VEGAN CELERIAC LASAGNE WITH BROCCOLI PESTO AND A LOT OF VEGETABLES
Wegańska lasagne? Bez mięsa, bez sera, a nawet bez makaronu?
Dwie porcje naraz proszę! ☺
Nie jestem żadną specjalistką od tradycyjnej lasagne, w zasadzie za nią nie przepadam.
Dawno temu, kilka razy jej próbowałam, ale zawsze po jej zjedzeniu, miałam wrażenie jakbym połknęła cegłę ;) Ciężka, tłusta i ogólnie nie w moim guście.
Wersji wege inspirowanej tą tradycyjną nigdy nie przygotowywałam, bo jakoś mnie nie zachęcała. Ale któregoś lata przyrządziłam surową lasagne z cukinii i od razu mnie ona zachwyciła. Była lekka, pełna warzyw i smaku. A ten przepis, powstał z inspiracji taką właśnie. Jest to wersja pieczona, i przekładana płatami selera zamiast makaronu. Wyszło równie smacznie, jeśli nawet nie bardziej ;)
Cienkie płaty selera doskonale sprawdzają się zamiast makaronu, po upieczeniu miękną i nabierają jeszcze lepszego aromatu.
Do tego dużo różnych warzyw, proste brokułowe pesto, idealnie kontrastujące z ogólną słodyczą dania.
A wszystko to, otulone mocno wyrazistym sosem pomidorowym, nadającym całości charakteru. Przeplata się tu wiele smaków i tekstur, które razem tworzą naprawdę wspaniałe danie.
Jest smaczne, lekkie i przygotować możemy je na obiad, kolację, a także specjalne okazje, jak np. nadchodzące Święta Wielkanocne, bo prezentuje się moim zdaniem pięknie.
Polecam gorąco, a po szczegółowy przepis zapraszam Wszystkich na portal Hello Zdrowie.
Vegan lasagna? Without meat, cheese, and even without pasta?
Double portion for me, please! ☺
I'm no expert on traditional lasagna, basically I don't really like it. Many years ago I ate it few times and after I felt as if I had swallowed a brick ;) Heavy, greasy and generally not to my taste. I've never tried to prepared a vegan version of it as well, cause I've never fancied it. But few years ago, in summer I made a raw lasagna with zucchini and fell in love with it straight away. It was light, full of aroma and flavor. And this recipe is inspired by it. But this one is baked, with celeriac instead of zucchini and a lot of other vegetables. It taste great too, or maybe even better ;)
Thin slices of celery root are perfect instead of pasta, they gest soft and flavorful after baking. They are layered with a lot of different vegetables, simple broccoli pesto, which is contrasting perfectly with the overall sweetness of the dish. And all of this this is wrapped with a distinctive tomato sauce that gives a character to the dish. There are many flavors and textures here, which together form a really great dish.
It's very tasty, light and it can be prepared for lunch, dinner and special occasions, such as the upcoming Easter.
You will get the recipe here. Just remember to use a translator for the english version.
And this is how it's made ☺
Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować (również z cukinią) :)
ReplyDeleteNa pewno się zainspiruję :)
ReplyDeleteplatki-owsiane.blogspot.com
Świetny dżif :D
ReplyDeleteta lasagnia jest tak cudowna, że po ciuchu mam nadzieję, że znajdę dziś składniki na nią w moim uniwersyteckim VegBox'ie :) jak nie to i tak pewnie wybiorę się po nie do sklepu :D
ReplyDeletedzięki wielkie ☺ łapcie przepis, gotujcie i zajadajcie ☺
ReplyDelete