WEGAŃSKIE PULPECIKI PROTEINOWE W STYLU AZJATYCKIM, Z FASOLĄ ADZUKI, CZERWONYM RYŻEM, MIESZANKĄ 5 SMAKÓW I MISO

VEGAN ASIAN PROTEIN "MEATBALLS" WITH ADZUKI BEANS, CHINESE 5 SPICE AND MISO DRIZZLE





Dziś zapraszam Was na wyjątkowe danie, które uwielbiam  z wielu powodów. Ma w sobie mnóstwo rzeczy, które lubię, uważam za niezwykle pożywne i często jadam na co dzień. Po pierwsze jest zrobione na styl azjatycki, a tę kuchnię wręcz ubóstwiam. Po drugie, ma wyrazisty lekki sosik, którego bazą jest pasta miso- jeden z moich ulubionych składników w kuchni. Po trzecie: mieszanka 5 smaków ;) Po czwarte: zawiera niezwykle wartościowe i odżywcze dodatki, które bardzo cenię, czyli fasolę adzuki oraz czerwony ryż. I po piąte: jest w nim duża ilość różnych warzyw, ciekawych dodatków oraz glonów.


Vegan asian protein meatballs with adzuki beans, purple rice, five spice and miso


A wszystko to zamienione jest w przepyszny, ciekawy i ładnie prezentujący się (moim zdaniem) obiad. Soczyste pulpeciki, podane na ryżu z warzywami, okraszone słonym sosikiem. Pulpeciki można usmażyć albo upiec i jeśli takowe stosujecie, możecie je dodatkowo podrasować mieszanką białkową. Ja użyłam do tego białka ryżowego PURYA!, które jest neutralne w smaku i doskonale sprawdza się tu jako zagęstnik. Ale, jeśli nie stosujecie tego typu produktów, to możecie go spokojnie pominąć lub użyć innego, jeśli będzie konieczne zagęszczenie pulpecikowej masy. Smaków w tym daniu jest wiele, ale wszystkie doskonale się ze sobą przeplatają i łączą. Słodki, słony, ostry i kwaskowaty, które podobnie jak w mieszance 5 smaków, tworzą spójną i bardzo smaczną kompozycję. Ten obiad to prawdziwa uczta dla zmysłów i podniebienia. Polecam ☺


Vegan asian protein meatballs with adzuki beans, purple rice, five spice and miso



SKŁADNIKI (na około 25 pulpecików wielkości orzecha włoskiego):


PULPECIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki (300 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut.)
  • 2 łyżki białka ryżowego PURYA! (opcjonalnie)
  • szklanka (150g) ugotowanego czerwonego ryżu (50g-1/4 szklanki niegotowanego)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw 5 smaków
  • 1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni PURYA! (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego)
  • odrobina bułki tartej panko lub zwykłej czy bezglut. (opcjonalnie, jeśli trzeba)
  • olej do smażenia


SOS MISO:

  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut.)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu słodzącego (np. ryżowego)
  • 1 łyżeczka surowego oleju z pestek dyni PURYA! (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego)



DODATKOWE SKŁADNIKI (w ilości dostosowanej do planowanej liczby serwowanych porcji):

  • ugotowany ryż (ulubiony rodzaj)
  • kiełki fasoli mung 
  • świeża starta marchewki
  • pocięte w paski arkusze glonów nori lub gotowane glony kombu, pokrojone w plastry (pozostałe np. po robieniu bulionu 
    dashi
  • ziarna sezamu
  • kawałek pora
  • różyczki brokuła
  • szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy sos miso, łącząc wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Siekamy orzeszki ziemne, podprażamy sezam. Miksujemy ugotowaną fasolę adzuki z sosem sojowym na gładką masę. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki na kotleciki i dokładnie wyrabiamy masę ręką, rozgniatając częściowo czerwony ryż, aby dobrze nam wszystko skleił. Jeśli trzeba, zagęszczamy masę proszkiem białkowym, mąką lub bułką tartą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor lub pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.
W międzyczasie podsmażamy lub mieszamy bez smażenia ryż z warzywami i glonami. Rozkładamy go do miseczek, na nim układamy pulpeciki, a całość delikatnie skrapiamy sosem miso (nie za dużo, bo jest mocno słony i odrobina wystarczy).
Zamiast pulpecików, można przygotować zwykłe kotlety lub burgery podane w bułce wraz z pasującymi azjatyckimi dodatkami.
Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Kotleciki nie za dobrze znoszą mrożenie (za bardzo się kruszą po mrożeniu), dlatego najlepiej robić je na świeżo i zjadać na bieżąco.

Smacznego ☺



Vegan asian protein meatballs with adzuki beans, purple rice, five spice and miso


Today I want to share a recipe for a unique dish that I really love for many reasons: it has a lot of things that I like, products that I find extremely nutritious and that I eat often. First of all, it's an asian inspired dish, and that cuisine is one of my favorites. Secondly, it's got a very bold salty sauce, made with one of my favorite ingredients in the kitchen, which is a miso paste. Thirdly: chinese 5 spice mix ;) Furthermore: it contains extremely valuable and nutritious ingredients, which I really value: adzuki beans and red rice. And the last thing: it's colorful, it's made with a lot of veggies, interesting ingredients and seaweed.


Vegan asian protein meatballs with adzuki beans, purple rice, five spice and miso


And all of this is converted into delicious, interesting and good looking (in my opinion) dinner. Juicy meatballs, served on rice with vegetables, topped with salty miso drizzle. Meatballs can be fried or baked, and if any of you are using protein powders, you can add them, to the "meatballs". I used rice protein from PURYA!, which is neutral in taste and is perfect here as a thickener. But, if you are not using this type of products, then you can just skip it or use a different thickener if necessary, like flour, breadcrumbs or ground flaxseed. There is a lot of different tastes and aromas in that dish, but similar to chinese five spice, the salty, sweet, sour and spicy flavors are combined in harmony and create a delicious culinary adventure on a plate ☺





INGREDIENTS (for approx. 25 walnut-size 'meatballs'):


"MEATBALLS":

  • 2 C cooked adzuki beans (300 g)
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 C (150 g) cooked red rice (50 g uncooked – 1/4 C)
  • 2 tbsp peanuts, chopped
  • 1 tbsp toasted sesame seeds
  • 1/2 tsp smoked paprika powder
  • 1/4 tsp chili powder
  • 1 tbsp nutritional yeast flakes (optional)
  • 1/3 tsp ground black pepper
  • 1/3 tsp cumin seeds
  • 1 tbsp PURYA! Pumpkin seed oil or other favorite kind
  • panko bread crumbs /regular bread crumbs or g-f bread crumbs, for coating
  • oil, for frying


MISO DRIZZLE:



ADDITIONAL INGREDIENTS:

  • cooked rice (favorite kind)
  • fresh carrot
  • nori seaweed or cooked kombu seaweed from making dashi (cut into strips) 
  • seasame seeds
  • piece of leek
  • broccoli florets
  • spring onions


PREPARATION:

Prepare the miso drizzle, by combinig all the ingredients. Stir well and set aside.
Next, blend the cooked adzuki beans with soy sauce until smooth. After that add all the other ingredients and mix thoroughly with your hand, making sure, you will crush the rice grains so they will glue the ingredients well. Add a thickener, if necessary (with protein powder/flour or bread crumbs). Roll wanut-size balls. Coat them in bread crumbs and fry for few minutes on each side, until lightly brown. Or bake for 15-20 minutes in 200°C. Serve immediately with your favorite additional components.
You can put them on top of freshly boiled rice mixed with vegetables or make a quick stir fry using rice and favorite components and stir in the 'meatballs' at the end of the cooking time.
Instead of making meatballs, you can also prepare small patties/burgers and serve them in a bun with fresh vegetables and miso drizzle. Store the cooked 'meatballs' in the fridge for up to 3 days. They do not freeze well so it's best to eat them all at once.

Enjoy ☺


Vegan asian protein meatballs with adzuki beans, purple rice, five spice and miso

3 komentarze:

  1. Wow, na bogato! To musi być niezła eksplozja smaków.
    Lubię bardzo używać białka w proszku do zagęszczania tego typu jadła.
    Polecam np. izolat białka z grochu. :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION