PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM

              ROASTED NEW POTATOES WITH GARLIC AND THYME




"Pommes de terre" czyli jabłka ziemi, jak nazywają je francuzi. U nas znane jako: ziemniaki, pyry, kartofle, grule...

"Roślina ta wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją ok. 8 tysięcy lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną (po pszenicy, ryżu i kukurydzy)(...) Wszystkie odmiany rośliny wywodzą się z gatunku "Solanum brevicaule", kultywowanego w dzisiejszym południowym Peru od przynajmniej 7 tysięcy lat. W wyniku setek lat krzyżowania i sztucznej selekcji do dziś powstało ponad tysiąc odmian uprawnych ziemniaka(...) Hiszpanie sprowadzili ziemniaki do Europy około 1570 roku." (źródło: Wikipedia)

W Polsce doczekały się nawet dwóch pomników, w Poznaniu i w Biesiekierzu. Kartofle to dla wielu ludzi jeden z podstawowych składników w domowym jadłospisie, gotowane ze skórką lub bez, pieczone w ognisku lub piekarniku, smażone w oleju jako frytki a także spożywane w formie chipsów. Cenne źródło węglowodanów, białka i błonnika.
Zajadać się można nimi cały rok, jednak najlepiej chyba smakują te młode, sezonowe, z cienką skórką. A pieczone z czosnkiem i świeżym tymiankiem są po prostu rewelacyjne.
Proste danie, a w tej prostocie zawiera się cała kwintesencja smaków. Polecam!


SKŁADNIKI ( 4-6 porcji):

  • 2 kg młodych ziemniaków (wyszorowanych pod bieżącą wodą), poza sezonem używamy zwykłych, które obieramy ze skóry
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • 2-4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Wyszorowane ziemniaki kroimy na ćwiartki wzdłuż dłuższego boku i wrzucamy do miski z zimną wodą. Nastawiamy piekarnik na 220° C. Obrywamy listki tymianku, pozostawiamy kilka mniejszych gałązek w całości. Odlewamy ziemniaki z wody na sicie, a  potem wysypujemy na ręcznik kuchenny i obsuszamy z nadmiaru wody. Wrzucamy do miski, dodajemy tymianek i ząbki czosnku (część w całości, część obraną), olej i rękami wszystko dokładnie mieszamy. Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem, najlepiej tak, aby nic na siebie nie nachodziło, bo wtedy upieką się szybciej.



Roasted new potatoes with garlic and thyme


Pieczemy 30-60 min, w zależności od wielkości ziemniaków. W trakcie pieczenia kilka razy należy je przemieszać, aby równomiernie się podpiekły. Po upieczeniu posypujemy solą i podajemy.

Smacznego! ☺


Roasted new potatoes with garlic and thyme


"Pommes de terre" or apples of the earth, as the French call them.

Potatoes...

"This plant originates from the Andes, where it domesticated about 8000 years ago. Potato was brought to Europe at the end of the sixteenth century, during the following centuries became an integral part of many cuisines from all over the world. Today is the fourth in terms of crop production (after wheat, rice and maize) (...) All varieties of plants derived from the species' Solanum brevicaule ", cultivated in southern Peru today since at least 7000 years. As a result, hundreds of years of breeding and artificial selection was still more than a thousand varieties of cultivated potato (...) the Spanish brought potatoes to Europe around 1570. "(source: Wikipedia)
Potatoes, for many people are one of the basic ingredients in everyday cooking. Boiled with or without their skin on, roasted in the fire or in the oven, fried in oil as fritters/fries/chips and eaten in the form of chips/crisps. Valuable source of carbohydrate, protein and fiber.
You can eat them all year, but their best taste comes from these young ones, seasonal, with a thin skin. And baked with garlic and fresh thyme are just amazing.
A simple dish, but so delicious. ☺


INGREDIENTS (4-6 portions):

  • 2 kg new potatoes (washed thoroughly), when not in season, use regular potatoes but remove the skin
  • few sprigs of fresh thyme
  • 5-10 cloves of garlic
  • 2-4 tbsp vegetable oil


PREPARATION:

Wash the potatoes, cut them into quarters verticaly and put them in a bowl with cold water. Set the oven to 220° C. Divide the thyme leaves and garlic cloves.
Drain the potatoes in a strainer, then put them on a table lined with a kitchen towel to dry. Next put them in a bowl with garlic and thyme, add oil and using your hands, mix everything well. Put everything on a baking tray lined with baking paper, it's best to keep some space beetween each piece, so they will roast quicker. Bake for  30-60 minutes, depending on a size of the potatoes. Turn them over few times, during baking, to make sure they roast evenly. When they're done, sprinkle them with salt and serve.

Enjoy ☺


Roasted new potatoes with garlic and thyme

16 komentarze:

  1. I love your pictures (recipes ofcourse too)!!!

    ReplyDelete
  2. Do fot jak zawsze wzdycham, sałatka wygląda zachęcająco - co to za odmiana zieleniny? :)

    ReplyDelete
  3. Przepiękne zdjęcia - piszę po raz drugi bo mój wcześniejszy komentarz wcięło.
    Zdjęcia jedzeniowe po porostu przepiękne, dziś na kolację ziemniaki, a i pomyślałam sobie że musimy coś razem ugotować - Wasze gotowanie i zdjęcia moje naczynia:) co Wy na to,
    co. Food Porn Vegan Style & Handpickedforyou:)

    ReplyDelete
  4. Za czosnkiem akurat nie przepadam, ale same pieczone ziemniaczki np. z rozmarynem są przepyszne. Zdjęcia kuszą... i to jak!!! :)

    ReplyDelete
  5. Instrukcja przygotowania przygotowania pyrek, jak przewodnik wylotu na marsa, ale fotki przyjemne :)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  6. Wesoły przewodnik :) Ostatnio piekłam młode ziemniaczki na sposób grecki. Jednak preferuje pieczone w folii - bez tłuszczu. Zdjęcia ładne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. reweacyjnie to wygląda, mi się marzy dodać do tego jeszcze duszone grzyby

      Delete
  7. Ale wspaniałe zdjęcia! ja ziemniaczki zwykle piekę z dodatkiem oregano, muszę kiedyś się skusić na tymianek.

    ReplyDelete
  8. Choć przeciskanie czosnku przez przeciskarkę to zbrodnia niewybaczalna to ziemniaki wyszły fantastyczne! Fotki pyszne i wszystko mi się podoba ;) Pozdrawiam Was serdecznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niestety nie ma w tym żadnej wiedzy tajemnej :) Zróbcie kiedyś eksperyment - dwa te same dania z czosnkiem zróbcie raz z siekanym drobno, raz z wyciśniętym. Poczujecie różnice na pewno :) Wyciskany robi się ostry i jak dla mnie nabiera nienaturalnie mocnego smaku. Może odkryjecie czosnek na nowo :)Miłego weekendu!

      Delete
  9. Ziemniaczki wyglądają rewelacyjnie, a cały anturaż i fotografie! PIĘKNE!

    ReplyDelete
  10. early potatoes, not new :) ladne focie, smaczne dania

    ReplyDelete
  11. te młode ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie

    ReplyDelete
  12. wyrażę się trochę bardziej swojsko, niż przedmówca - świetne zdjęcia a przepis bardzo dobry, polecam!

    ReplyDelete
  13. Zgadzam się, że zdjęcia są dobre. A z przepisu skorzystam

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION