ROASTED CELERIAC DIP (OR BREAD SPREAD) WITH WALNUTS AND ROSEMARY
Zapraszam Was na małą serię przepisów z udziałem bulwy selera. Mam nadzieję, że ją lubicie. Choć jeśli nawet nie przepadacie za nią za bardzo lub zbyt często nie gości ona w Waszej kuchni to zachęcam Was, aby spojrzeć na to warzywo z całkiem innej perspektywy i zaprosić na śniadanie, obiad i kolację, w której grać ono będzie rolę pierwszoplanową.
Na początek, pyszna kremowa pasta z pieczonego selera, z dodatkiem orzechów włoskich i rozmarynu.
Pieczenie selera, nadaje mu niezwykłej słodyczy i "maślanej" konsystencji, a gdy połączymy go wtedy z namoczonymi wcześniej orzechami i przyprawami, uzyskamy bardzo smaczne smarowidło do kanapek.
Ale to nie jedyne możliwe zastosowanie takiej pasty, może ona też posłużyć jako dip do imprezowych przekąsek, nadzienie do wytrawnych tart, czy też nawet jako sos do makaronu.
Fanów selera długo pewnie zachęcać nie muszę ;) za to sceptyków namawiam podwójnie, jeśli nawet seler na śniadanie, wydaje się Wam dosyć osobliwą propozycją, to myślę, że po spróbowaniu tej pasty, zmienicie zdanie i polubicie go w takiej postaci ;)
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie szczegółowy przepis jej wykonania.
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie szczegółowy przepis jej wykonania.
Smacznego ☺
Today I want to invite you for a small series of recipes, using celeriac (celery root). I hope you like it. Although even if you don't like it so much or don't cook a lot with it, I encourage you to look at this vegetable from a completely different perspective and invite it for breakfast, lunch and dinner, where it will take the leading part.
First recipe is for this delicious, creamy paste, made with roasted celeriac, which is then mixed with walnuts, spices and herbs.
Roasted celeriac is extraordinary sweet and have this "buttery" texture, and when you mix it with pre-soaked nuts and spices, you get a very tasty paste, which you can use as a bread spread. But it's not the only thing you can do with it, you can also use it as a dip for your party snacks, use as a filling in savory tarts or as a sauce for pasta.
I really encourage you to try it, it's really worth it ☺
The recipe for it has been published on a polish portal called "Hello Zdrowie" and you can find it here. (just remember to use google translator to translate it)
Enjoy ☺
zrobię z nerkowcami! :)
ReplyDeletesuper, ale polecam też spróbować z włoskimi bo z nimi wychodzi mniej słodka i bardziej charakterna ;)
DeleteTa pasta to moje najbliższe "must do", bo ostatnio podchodzi mi seler :) jestem pewna, że na pumperniklu smakuje wspaniale<3
ReplyDelete:) cieszę się, że przepis zachęca i się podoba
DeleteTa pasta to moje najbliższe "must do", bo ostatnio podchodzi mi seler :) jestem pewna, że na pumperniklu smakuje wspaniale<3
ReplyDeleteto jest pyszne
ReplyDeletejest świetna! dziękuję Ci za te selerowe cudowności, będę pichcić ;)
ReplyDeleteniestety przepis już jest niedostępny :(
ReplyDeletedzięki za cynk ;) już poprawiłam i jest na miejscu :) pozdrawiam
Delete