WEGAŃSKI POMARAŃCZOWO-IMBIROWY ROSÓŁ JAPOŃSKI

                      VEGAN JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP




Bardzo lekka i delikatna w smaku zupa, idealna na szybki posiłek w ciągu dnia lub rozgrzewającą kolację.


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


Charakteryzuje ją słodko-słony smak, delikatna kapusta pekińska i azjatyckie "nudle".


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


Inspiracja stąd.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, bez białych twardych części (1 mała lub pół dużej główki)
  • 2 porcje makaronu azjatyckiego: Udon, Soba lub ryżowego 
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 4-6 pomarańczy)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 starta marchew
  • 1 łyżka ziaren sezamu


PRZYGOTOWANIE:

Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i opłukać zimną wodą,
Wyciśnięty sok pomarańczowy wraz z bulionem wlać do garnka i zagotować.
Wetrzeć imbir, dodać sos sojowy, cebulę, kapustę pekińską, kiełki i marchew.
Gotować mieszając, aż kapusta zmięknie, 15-20 minut.
Włożyć porcje makaronu do miseczek na zupę.
Zalać rosołem, udekorować ziarnami sezamu i tartym imbirem.

Smacznego ☺


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


Very light and delicate soup, you  can have it as a quick lunch or it can warm you in the evening.


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


Sweet and salty flavor, tender cabbage and asian noodles make it very special.


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


Inspired by this recipe.


INGREDIENTS (2 portions):

  • 2 C chopped fresh napa cabbage, remove the hard white parts first (1 small head or 1/2 large head)
  • 2 portions asian noodles, like : Soba, Udon or rice noodles
  • 2 C freshly squeezed orange juice (from 4-6 oranges)
  • 2 C vegetable broth
  • 5 cm piece of ginger
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 C sliced red onion)
  • 1 C mung bean sprouts
  • 1 grated carrot
  • 1 tbsp sesame seeds


PREPARATION:

Prepare the noodles according to the instructions on the package, drain and rinse with cold water, set aside. Add orange juice and vegetable broth to the pot. Bring to a boil. Add grated ginger, soy sauce, red onion, cabbage, mung bean sprouts and carrot. Cook, stirring occasionally, until cabbage is tender, about 15-20 minutes. Place the portions of noodles into soup bowls. Pour broth, sprinkle with sesame seeds and garnish with grated ginger.

Enjoy ☺


JAPANESE ORANGE-GINGER SOUP


17 komentarze:

  1. Jestem po prostu prze-ciekawa jak dobrze może smakować takie cudo!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękujemy, zachęcamy do wypróbowania! pozdrawiamy

      Delete
  2. Jak ja lubię japońską kuchnię :) Zawsze zachwyca swoimi smakami i aromatami. Ta zupa musiała być smakowita.

    ReplyDelete
  3. Fajne i proste.Może się pokuszę o zrobienie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zachęcamy! proste,szybkie i bardzo smaczne!

      Delete
  4. Super przepis! Napewno spróbuje powtórzyć go w domku:) Zapraszam do mnie na bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vege zyciu:) http://bycwiernymnaturze.blogspot.dk/

    ReplyDelete
  5. ojej...będzie niedzielny rosół za tydzień! :)

    ReplyDelete
  6. To naprawdę powinno być tak bardzo pomarańczowe?... zrobiłam, ale mam wrażenie, że gdzieś musiałam popełnić błąd, bo jak dla mnie za bardzo czuć pomarańcze i słodycz

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeśli zrobiłaś wszystko jak w przepisie to wyszło poprawnie ;) w tej zupie czuć pomarańczę dosyć mocno, taka ma być ;) jeśli dla Ciebie jest za słodka, dodaj więcej sosu sojowego dla równowagi. pozdrawiam

      Delete
    2. Dzięki za radę :) następnym razem spróbuję z większą ilością sosu sojowego :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION