HOMEMADE MUNG BEAN SPROUTS
W zimie, kiedy znacznie zmniejsza się ilość i różnorodność świeżych warzyw, owoców i zieleniny, warto jest zwiększyć spożycie kiełków. Dostarczą one i uzupełnią zapas witamin, minerałów i białka. Jednymi z moich ulubionych są kiełki fasoli mung. Oprócz wysokich wartości odżywczych lubię w nich to, że gotowe są już po 2 dniach i są bardziej sycące niż inne. Lubię dodawać je do smoothie, sałatek, sajgonek czy kanapek.
"Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K . Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Są doskonałym źródłem wielu minerałów, jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź i fosfor" (źródło:tu)
SKŁADNIKI (na ok. 2 szklanki gotowych kiełków):
- 1/2 szklanki ziaren ekologicznej fasoli mung
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna fasoli wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia przelewamy na sitko, przepłukujemy i wysypujemy na kiełkownicę. Przelewamy wodą 2-3 razy dziennie.
Po 2 dniach z ziaren wyrosną 1-2 cm białe kiełki, wtedy można je już spożywać i takie smakują najlepiej. Później kiełki są coraz dłuższe i łykowate, co przeszkadza podczas spożywania. (przykładowo, jeśli zamoczymy je w środę wieczorem, w czwartek rano wysypiemy na kiełkownicę, to w sobotę będą już gotowe)
Następnego dnia przelewamy na sitko, przepłukujemy i wysypujemy na kiełkownicę. Przelewamy wodą 2-3 razy dziennie.
Po 2 dniach z ziaren wyrosną 1-2 cm białe kiełki, wtedy można je już spożywać i takie smakują najlepiej. Później kiełki są coraz dłuższe i łykowate, co przeszkadza podczas spożywania. (przykładowo, jeśli zamoczymy je w środę wieczorem, w czwartek rano wysypiemy na kiełkownicę, to w sobotę będą już gotowe)
In the winter, when the number and variety of fresh vegetables, fruits and greens is significantly reduced, it is worth to increase the consumption of sprouts. They will provide and complement supply of vitamins, minerals and protein. One of my favorite are the mung bean sprouts. In addition to the high nutritional value, I like that they are ready after 2 days and are more filling than others. I like to add them to smoothies, salads, spring rolls or sandwiches.
"Mung bean sprouts contain beneficial carbohydrates and protein, which supports a healthy lifestyle. Each serving of sprouts contains 6.2 grams of total carbohydrates, including 1.9 grams of fiber, which offers digestive health benefits and keeps you regular. A cup of mung bean sprouts also boasts 3.2 grams of protein -- a nutrient essential for immune system health and tissue maintenance -- and contains less than a quarter of a gram of fat.
Mung bean sprouts offer health benefits by boosting your vitamin intake. Their vitamin C content strengthens several tissues -- including your cartilage and skin -- and fights cellular aging by acting as an antioxidant. Vitamin K supports healthy blood clotting and nourishes your bone tissue. Each 1-cup serving of mung bean sprouts provides 13.7 milligrams of vitamin C and 34.3 micrograms of vitamin K. This makes up 15 percent of the daily recommended vitamin C intake for men and 18 percent for women, as well as 38 percent and 27 percent of the recommended daily vitamin K intakes for women and men, respectively." (source:here)
INGREDIENTS (approx. 2 C of sprouts):
- 1/2 C organic mung bean grains (dry)
PREPARATION:
Put the grains in a jar, cover with water and put the jar in the fridge for about 8 hours (preferably overnight). On the next day, drain them, rinse with fresh water and transfer to a sprouting dish. Rinse with water twice or three times a day. They will be ready after 2 days.
mam fasolkę mung i nie wiedziałam co z nią zrobić :) takie kiełki to będzie super sprawa!
ReplyDelete