SŁODKO-PIKANTNY CHUTNEY Z PAPRYKI RAMIRO

                  SWEET & SPICY RAMIRO PEPPER CHUTNEY



Uwielbiam paprykę ramiro. Jest super słodka i ma intensywna aromat, a teraz w sezonie, smakuje najlepiej. Dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania przetworów na zimę.


Sweet&spicy ramiro pepper chutney


Moja dzisiejsza propozycja to słodko-pikantny chutney. Może on być w takiej formie, jak na zdjęciach, ale można go również zmiksować na gęsty mus. Obie wersje są fajne.


Sweet&spicy ramiro pepper chutney


Długie gotowanie, powoduje, że papryka ramiro i czerwona cebula, które są naturalnie słodkawe, karmelizują się, sprawiając, że chutney fajnie gęstnieje i nabiera przyjemnej podczas konsumpcji lepkości.

To świetny dodatek sam w sobie, do różnego rodzaju dań obiadowych, kanapek, burgerów; ale też świetnie wzbogaci on smak sałatek, zarówno świeżych surówek, jak i tych na bazie kasz, ryżu lub makaronu. Doskonale nadaje się także do zabrania na grilla lub piknik.

Polecam i zapraszam Was na portal Hello Zdrowie po przepis ☺


Sweet&spicy ramiro pepper chutney


I love ramiro pepper. It's super sweet and has an intense aroma, and now in the season it tastes the best. So it's worth to use it to make some preserves for the winter.

My proposal for you is a sweet&spicy chutney. You can eat it as you can see on the pictures (chunky) or you can blend it into a thick mousse. Both versions are great.


Sweet&spicy ramiro pepper chutney


Long period of cooking, makes the ramiro peppers and red onions, which are naturally sweetish, to caramelize, making the chutney thick and sticky, which gives it a wonderful texture.

This chutney is a great addition to all kinds of dinner dishes, sandwiches, burgers; but it also works in salads, both fresh green salads, or salads enriched with grains, rice or pasta. It's also an ideal condiment to take for a barbecue or picnic.

The recipe was createdfor a polish portal "Hello zdrowie" and you can find it here

Enjoy ☺


Sweet&spicy ramiro pepper chutney


2 komentarze:

  1. świetny chutney, też lubię tę paprykę - jest pyszna nadziewana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję :) i tak, nadziewaną też uwielbiam :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION