PROSTE CIASTKA OWSIANE Z RABARBAREM (bez glutenu i cukru rafinowanego)

SIMPLE OAT COOKIES WITH RHUBARB (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE)




Domowe, proste ciastka owsiane to zawsze dobra opcja na smaczny, sycący, szybki i wartościowy posiłek od rana do wieczora, lub słodki deser popołudniu. Przygotowuję je bardzo często i zawsze staram się mieć jakiś ich zapas w zanadrzu. Można wtedy wygodnie złapać za kilka i zjeść, gdy nagle dopadnie nas głód, lub rano zabrać ze sobą jako posiłek na później, bądź też śniadanie na wynos, gdy nie starczy czasu zjeść go w domu. 





Z dodatkami kombinować można do woli i zmieniać nimi smak ciastek, w zależności od tego na jaki mamy ochotę, albo co akurat leży pod ręką.

A, że teraz u większości z nas po kuchni i w lodówce walają się pędy rabarbaru ;) postanowiłam dorzucić je do tej prostej przekąski. 


Simple oat cookies with rhubarb (vegan & gluten-free)


Efekt wyszedł bardzo fajnie. Rabarbar dodał im ciekawego, wilgotnego i kwaskowatego akcentu. Ciastka są słodkie i chrupiące, a miękkie kawałki rabarbaru, którymi są nadziane wspaniale z tym kontrastują.

Przepis częściowo zainspirowany jest starym sprawdzonym przepisem na szybkie ciastka owsiano-kokosowe, których upiekłam już setki ;) ale ten dzisiejszy dostosowany jest do innych składników, których teraz używam najczęściej, czyli syrop słodzący zamiast cukru i inne rodzaje mąk oraz oleju.

Skład tych dzisiejszych jest jeszcze bardziej prosty i przystępny, bo na co dzień takie właśnie lubię piec najbardziej, i nawet jeśli nie macie w szafce mąki owsianej czy jaglanej to wystarczy ziarna/płatki wrzucić do młynka i już będzie ;) Dlatego myślę, że jeśli macie jakieś różowe pędy rabarbaru teraz pod ręką, to za jakieś 30 minut możecie sobie już takie ciastka chrupać :) oczywiście bez niego też można je upiec, ale z rabarbarem są naprawdę wyjątkowe i póki jeszcze jego sezon się nie skończył, to warto go w taki sposób wykorzystać ☺ Polecam


Simple oat cookies with rhubarb (vegan & gluten-free)


SKŁADNIKI (10 dużych ciastek):

  • 1 mała łodyga rabarbaru (100 g)
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 70 g *
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane lub lekko podprażona i zmielona kasza jaglana) 90 g **
  • 1/2 szklanki płatków owsianych * lub granoli albo muesli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki syropu słodzącego (np. melasy z karobu, syropu daktylowego, klonowego itd.) 125 ml
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego lub bardzo miękkiego oleju kokosowego (60 g) lub zwykłego oleju roślinnego



* owies nie zawiera glutenu, ale śladowe jego ilości dostają się do niego podczas produkcji płatków, jeśli masz na gluten alergię, użyj takich z certyfikatem "bezglutenowe", a jeśli po prostu go ograniczasz, użyj zwykłych płatków owsianych

** zamiast mąki owsianej i jaglanej możesz też użyć mąki orkiszowej (160 g)



PRZYGOTOWANIE:

Wykonujemy mąkę owsianą i jaglaną, jeśli trzeba, następnie przesiewamy je do miski, dodajemy proszek do pieczenia, płatki owsiane i dokładnie wszystko mieszamy.
Łączymy syrop/melasę z olejem w szklance.
Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy łodygę w drobną kostkę (5 mm).
Dolewamy syrop z olejem do suchych składników, dosypujemy posiekany rabarbar i dokładnie mieszamy masę łyżką, a następnie ugniatamy ją chwilę ręką, aby składniki dobrze się połączyły.
Nagrzewamy piekarnik do 180° C.
Formujemy 10 kulek (wielkości piłeczki golfowej), kładziemy je w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem i spłaszczamy na grubość ok. 1 cm (najlepiej zwilżyć do tego dłonie, bo masa jest dosyć klejąca lub użyć płaskiej strony łyżki). Pieczemy 15-20 minut, a po wyjęciu czekamy kilka minut, aż ostygną i do końca stwardnieją (bezpośrednio po wyjęciu z pieca są lekko miękkie). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu do 5 dni.

Smacznego ☺


Simple oat cookies with rhubarb (vegan & gluten-free)


Homemade, simple oat cookies are always a good option for a tasty, quick and filling meal, that you can have all day long, or just as a sweet treat in the afternoon. I bake them very often and always try to have some on hand. I can then easily grab a few and eat when I get hungry, or pack them and take for a take-away meal for later or as a breakfast if I don't eat it at home in the morning. There is so many combinations possible, so every time you can change their taste with different add-ins.

And now, like me, you probably have a lot of rhubarb in the kitchen, so this time I've decided to add some of it to the cookies I was making. They came out great, rhubarb gave them a nice, moist and acidic accent. Cookies are sweet and crunchy with refreshing rhubarb pieces in the middle. 

The recipe was slightly inspired by this one, it's an old recipe and I honestly baked hundred of those cookies, but now I changed some ingredients which I prefer more now, syrup instead of sugar and different king of flours.

The list of ingredients of today's recipe is very short and simple, so if you have some rhubarb on hand, then in about 30 minutes, you can munch on one or two of those lovely cookies ☺ And of course you can bake them without it but they taste really special with rhubarb and while the rhubarb season last, it's worth to use it that way. ☺ 


Simple oat cookies with rhubarb (vegan & gluten-free)



INGREDIENTS (10 large cookies):

  • 1 small stalk of rhubarb (100 g)
  • 3/4 C oat flour (ground oats) 70 g *
  • 3/4 C millet flour (ground millet flakes or lightly toasted and ground millet groats) 90 g **
  • 1/2 C porridge oats * or granola or muesli
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 C favorite liquid sweetener (carob molasses, date syrup, maple syrup etc.) 125 ml
  • 1/4 C coconut oil (very soft or dissolved to a liquid form) 60 g or regular vegetable oil



* Oats do not contain gluten, but a trace quantity get to them during the production of the porridge oats, if you have an allergy for gluten, use certified "gluten-free" oats, but if you simply avoid cut down on gluten, use regular oats

** You can substitute the oat flour and millet flour with spelt flour (160 g)



PREPARATION:

Make the oat flour and millet flour, if necessary, then sift them to a bowl, add baking powder, porridge oats and stir well.
Combine the syrup / molasses with the coconut oil in a glass.
Wash the rhubarb, cut off the hard ends and chop the stalk into small pieces (about 5 mm).
Add the oil with the syrup to the dry ingredients, throw in the chopped rhubarb and stir everything thoroughly with a spoon, then knead the mass thoroughly with your hand to combine all the ingredients.
Preheat the oven to 180 ° C.
Form 10 (golf ball-size) balls, put them on a baking tray lined with paper (leaving some space beetween) and flatten the to a 1 cm thick cookies (it's best to moisten your hands before or use the back of the spoon, cause the mixture is very  sticky). Bake 15-20 minutes, and wait few minutes for them to cool down and harden (they are slightly soft, right out of the oven). Store in an airtight container in a cool place for up to 5 days.

Enjoy ☺


Simple oat cookies with rhubarb (vegan & gluten-free)



Wartość odżywcza jednego dużego ciastka / Nutritional value of one big cookie












1 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION