VEGAN JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP
Charakteryzuje ją słodko-słony smak, delikatna kapusta pekińska i azjatyckie "nudle".
Inspiracja stąd.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, bez białych twardych części (1 mała lub pół dużej główki)
- 2 porcje makaronu azjatyckiego: Udon, Soba lub ryżowego
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 4-6 pomarańczy)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1 starta marchew
- 1 łyżka ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i opłukać zimną wodą,
Wyciśnięty sok pomarańczowy wraz z bulionem wlać do garnka i zagotować.
Wetrzeć imbir, dodać sos sojowy, cebulę, kapustę pekińską, kiełki i marchew.
Gotować mieszając, aż kapusta zmięknie, 15-20 minut.
Włożyć porcje makaronu do miseczek na zupę.
Zalać rosołem, udekorować ziarnami sezamu i tartym imbirem.
Smacznego ☺
Very light and delicate soup, you can have it as a quick lunch or it can warm you in the evening.
Sweet and salty flavor, tender cabbage and asian noodles make it very special.
Inspired by this recipe.
INGREDIENTS (2 portions):
- 2 C chopped fresh napa cabbage, remove the hard white parts first (1 small head or 1/2 large head)
- 2 portions asian noodles, like : Soba, Udon or rice noodles
- 2 C freshly squeezed orange juice (from 4-6 oranges)
- 2 C vegetable broth
- 5 cm piece of ginger
- 1 tbsp soy sauce
- 1 C sliced red onion)
- 1 C mung bean sprouts
- 1 grated carrot
- 1 tbsp sesame seeds
PREPARATION:
Prepare the noodles according to the instructions on the package, drain and rinse with cold water, set aside. Add orange juice and vegetable broth to the pot. Bring to a boil. Add grated ginger, soy sauce, red onion, cabbage, mung bean sprouts and carrot. Cook, stirring occasionally, until cabbage is tender, about 15-20 minutes. Place the portions of noodles into soup bowls. Pour broth, sprinkle with sesame seeds and garnish with grated ginger.
Enjoy ☺
Jestem po prostu prze-ciekawa jak dobrze może smakować takie cudo!
ReplyDeletepozdrawiam ciepło,
Szana!
dziękujemy, zachęcamy do wypróbowania! pozdrawiamy
DeleteJadłabym ♥
ReplyDeleteJak ja lubię japońską kuchnię :) Zawsze zachwyca swoimi smakami i aromatami. Ta zupa musiała być smakowita.
ReplyDeletewyglada przepysznie :)
ReplyDeletedziękujemy i polecamy!
DeleteMuszę zrobić
ReplyDeletekoniecznie! warto!
DeleteFajne i proste.Może się pokuszę o zrobienie:)
ReplyDeleteZachęcamy! proste,szybkie i bardzo smaczne!
DeleteSuper przepis! Napewno spróbuje powtórzyć go w domku:) Zapraszam do mnie na bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vege zyciu:) http://bycwiernymnaturze.blogspot.dk/
ReplyDeletedziękujemy i polecamy!
Deleteojej...będzie niedzielny rosół za tydzień! :)
ReplyDeletesmacznego!
DeleteTo naprawdę powinno być tak bardzo pomarańczowe?... zrobiłam, ale mam wrażenie, że gdzieś musiałam popełnić błąd, bo jak dla mnie za bardzo czuć pomarańcze i słodycz
ReplyDeletejeśli zrobiłaś wszystko jak w przepisie to wyszło poprawnie ;) w tej zupie czuć pomarańczę dosyć mocno, taka ma być ;) jeśli dla Ciebie jest za słodka, dodaj więcej sosu sojowego dla równowagi. pozdrawiam
DeleteDzięki za radę :) następnym razem spróbuję z większą ilością sosu sojowego :)
Delete