WEGAŃSKIE LASSI TRUSKAWKOWE Z MIĘTĄ

VEGAN STRAWBERRY LASSI WITH MINT




Przykładów napojów, którymi można chłodzić się w upały jest bez liku. Począwszy od najprostszej wody smakowej, przez lemoniady, kompoty, mrożone kawy itd. A gdy chcemy oprócz orzeźwienia, trochę bardziej się nasycić i zaspokoić mały głód, wcześnie rano na śniadanie lub później w ciągu dnia, wtedy najlepiej sięgnąć po mlecznego "szejka" albo lassi właśnie.


Vegan strawberry lassi with mint


Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na ten chłodzący napój z dodatkiem jogurtu. Jest wersja mango z kardamonem, ananasowa z imbirem oraz bananowa z dodatkiem wegańskiego białka w proszku.

Tym razem, przygotowałam wersję truskawkową, którą wzbogaciłam o orzeźwiającą miętę. W upały lassi najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki, ale jeśli chcecie je przygotować chłodne od razu, dorzućcie do blendera kilka kostek lodu, odrobinę redukując ilość mleka, albo użyjcie mrożonych truskawek.


Vegan strawberry lassi with mint


Ten prosty, szybki do zrobienia, słodki, a jednocześnie orzeźwiający napój, jest idealny na śniadanie lub mały, szybki posiłek np. w pracy. Doskonały w sezonie truskawkowym, a gdy ten przeminie, wystarczy sięgnąć po zapasy truskawek do zamrażarki i delektować się nim znowu. ☺


Vegan strawberry lassi with mint



SKŁADNIKI (500 ml, 2 porcje):

  • 300 g truskawek
  • 1 kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)
  • 1-2 kostki lodu (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko.Podajemy od razu lub dodatkowo chłodzimy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.


Smacznego ☺



Vegan strawberry lassi with mint



There is so many examples of beverages, which can help you to cool down on a hot summer day. Starting with simple infused water, lemonade, or an iced-coffee, but if you also want to satisfy small hunger, early in the morning at breakfast time or later in the day, it's worth to have a cold milkshake or lassi.

You will find few versions of lassi on the blog. There is mango with cardamom, pineapple with ginger and banana with vegan protein powder.

This time, I prepared a strawberry one, which I enriched with refreshing mint. On hot summer days lassi tastes best well chilled, but if you want to make it cold right away, add few ice cubes to the blender cup, reducing a little bit the amount of milk in the recipe or use frozen strawberries.

This simple and nourishing drink is very easy to make, it's sweet but also very refreshing. It's perfect for breakfast or a small, quick meal during the day. Perfect for strawberry season, but when it will end, just grab some frozen strawberries fro your freezer and enjoy it again. ☺



Vegan strawberry lassi with mint



INGREDIENTS (500 ml, 2 servings):

  • 300 g strawberries
  • 1 small pot of natural soy yogurt (125 ml)
  • 1/4 C coconut or almond milk
  • 6-8 leaves of fresh mint
  • pinch of vanilla (optional)
  • 1-2 ice cubes (optional)


PREPARATION.

Wash the strawberries, remove the stems and put the fruits in a blender cup. Add the remaining ingredients and blend until smooth. Serve immediately or chill for later. Store in the fridge for up to 2 days.


Enjoy ☺



Vegan strawberry lassi with mint


5 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION