WEGAŃSKI BUDYŃ KARMELOWY Z KASZY JAGLANEJ I DAKTYLI

                    VEGAN CARAMEL PUDDING, MADE WITH DATES AND MILLET





Prosty deser lub energetyczne śniadanie, które doda nam sił i wigoru w aktywnym i pracowitym tygodniu, lub podczas jesiennych spacerów po lesie w czasie weekendu. 


Vegan caramel millet pudding



Budyń można serwować na ciepło lub na zimno. Od razu po przygotowaniu jest lejący i bardziej płynny, a po kilku godzinach spędzonych w lodówce mocno gęstnieje i zaczyna przypominać cudownie karmelowy krem.



Kaszy jaglanej w zasadzie tu nie czuć, prym w smaku wiodą karmelowe daktyle, które dodają aromatu i doskonale słodzą całość. 





Vegan caramel millet pudding


Więc jeśli tak jak ja, uwielbiasz kaszę jaglaną i daktyle, zrób go czym prędzej. Zakochasz się od pierwszego spróbowania ☺


Vegan caramel millet pudding



SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchej)
  • 10 świeżych lub 15 suszonych daktyli
  • 1,5 łyżki karobu w proszku (najbardziej lubię taki)
  • 1/4 - 1/2 szklanki mleka roślinnego *
  • mała szczypta soli


* każde mleko się nadaje, poza kokosowym, które za bardzo zdominowałoby smak, ale szczególnie polecam użyć domowego mleka z nerkowców, jego kremowość dodatkowo wzbogaca konsystencję budyniu



PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy daktyli suszonych, należy je namoczyć we wrzątku przez ok. 30 min., następnie odcedzić. Jeśli używamy świeżych, należy usunąć z nich pestki. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy sam, z owocami lub orzechowo-czekoladową posypką. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Vegan caramel millet pudding


A simple dessert or energetic breakfast, which will fill us up with a lot of power during a busy week, or before an autumn walk in the forest during the weekend.

It can be served warm or cold. Right after preparation it's more runny, and after a few hours in the fridge it thickens and resembles a wonderful caramel cream. 


Vegan caramel millet pudding


Although it's made with millet, you won't really taste it, but you will definitely taste caramel flavor from dates, which also sweeten it perfectly.


And if like me, you love millet and dates, do it as quickly as possible. You fall in love with the first bite ☺


Vegan caramel millet pudding


INGREDIENTS (2 servings):

  • 1 C cooked millet (1/3 cup dry, uncooked millet)
  • 10 fresh dates or 15 dried dates
  • 1.5 tbsp carob powder
  • 1/4 - 1/2 C plant milk *
  • small pinch of salt

* every kind is fine, except coconut milk, which would dominate the flavor too much, but my favorite milk for this recipe is cashew milk, which gives an extra creaminess to the pudding


PREPARATION:

If you use dried dates, they should be soaked in hot water for approx. 30 min., then drained. If you use fresh dates, first remove their pits. Put all ingredients in a blender cup and mix until smooth. Serve on it's own, with fresh fruits or chopped nuts and grated chocolate. Store in the fridge for up to 3 days.



Vegan caramel millet pudding


Enjoy ☺



Vegan caramel millet pudding

20 komentarze:

  1. Cudowny! Nie ma mowy, żebym go nie zrobiła, przecież to właśnie to czego szukałam! :) I w dodatku pięknie podany...

    ReplyDelete
  2. Zrobię na pewno! Wygląda pysznie :>

    ReplyDelete
  3. Przed chwilą widziałam go w grupie na FB, teraz tu...Kusi mnie, kusi...Uwielbiam jaglankę w tym wydaniu!

    ReplyDelete
  4. prosty a jaki cudowny, do tego zdjęcia... magia! <3

    ReplyDelete
  5. Jestem szczęśliwa, bo mam wszystkie składniki i mogę wypróbować przepis! :D Widzę tam uwielbiane przeze mnie jagody goji <3
    Cudeńko :D
    Myślę, że spróbowałabym go jednak na zimno- podoba mi się wizja gęstego kremu :3

    ReplyDelete
  6. Zakochałam się niedawno w musie jaglanym. Czas na Twój fantastyczny budyń :)

    ReplyDelete
  7. Jak ja mam ochotę na budyń ale taki prawdziwy, a nie z zaszetki

    ReplyDelete
  8. Miałam ochotę na mniej intensywny smak, więc dodałam tylko łyżeczkę karobu, mleko migdałowe, troszkę wiórków kokosowych i większą szczyptę soli - wyszedł a'la słony karmel, cudowność! Dzięki za inspirację, wersję karobową albo kakaową na pewno wypróbuję też! :)

    ReplyDelete
  9. Wygląda super! Można zapytać, jakiego urządzenia używasz, że uzyskujesz taką konsystencję?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję :) a taka gładkość to zasługa blendera Vitamix :)

      Delete
    2. Tak sobie właśnie myślałam :) Coś czuję, że powoli wykluwa mi się nowy sprzęt kuchenny...

      Delete
  10. your write-up makes this sound fantastic... i believe it is time for me to dive into the world of carob :-)

    ReplyDelete
  11. Cudooo! :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION