WEGAŃSKI GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ, KURKAMI I BOROWIKAMI

VEGAN STEW WITH WILD MUSHROOMS AND BUCKWHEAT






Bardzo proste i szybkie danie.




Jeśli podczas spaceru po lesie uda nam się znaleźć trochę grzybów i potem chcemy przyrządzić z nich coś smacznego i nieskomplikowanego, to ten przepis sprawdzi się idealnie.




SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kaszy gryczanej z grzybami firmy SYS (skład: kasza gryczana, suszone grzyby, suszona cebula) 
  • 1 garść borowików
  • 2 garście kurek
  • 1/2 cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 opakowanie śmietanki orkiszowej (200ml)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz




PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, odstawiamy w ciepłe miejsce.




W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i wyciśnięty czosnek, gdy lekko zbrązowieje dodajemy grzyby (większe grzyby kroimy na pół, mniejsze wrzucamy w całości), smażymy aż grzyby będą miękkie (do 10 min.), dodajemy sos sojowy, bazylię, kminek, sól i pieprz. Następnie odstawiamy na chwilę z ognia i wlewamy śmietankę orkiszową (lub inną wg upodobań) dusimy wszystko ok 10 minut.




Do miski wsypujemy przygotowaną wcześniej kaszę, polewamy naszym grzybowym sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego!




Very simple dish, quick to prepare. 




If while walking in the woods we found some wild mushrooms and then we want to cook something tasty, then this recipe is is perfect.




INGREDIENTS:

  • 1 package of buckwheat with wild mushrooms and onion , or 250g plain buckwheat
  • 3 handfuls of wild mushrooms (fresh or frozen)
  • 0,5 onion
  • 6 cloves of garlic
  • 1,5 tsp dried basil
  • 1 tsp soy sauce
  • 200ml spelt cream (or other vegan cream)
  • 0,5 tsp ground cumin
  • olive oil
  • salt and pepper


PREPARATION:

Cook the buckwheat according to the instructions on the package, when it's ready leave it in a warm place (in a saucepan covered with the lid). In another saucepan heat the olive oil, add chopped onion and pressed garlic, fry until golden, then add wild mushrooms (cut them in half or use as a whole if they are small) add soy sauce, basil, cumin, salt and pepper and fry until soft (up to 10 minutes). Remove the pan from the heat and pour the cream. Stir well and continue cooking. Simmer for about 10 minutes. In a serving bowl place the cooked buckwheat and pour mushroom sauce on top, sprinkle with fresh parsley and serve. Enjoy!





16 komentarze:

  1. kasza gryczana i grzyby to dla mnie para idealna :-)
    wczoraj nawet wyladowalo podobne danie u mnie na obiadowym talerzu :-)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam kaszę gryczaną z grzybami. :) To jedna ze smaczniejszych wariacji z jej udziałem.

    ReplyDelete
  3. Aż nabrałam ochoty na takie jesienno-grzybowe danie:-)

    ReplyDelete
  4. Wygląda przepysznie! Grzyby własnoręcznie zebrane smakują najlepiej :)

    ReplyDelete
  5. U mnie dziś też kasza ale z mięskiem, ale za to z własnego chowu (no teściowej);))

    ReplyDelete
  6. "mięsko"? Masz na myśli nieżywe zwierzęta. Bleeeeee!
    Dziwny komentarz na wegańskim blogu :/
    Z.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, przesadzasz. Mi się przepisy bez mięsa podobają, choć jestem wszystko (w tym mięso) żerna. Ale paru rzeczy nie znoszę. Jeśli ktoś mi wyjedzie w komentarzu z jedną z nich to przemilczam. Zufik mógł nie zauważyć, bo przepis wygląda zwyczajnie :) po prostu dobre jedzonko.

      A tak nawiasem mówiąc, to dla mnie margaryna, wegeta i wszystkie budynie z torebki są bleee, ale staram się nie mówić nikomu, że to syf i gówno, niech sam ocenia. Z wiekiem człowiek się uczy że nie ma sensu wojować.

      Od siebie polecam kaszę gryczaną prażoną, z suszonymi pomidorami, pomidorami świeżymi, oliwkami, szalotkami, hojnie polaną oliwą i doprawioną świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i świeżymi ziołami- dla mnie z miętą, tymiankiem i rozmarynem- cudo, i na ciepło i na zimno, często sobie biorę do pracy (jeśli nie do pracy to jeszcze ząb polskiego czosnku w to leci :D).

      Pozdrawiam!

      Delete
  7. Ależ wy macie zdjęcia! I ta srebrna łyżka, piękne!

    ReplyDelete
  8. Jak mi zdjęć kiedyś nie zrobicie, to przestanę.. jeść:)

    ReplyDelete
  9. zdjecia grzybów mnie rozwaliły, szczególnie kurki! prze-pie-kne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki Wegan Nerd! p.s. Twój blog jest jednym z naszych ulubionych! pozdrawiamy!

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION