BAKED CELERIAC FRIES, WITH HERBAL PEPPER AND GARLIC-YOGHURT DIP
Selerowe frytki. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie musicie to nadrobić. Są słodkawe i pełne aromatu. Seler w takim wydaniu smakuje naprawdę wybornie.
Robi się je bardzo szybko, jedyny wysiłek to obranie i pokrojenie selera, co znacznie nam ułatwi i przyspieszy bardzo ostry nóż. Uwierzcie mi, nakroiłam się ich sporo i to naprawdę robi różnicę ;)
Takie fryteczki to świetna przekąska, lekka opcja na kolację lub dodatek do obiadu. Słodycz pieczonego selera lubię przełamywać czosnkowym dipem, ale z ketchupem też smakują świetnie. Piekę je bez oleju, bo dzięki temu zbytnio nim nie nasiąkają i zachowują swoją formę. A po wyjęciu z pieca polewam dobrą oliwą lub olejem lnianym i posypuję wyrazistymi przyprawami. Najbardziej lubię dodatek pieprzu ziołowego, ale bardzo fajnie smakują też z za'atarem.
Szczegółowe instrukcje ich przygotowania znajdziecie na portalu Hello Zdrowie. Zapraszam i smacznego ☺
Baked celeriac fries. If you haven't tried them yet, you should definitely give them a go. They are slightly sweer and full of flavor. Celereriac tastes marvelous like that, and they don't require a lot of preparation time. The only effort is peeling and cutting it, and this will be easy and fast, when your knife is very sharp. Believe me, I cut a lot of them and it really makes a difference ;)
It's a great snack, a side dish for dinner or a quick option for a light supper. I like to contrast the sweetness of roasted celeriac with simple garlic dip, but it tastes great with ketchup too. I bake it without oil, so it will not get soggy and retain it's shape. And after that drizzle it with good olive oil or flaxsedd oil and some distinct spices like "herbal pepper" or "za'atar".
Specific instructions on how to make them are waiting for you here, just remember to use tranaslator. Enjoy ☺
Uwielbiam je :)
ReplyDeletechyba dziś nawet na obiad zrobię, mam ochotę na takie frytki… co tam, że i tak często się u mnie pojawiają, warzyw i frytek nigdy za wiele :D fajny pomysł na dip! zrobię dziś do frytek ;)
ReplyDelete