, you can soak them in water for 15 minutes before mixing with almonds. Just remember to drain them before putting in a food processor.

Divide the crust in to 3-4 pieces (it depends on the size of your cake molds). Line the molds with a kitchen foil and fill the bottom with the crust. Instead of 3-4 small, you can also make 1 large cheesecake, use the bigger cake mold for that. When the molds are filled with crust, put them in the fridge.

Next, prepare the cheesecake layer. Drain the soaked cashews, rinse and put in a blender cup.
Add the protein powder and 2 tbsp of milk or water and bend until smooth. Fill the cake molds with the cheesecake mix and put them in the freezer for 1 hour to set, or to the fridge for 2-3 hours.

Remove from the fridge/freezer, decorate with fresh fruits and favorite toppings and serve. Store them in the fridge/freezer and eat within a week.

Enjoy ☺


Vegan ''strawberries and cream'' mini protein cheesecakes

5 komentarze:

  1. Te serniczki mnie zachwyciły, przypominają o lecie :) mieszanki proteinowej nie posiadam, ale na pewno zrobię coś podobnego z jakimś zamiennikiem ;)

    ReplyDelete
  2. świetne! choć nie jestem fanką takich proszków to chętnie bym spróbowała te serniczki z ich udziałem, tym bardziej, że nerkowce wręcz kocham <3

    ReplyDelete
  3. Ja cię kręcę, ale to musi być superdobre! Mam w posiadaniu inne odżywki proteinowe, więc pewnie efekt nie byłby taki super... Może kiedyś zakupię takie coś :)

    ReplyDelete
  4. Healthy cheesecake?!? Sign me up! Love how protein-rich these little cakes are :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION