THE EASIEST VEGAN DESSERT. FRESH DATES STUFFED WITH SWEET CREAM MADE WITH 2 INGREDIENTS.
Moja ulubiona opcja na super szybkie i smaczne słodkości. Same świeże daktyle, są już dla mnie jedną z najfajniejszych opcji na proste "słodycze", ale gdy mam ochotę na coś więcej, coś na kształt nadziewanych czekoladek, których w wegańskiej wersji raczej próżno szukać w pobliskim sklepie ;) wtedy mieszam syrop i tahini na gęsty krem i nadziewam nim daktyle.
Ale żeby nie było aż tak jednostajnie w smaku, dla kontrastu dodaję posiekane solone pistacje lub różową sól himalajską. Uwielbiam ten słony akcent uderzający nagle, wśród kremowej słodyczy.
Taki deser można przygotować na wiele różnych sposobów, które też niedługo zaprezentuję.
Tymczasem dziś, zapraszam na bardzo prostą wersję, to taka trochę "krówka ciągutka", cudownie rozpływająca się w ustach. Pychota ♥ Polecam ☺
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 10 świeżych daktyli
- 1/4 szklanki melasy z karobu lub syropu daktylowego
- 1/4 szklanki tahini
- garść solonych pistacji lub szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy dokładnie syrop z tahini trzepaczką. Siekamy pistacje. Daktyle rozkrajamy wzdłuż długiego brzegu, z jednej strony, usuwamy pestki i nadziewamy kremem. Układamy na talerzu, na końcu posypujemy słoną kruszonką pistacjową lub solą.
Przechowujemy w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce do 2 miesięcy.
Smacznego ☺
My favorite option for super-fast and tasty sweets. Fresh dates are one of the best things, when I crave something like a simple "candy", but when I want something more, something like chocolate stuffed with a caramel, and the vegan option is still quite har to find in the nearest grocery store ;) I then mix the syrup and tahini for a thick cream
And to make it even more exciting in flavor, I add a salty contrast, like chopped salted pistachios or pink himalayan salt. I love this accent striking suddenly, among the creamy sweetness.
This dessert can be prepared in many different ways, which I will present soon.
Meanwhile, today, I invite you for a very simple version, which is like a lovely "fudge" wonderfully melting in your mouth. Yum ♥ ☺
INGREDIENTS (10 pieces):
- 10 fresh dates
- 1/4 C carob molasses or date syrup
- 1/4 C tahini
- a handful of salted pistachios or a pinch of pink himalayan salt (optional)
PREPARATION:
Mix the syrup and tahini with a whisk. Chop the pistachios. Cut the dates in half, remove the stones and fill the dates with the cream. Put on a plate, and sprinkle with pistachios or salt.
Store in the fridge for up to a week or in the freezer for up to two months.
Enjoy ☺
Fajny patent ;) Ja najbardziej lubię nadziewać daktyle masłem orzechowym i posypywać orzechami ziemnymi <3
ReplyDeleteNiebo, niebo i jeszcze raz niebo! <3
ReplyDelete