Tempura

VEGAN TEMPURA MADE WITH BROCCOLI, SWEET POTATOES, MUSHROOMS AND ONIONS




Kolejna inspiracja kuchnią japońską. Tym razem polecam tempurę. 
Jest to danie pochodzące z Portugalii, jednak na dobre zadomowiło się w Japonii.

Zazwyczaj przygotowuje się ją z owoców morza, ale doskonale nadają się do tego świeże warzywa, które obtacza się w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe i potem smaży w głębokim oleju. 


Tak podane warzywa są chrupiące i bardzo sycące.




SKŁADNIKI:


CIASTO NA TEMPURĘ:

  • 100g białej mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 300ml bardzo zimnej wody mineralnej gazowanej


DODATKOWO:

  • surowe warzywa (brokuł, pieczarki, cebula, słodkie ziemniaki) ilość dowolna
  • olej roślinny do smażenia
  • sos sojowy zmieszany z wasabi (do maczania tempury)


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dobrze osuszamy.

W misce mieszamy obie mąki i dolewamy gazowaną wodę mineralną (bardzo mocno schłodzoną), masa musi mieć konsystencję śmietany i mogą w niej pozostać niewielki grudki.

Moczymy dokładnie warzywa w cieście (pojedyńczo, nie wszystkie na raz), lekko odsączamy i wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany olej (smażymy je w woku lub garnku), gdy będą już zarumienione wykładamy je na metalową kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.




Oprócz przedstawionych w przepisie warzyw można również użyć fasolki szparagowej, papryki, szparagów, czy bakłażana.

Należy je spożywać na ciepło, jak najszybciej po wyjęciu z garnka, gdyż wtedy będą odpowiednio chrupiące. Podajemy ją oddzielnie lub na misce z ryżem.




Tempurę maczamy w sosie sojowym zmieszanym z wasabi, bądź innym ulubionym sosie.

Smacznego☺




Another inspiration of Japanese cuisine. This time, I recommend tempura.
This is a dish originating in Portugal, however, became a hit in Japan.

It is usually prepared with seafood, but perfectly suited to the fresh vegetables, which are rolled individually in a cake-like batter and then deep-fried in oil.

Thanks to that they are crispy and very filling.




INGREDIENTS:

  • raw vegetables (broccoli, mushrooms, onion, sweet potatoes)
  • 100g white all-purpose flour
  • 100g corn flour
  • 300ml icy cold sparkling mineral water
  • vegetable oil for frying
  • soy sauce mixed with wasabi (for dipping)

PREPARATION:

Cut the vegetables into small pieces and dry them well with paper towel.

In a bowl mix 2 kind of flour and add sparkling mineral water (well-cooled in the fridge), stir well, it should have a creamy texture, don't worry about the lumps.

Dip the vegetables (one at a time) in your tempura batter and put in the wok (or a pan) with hot oil.(picture above)

When they turn golden take them out and place on a cooling rack or a plate lined with paper towel to get rid of the excess of the oil.

In addition to the vegetables in the recipe you can also use green beans, bell peppers, asparagus or aubergine.

Eat them straight away when they're fresh and crispy. Serve it separately or over the bowl of rice.





Dip your tempura in soy sauce mixed with wasabi or other dip of your choice.

Enjoy!



10 komentarze:

  1. Świetny przepis na pewno wypróbuję

    ReplyDelete
  2. Aha ! Czyli to tak się robi : )
    Kocham sushi w tempurze: )

    ReplyDelete
  3. mmm *.* wygląda genialnie, smakuje pewnie równie dobrze :D!

    ReplyDelete
  4. Czekam na kolejny przepis.....przebierając nogami :)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. Też ostatnio robiłam tempurę i zupę miso! cóż za zbieg okoliczności ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION