CIASTKA OWSIANO-KOKOSOWE, GOTOWE W 30 MINUT (wegańskie)

SIMPLE VEGAN OAT COOKIES, READY IN 30 MINUTES






Ciastka owsiano-kokosowe, gotowe w 30 minut; zrobione z łatwo dostępnych składników, miękkie w środku; na śniadanie lub na deser.




Nieznacznie zmodyfikowany przepis Magdaleny Wilczyńskiej zamieszczony w magazynie "Vege" (grudzień 2012/styczeń 2013)


SKŁADNIKI (12-14 dużych ciastek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki orkiszowej, żytniej czy owsianej)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych czy żytnich)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (pasuje tutaj każde, a najsmaczniejsze ciastka wychodzą z kokosowym), jeśli akurat nie mamy mleka, można użyć mocnego wywaru z czarnej herbaty (ostudzonego)


PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy; w szklance mieszamy olej z mlekiem i wlewamy do suchych składników. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana (jest dość klejąca), bierzemy po trochu ciasta w ręce, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygniatamy je ręką aby przybrały kształt płaskich ciastek, należy zachować spory odstęp między każdym z nich gdyż ciastka te podczas pieczenia dość mocno zwiększają swoją objętość. Pieczemy ok. 18 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je chwilę na kratce kuchennej. Smacznego!




Oat-coconut cookies, ready in 30 minutes.

Slightly modified recipe by Magdalena Wilczynska included in the magazine "Vege" (December 2012/January 2013)




(You can use any type of flour: wheat flour, spelt flour, oatmeal flour or rye flour; the same with the flakes, use oat flakes, rye flakes or spelt flakes; and if you don't have plant milk, use strong black tea)


PREPARATION:

Preheat the oven to 180°C. Mix all dry ingredients, combine milk with oil in a glass, stir and add to the dry ingredients. Mix well and form small balls (the dough is quite sticky) place them on a baking sheet (leave some space between), flatten with your hand and bake for about 18 minutes. Place on a cooling rack to cool down and serve. 

Enjoy!

32 komentarze:

  1. Lubię takie proste ciasteczka :-)

    ReplyDelete
  2. fajne ciasteczka na pewno wypróbuję

    ReplyDelete
  3. Najlepsze owsiane ciasteczka to te domowe. Twoje zachęcają do spróbowania :)

    ReplyDelete
  4. Wspaniały przepis, nie trzeba kombinować jak pozbyć się jajek i wszystkie składniki mam w domu :) Robię w sobotę jak nic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. to dzięki "Vege", a składniki właśnie zazwyczaj mamy w domu, powodzenia i smacznego!

      Delete
  5. Najlepsze ciacha. Bywa, że jak jestem w domu to ociec mnie zaciąga do masowej produkcji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masowa produkcja wskazana, szybko znikają ;)

      Delete
  6. Czy zamiast mleka sojowego można użyć zwykłego?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja robiłam ze zwykłym i wychodzą. Są pyszne, treściwe - tak w sam raz na drugie śniadanie :-)

      Delete
  7. wyglądają super...i do tego w 30 minut. Piekę!

    ReplyDelete
  8. Najlepsze z dżemem jagodowym własnej roboty - sprawdziłam! ;)

    ReplyDelete
  9. Uwielbiam wasze zdjęcia. Powodują ślinotok i niechęć odchodzenia od komputera przez resztę dnia. :)

    ReplyDelete
  10. zrobione :)
    nie wyszły może tak ładne... ale mniam!

    ReplyDelete
  11. cudowne, ja chętnie użyję mąki pełnoziarnistej lub żytniej, bo taką uwielbiam. A ekspresowe ciastka są genialne na niezapowiedzianych gości :)
    Pozdrawiam
    Monika

    ReplyDelete
  12. Swietny przepis! Dzieki. Wariacje z karobem, sezamem, rodzynkami i innymi cudami przetestowane :)

    ReplyDelete
  13. SUPER są!

    Zapraszam do mnie+ obserwuje!

    http://paradoxoftaste.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Zrobiłam - szybko, łatwo i wyszły pyszne! :) Tylko zamiast kokosu dodałam sezam (bo zapomniałam kupić wiórki...), ale wydaje mi się, że z kokosem byłyby jeszcze lepsze, więc na 100% zrobię jeszcze raz. I kolejny, i kolejny ;) Dzięki za przepis, pozdrawiam, A. :)

    ReplyDelete
  15. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    ReplyDelete
  16. ojojoj!!! TRZEBA zrobić!

    ReplyDelete
  17. moje sie chyba za bardzo rozlały, do drugiej tury dodam troszkę mąki ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak właśnie, czasem masa jest zbyt płynna, wtedy najlepiej dodać więcej płatków lub mąki, powinna być na tyle zwarta, żeby można było lepić kulki i je potem spłaszczać na blasze. :) pozdrawiam

      Delete
  18. cudowne! zmodyfikowałam trochę wg własnych możliwości i zachwyciły wszystkich domowników :) dziś piekę znowu :) a niebawem przepis pozwolę sobie zamieścić u siebie. Pozdrawiam i dziękuję .

    ReplyDelete
  19. Aj jak dobrze, że zrobiłam podwójną porcję! Musiałam schować kilka na dziś na drugie śniadanie :) Szybkie, proste, chrupiące z miękkim środkiem!

    Jeszcze trochę a uzależnię się od Twych przepisów choć do bycia weganką wciąż mi daleko :))

    ReplyDelete
  20. Anonimowy Mateusz: Po raz kolejny piekę Twoje ciastka :D Dziś z suszonymi morelami i słonecznikiem :) Pachną pięknie!

    ReplyDelete
  21. Wszystko mam, la la la, biegnę do kuchni i piekę! :)

    ReplyDelete
  22. Kocham te ciasteczka. są idealne! nie mogą nie wyjść, robi się je w 5 minut nie licząc pieczenia. Dodaję do nich kakao i też powalają!

    ReplyDelete
  23. już po raz kolejny wracam do tego przepisu - co prawda za każdym modyfikuję składniki,jednak te ciacha są niezawodne i zawsze wychodzą! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokładnie tak! :) te ciastka udaja sie zawsze i kazdemu, są idealne ! :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION