VEGAN ASIAN PROTEIN "MEATBALLS" WITH ADZUKI BEANS, CHINESE 5 SPICE AND MISO DRIZZLE
Dziś zapraszam Was na wyjątkowe danie, które uwielbiam z wielu powodów. Ma w sobie mnóstwo rzeczy, które lubię, uważam za niezwykle pożywne i często jadam na co dzień. Po pierwsze jest zrobione na styl azjatycki, a tę kuchnię wręcz ubóstwiam. Po drugie, ma wyrazisty lekki sosik, którego bazą jest pasta miso- jeden z moich ulubionych składników w kuchni. Po trzecie: mieszanka 5 smaków ;) Po czwarte: zawiera niezwykle wartościowe i odżywcze dodatki, które bardzo cenię, czyli fasolę adzuki oraz czerwony ryż. I po piąte: jest w nim duża ilość różnych warzyw, ciekawych dodatków oraz glonów.
A wszystko to zamienione jest w przepyszny, ciekawy i ładnie prezentujący się (moim zdaniem) obiad. Soczyste pulpeciki, podane na ryżu z warzywami, okraszone słonym sosikiem. Pulpeciki można usmażyć albo upiec i jeśli takowe stosujecie, możecie je dodatkowo podrasować mieszanką białkową. Ja użyłam do tego białka ryżowego PURYA!, które jest neutralne w smaku i doskonale sprawdza się tu jako zagęstnik. Ale, jeśli nie stosujecie tego typu produktów, to możecie go spokojnie pominąć lub użyć innego, jeśli będzie konieczne zagęszczenie pulpecikowej masy. Smaków w tym daniu jest wiele, ale wszystkie doskonale się ze sobą przeplatają i łączą. Słodki, słony, ostry i kwaskowaty, które podobnie jak w mieszance 5 smaków, tworzą spójną i bardzo smaczną kompozycję. Ten obiad to prawdziwa uczta dla zmysłów i podniebienia. Polecam ☺
SKŁADNIKI (na około 25 pulpecików wielkości orzecha włoskiego):
PULPECIKI:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki (300 g)
- 1 łyżka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut.)
- 2 łyżki białka ryżowego PURYA! (opcjonalnie)
- 1 szklanka (150g) ugotowanego czerwonego ryżu (50g-1/4 szklanki niegotowanego)
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw 5 smaków
- 1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
- 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 łyżka oleju z pestek dyni PURYA! (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego)
- odrobina bułki tartej panko lub zwykłej czy bezglut. (opcjonalnie, jeśli trzeba)
- olej do smażenia
SOS MISO:
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut.)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu słodzącego (np. ryżowego)
- 1 łyżeczka surowego oleju z pestek dyni PURYA! (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego)
DODATKOWE SKŁADNIKI (w ilości dostosowanej do planowanej liczby serwowanych porcji):
- ugotowany ryż (ulubiony rodzaj)
- kiełki fasoli mung
- świeża starta marchewki
- pocięte w paski arkusze glonów nori lub gotowane glony kombu, pokrojone w plastry (pozostałe np. po robieniu bulionu
- ziarna sezamu
- kawałek pora
- różyczki brokuła
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy sos miso, łącząc wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Siekamy orzeszki ziemne, podprażamy sezam. Miksujemy ugotowaną fasolę adzuki z sosem sojowym na gładką masę. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki na kotleciki i dokładnie wyrabiamy masę ręką, rozgniatając częściowo czerwony ryż, aby dobrze nam wszystko skleił. Jeśli trzeba, zagęszczamy masę proszkiem białkowym, mąką lub bułką tartą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor lub pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.
W międzyczasie podsmażamy lub mieszamy bez smażenia ryż z warzywami i glonami. Rozkładamy go do miseczek, na nim układamy pulpeciki, a całość delikatnie skrapiamy sosem miso (nie za dużo, bo jest mocno słony i odrobina wystarczy).
Zamiast pulpecików, można przygotować zwykłe kotlety lub burgery podane w bułce wraz z pasującymi azjatyckimi dodatkami.
Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Kotleciki nie za dobrze znoszą mrożenie (za bardzo się kruszą po mrożeniu), dlatego najlepiej robić je na świeżo i zjadać na bieżąco.
Smacznego ☺
Today I want to share a recipe for a unique dish that I really love for many reasons: it has a lot of things that I like, products that I find extremely nutritious and that I eat often. First of all, it's an asian inspired dish, and that cuisine is one of my favorites. Secondly, it's got a very bold salty sauce, made with one of my favorite ingredients in the kitchen, which is a miso paste. Thirdly: chinese 5 spice mix ;) Furthermore: it contains extremely valuable and nutritious ingredients, which I really value: adzuki beans and red rice. And the last thing: it's colorful, it's made with a lot of veggies, interesting ingredients and seaweed.
And all of this is converted into delicious, interesting and good looking (in my opinion) dinner. Juicy meatballs, served on rice with vegetables, topped with salty miso drizzle. Meatballs can be fried or baked, and if any of you are using protein powders, you can add them, to the "meatballs". I used rice protein from PURYA!, which is neutral in taste and is perfect here as a thickener. But, if you are not using this type of products, then you can just skip it or use a different thickener if necessary, like flour, breadcrumbs or ground flaxseed. There is a lot of different tastes and aromas in that dish, but similar to chinese five spice, the salty, sweet, sour and spicy flavors are combined in harmony and create a delicious culinary adventure on a plate ☺
INGREDIENTS (for approx. 25
walnut-size 'meatballs'):
"MEATBALLS":
- 2 C cooked adzuki beans (300 g)
- 1 tbsp soy sauce
- 2 tbsp PURYA! RICE PROTEIN
- 1 C (150 g) cooked red rice (50 g uncooked – 1/4 C)
- 2 tbsp peanuts, chopped
- 1 tsp chinese five spice mix
- 1 tbsp toasted sesame seeds
- 1/2 tsp smoked paprika powder
- 1/4 tsp chili powder
- 1 tbsp nutritional yeast flakes (optional)
- 1/3 tsp ground black pepper
- 1/3 tsp cumin seeds
- 1 tbsp PURYA! Pumpkin seed oil or other favorite kind
- panko bread crumbs /regular bread crumbs or g-f bread crumbs, for coating
- oil, for frying
MISO DRIZZLE:
- 1 tbsp light miso paste
- 1 tsp soy sauce
- 1 tsp rice vinegar
- 1 tsp rice syrup
ADDITIONAL INGREDIENTS:
- cooked rice (favorite kind)
- fresh carrot
- nori seaweed or cooked kombu seaweed from making dashi (cut into strips)
- seasame seeds
- piece of leek
- broccoli florets
- spring onions
PREPARATION:
Prepare the miso drizzle, by combinig
all the ingredients. Stir well and set aside.
Next, blend the cooked adzuki beans
with soy sauce until smooth. After that add all the other ingredients
and mix thoroughly with your hand, making sure, you will crush the rice grains so they will glue the ingredients well. Add a thickener, if necessary (with protein powder/flour or bread crumbs). Roll wanut-size balls. Coat them
in bread crumbs and fry for few minutes on each side, until lightly
brown. Or bake for 15-20 minutes in 200°C. Serve immediately with your favorite additional components.
You can put them on top of freshly
boiled rice mixed with vegetables or make a quick stir fry using rice
and favorite components and stir in the 'meatballs' at the end of the
cooking time.
Instead of making meatballs, you can
also prepare small patties/burgers and serve them in a bun with fresh
vegetables and miso drizzle. Store the cooked 'meatballs' in the
fridge for up to 3 days. They do not freeze well so it's best to eat them all at once.
Enjoy ☺
Wow, na bogato! To musi być niezła eksplozja smaków.
ReplyDeleteLubię bardzo używać białka w proszku do zagęszczania tego typu jadła.
Polecam np. izolat białka z grochu. :)
dzisiaj na obiad <3
ReplyDeletesuper! ☺
Delete