GREEN LENTILS AND SUNDRIED-TOMATOES SANDWICH SPREAD
Pasztet, pasta, smarowidło. Pyszne, odżywcze, aromatyczne "coś" do chleba. Szybkie do zrobienia i nieskomplikowane.
Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy A, B (1,2,6), C, i PP.
SKŁADNIKI (na ok. 3/4 szklanki pasty):
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 100g suchej)
- 10 suszonych pomidorów (polecam suszone na słońcu pomidorki cherry, bez oleju)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy suszonych pomidorów bez oleju, wkładamy je do małej miseczki i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Następnie soczewicę przepłukujemy w zimnej wodzie, dodajemy 2 szklanki świeżej wody, zagotowujemy i gotujemy do miękkości, ok. 15-20 minut. Odcedzamy i studzimy. Pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do wysokiego naczynia bądź miski wrzucamy ostudzoną soczewicę, pokrojone pomidory, wsypujemy zioła i sól i dolewamy oliwę. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy wszystko na gładką masę.
Gotowe! Smacznego ☺
Spread, pâté, paste. Something delicious, nutritious and aromatic for your bread. Quick to prepare and uncomplicated.
Lentils are one of the oldest cultivated plants. Contains easily digestible protein, calcium, iron, magnesium, potassium and vitamins A, B (1,2,6), C, and PP.
INGREDIENTS (for approx. 3/4 C ready made spread):
- 1 C cooked green lentils (100g dry weight)
- 10 sun-dried tomatoes (I used cherry tomatoes, without oil)
- 2 tbsp herbes de provence blend
- 3 tbsp extra virgin olive oil
- 1/3 tsp pink himalayan salt
- 1/3 tsp ground black pepper
PREPARATION:
Cook the lentils as required on the package (usually it takes 10 minutes in boiling water). You can cook it with some salt, vegetable stock or just plain water. It's up to you. Drain off and cool down. In the meantime take 10 sun-dried tomatoes, drain them off the oil and cut into small cubes. After that, place lentils, sun-dried tomatoes and herbes in a high vessel or a large bowl, add the oil and salt and mix with hand blender. You should get a smooth and thick paste. Now spread it on your bread and enjoy! ☺
Zazwyczaj dania takie jak to wyglodają nie ładnie, szczególnie na zdjęciach, ale u was jest pysznie:)
ReplyDeleteBo zdjęcia jedzeniowe to trudna sztuka, a Wasze są superaśne i i podglądam chętnie:)
Nie ma to jak pasztet z soczewicy. A Twój przepis jest banalnie prosty - ja zazwyczaj bawię się jeszcze z ziemniakami, albo bułką tartą lub razowym chlebem, żeby można było kroić taki pasztet na kawałki. ^^ Polecam wersję z pestkami dyni.
ReplyDeletePrzepis brzmi super. Jak będę miała chwilę czasu to na pewno spróbuję.
ReplyDelete