VEGAN STEW WITH WILD MUSHROOMS AND BUCKWHEAT
Bardzo proste i szybkie danie.
Jeśli podczas spaceru po lesie uda nam się znaleźć trochę grzybów i potem chcemy przyrządzić z nich coś smacznego i nieskomplikowanego, to ten przepis sprawdzi się idealnie.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kaszy gryczanej z grzybami firmy SYS (skład: kasza gryczana, suszone grzyby, suszona cebula)
- 1 garść borowików
- 2 garście kurek
- 1/2 cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 opakowanie śmietanki orkiszowej (200ml)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i wyciśnięty czosnek, gdy lekko zbrązowieje dodajemy grzyby (większe grzyby kroimy na pół, mniejsze wrzucamy w całości), smażymy aż grzyby będą miękkie (do 10 min.), dodajemy sos sojowy, bazylię, kminek, sól i pieprz. Następnie odstawiamy na chwilę z ognia i wlewamy śmietankę orkiszową (lub inną wg upodobań) dusimy wszystko ok 10 minut.
Do miski wsypujemy przygotowaną wcześniej kaszę, polewamy naszym grzybowym sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego!
Very simple dish, quick to prepare.
If while walking in the woods we found some wild mushrooms and then we want to cook something tasty, then this recipe is is perfect.
INGREDIENTS:
- 1 package of buckwheat with wild mushrooms and onion , or 250g plain buckwheat
- 3 handfuls of wild mushrooms (fresh or frozen)
- 0,5 onion
- 6 cloves of garlic
- 1,5 tsp dried basil
- 1 tsp soy sauce
- 200ml spelt cream (or other vegan cream)
- 0,5 tsp ground cumin
- olive oil
- salt and pepper
PREPARATION:
Cook the buckwheat according to the instructions on the package, when it's ready leave it in a warm place (in a saucepan covered with the lid). In another saucepan heat the olive oil, add chopped onion and pressed garlic, fry until golden, then add wild mushrooms (cut them in half or use as a whole if they are small) add soy sauce, basil, cumin, salt and pepper and fry until soft (up to 10 minutes). Remove the pan from the heat and pour the cream. Stir well and continue cooking. Simmer for about 10 minutes. In a serving bowl place the cooked buckwheat and pour mushroom sauce on top, sprinkle with fresh parsley and serve. Enjoy!
kasza gryczana i grzyby to dla mnie para idealna :-)
ReplyDeletewczoraj nawet wyladowalo podobne danie u mnie na obiadowym talerzu :-)
Uwielbiam kaszę gryczaną z grzybami. :) To jedna ze smaczniejszych wariacji z jej udziałem.
ReplyDeletepysznosci!!!!!!!
ReplyDeletedziękujemy!!!
ReplyDeleteAż nabrałam ochoty na takie jesienno-grzybowe danie:-)
ReplyDeletePoleacmy!
DeleteWygląda przepysznie! Grzyby własnoręcznie zebrane smakują najlepiej :)
ReplyDeleteTo prawda. Dzięki!
DeleteU mnie dziś też kasza ale z mięskiem, ale za to z własnego chowu (no teściowej);))
ReplyDelete"mięsko"? Masz na myśli nieżywe zwierzęta. Bleeeeee!
ReplyDeleteDziwny komentarz na wegańskim blogu :/
Z.
E, przesadzasz. Mi się przepisy bez mięsa podobają, choć jestem wszystko (w tym mięso) żerna. Ale paru rzeczy nie znoszę. Jeśli ktoś mi wyjedzie w komentarzu z jedną z nich to przemilczam. Zufik mógł nie zauważyć, bo przepis wygląda zwyczajnie :) po prostu dobre jedzonko.
DeleteA tak nawiasem mówiąc, to dla mnie margaryna, wegeta i wszystkie budynie z torebki są bleee, ale staram się nie mówić nikomu, że to syf i gówno, niech sam ocenia. Z wiekiem człowiek się uczy że nie ma sensu wojować.
Od siebie polecam kaszę gryczaną prażoną, z suszonymi pomidorami, pomidorami świeżymi, oliwkami, szalotkami, hojnie polaną oliwą i doprawioną świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i świeżymi ziołami- dla mnie z miętą, tymiankiem i rozmarynem- cudo, i na ciepło i na zimno, często sobie biorę do pracy (jeśli nie do pracy to jeszcze ząb polskiego czosnku w to leci :D).
Pozdrawiam!
Ależ wy macie zdjęcia! I ta srebrna łyżka, piękne!
ReplyDeleteJak mi zdjęć kiedyś nie zrobicie, to przestanę.. jeść:)
ReplyDeletezdjecia grzybów mnie rozwaliły, szczególnie kurki! prze-pie-kne!
ReplyDeletedzięki Wegan Nerd! p.s. Twój blog jest jednym z naszych ulubionych! pozdrawiamy!
Delete