GRILLED CAULIFLOWER 'CHICKEN' CUTLETS (STEAKS)
Nazwę dania oczywiście należy traktować z dużym przymrużeniem oka i humorem ;) bo nie chodzi tu o tworzenie imitacji mięsa za pomocą kalafiora :D To po prostu naprowadzenie na pewien sposób przygotowania i serwowania tego warzywa ☺
A jest on bardzo prosty i przystępny i zasmakuje nie tylko weganom i wegetarianom, ale też osobom, które chcą wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw.
Z pomocą wtedy, przyjść może kalafior. Ze środkowej jego części wyciąć należy dwa grube plastry, które następnie marynujemy w mieszance oleju i przypraw. Potem wrzucamy je do piekarnika z funkcją grilla i chwilę podpiekamy. Ten sposób obróbki, sprawia, że z kalafiora ulatnia się duża część wody, robi się lekko chrupiący z wierzchu, a w środku bardziej zbity i intensywny w smaku.
Zachęcam do wypróbowania i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie został opublikowany przepis na to pyszne danie ☺
The name of this dish doesn't mean, that I'm trying to replicate meat with a califlower ;) it's just directing you to a certain way of preparing and serving this vegetable ☺
And it's very easy to make. Also, I'm sure it will be liked not only by vegans and vegetarians, but also people who want to eat more veggies and cut down on the meat intake.
Then you just need to get a cauliflower, cut off two thick slices from the middle part, marinate them in a mixture of oil and spices and grill for a moment. This way of cooking it, helps to get rid of the excess of water, and makes it slightly crunchy on the outside, and more intense in flavor and dense.
The recipe for this dish was published on polish website "Hello Zdrowie" and you can get it here ☺
Enjoy!
To jest bardzo pyszne,zastosowałam przyprawę złocisty kurczak z firmy Kamis.
ReplyDelete