WEGAŃSKI OBIAD WIOSENNY W STYLU INDYJSKIM

VEGAN INDIAN DINNER. INDIAN STYLE YOUNG CABBAGE AND ROASTED POTATOES WITH RHUBARB CHUTNEY, CARROT-MILLET PATTIES AND STRAWBERRY LASSI.




Zapowiadałam w zeszłym tygodniu, że po opublikowaniu wszystkich indyjskich przepisów które się ostatnio pojawiły, wstawię też zdjęcia całego, fajnego i smacznego obiadu, który razem stworzyły, i oto one ☺

Jeśli lubicie indyjskie klimaty kulinarne, to gorąco polecam, sobie taki posiłek przyrządzić, ale nawet jeśli nie jesteście mocno zagłębieni w kuchnię indyjską i nie jecie jej za dużo na co dzień to myślę, że Wam to też zasmakuje i na pewno warto spróbować. W daniu tym wylądowało sporo nowalijek i produktów, które teraz właśnie są najlepsze i najtańsze, a razem tworzą one prawdziwą ucztę roślinną, pełną ciekawych smaków i aromatów.





Jest tu młoda kapusta po indyjsku, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, do tego pieczone kotleciki jaglane z marchewką i pieczone młode ziemniaki z bengalską przyprawą "panch phoron", które można właściwie upiec razem, a jeśli planujecie mniejsze porcje, to i składniki na chutney z rabarbarem można dorzucić do pieca, a wtedy wszystko zrobi się w jednym czasie ☺ Choć chutney polecam zrobić wcześniej bo najlepszy jest zawsze taki "odstany" po kilku dniach. Do tego jeszcze orzeźwiające truskawkowe lassi, którego w takiej indyjskiej uczcie zabraknąć nie może ;) Miałam jeszcze w planach deser, ale już się z nim nie wyrobiłam na teraz, trafi na bloga za jakiś czas, a tymczasem na chwilę obecną polecam coś ze starszych przepisów co wpisze się w klimat dania lub reszty składników np. indyjski pudding ryżowy, lody ananasowe, prosty krem czekoladowy z truskawkamisurowe ciasto marchewkowe lub bananowe ciasto lodowe.

Obiad polecam serwować z naturalnym jogurtem sojowym i dużą ilością kolendry, które dodatkowo wzbogacają smak całego dania.

Smacznego ☺




Last week I mentiones that after I will publish all of the indian style recipes on the blog, I will combine them in a one meal and post it on the blog too. They created a lovely dinner, that maybe you would like to try and serve for your loved ones ☺

It's for everyone, for those who love indian cuisine and for those who don't eat indian often, but like to eat food, that is full of interesting spices and aromas. This meal is also full of young vegetables that we all love to eat right now, and which are very cheap as well and taste at their best.


All of the dishes, that you can see on the plate are listed below (click the name of the dish for the direct link to the recipe):



I wanted to post a new indian dessert as well, but didn't have enough time so I will post it later but now I can recommend few old recipes that will be suitable to finish this meal: indian rice puddingpineapple popsicles, simple chocolate cream with strawberriesraw carrot cake lub banana ice-cream cake.


Oh, and the dinner taste even better, when served with plain, natural soy yoghurt and a lot of fresh coriander.


Enjoy ☺




p.s. a za efektowne talerze z łupków dziękuję firmie Slate Plate :)

2 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION