ROASTED POTATOES, INDIAN WAY
Niedawno na blogu podawałam recepturę na bardzo ciekawą bengalską mieszankę "5 smaków", która nazywa się "Panch phoron". Użyłam jej podczas przygotowania chutney'a z mango.
Innym bardzo popularnym daniem, do którego jej się używa, są pieczone ziemniaki.
A, że pieczone ziemniaki, czy inne pieczone warzywa, po prostu uwielbiam i mogłabym jeść chyba co drugi dzień, to wiedziałam, że to będzie moja następna potrawa do której użyję tej ciekawej i wyjątkowej mieszanki przypraw.
Ziemniaki wyszły bardzo chrupiące i niezwykle aromatyczne. Podczas ich jedzenia, przeplata nam się woń tych wszystkich esencjonalnych dodatków. Eteryczny, anyżkowy koper włoski; wyrazisty kumin czy lekko pikantna czarnuszka. To wszystko razem tworzy feerię smaków, która nadaje pospolitym ziemniakom, iście wytworny i ciekawy charakter.
SKŁADNIKI (2 - 4 porcje):
- 8 dużych ziemniaków
- 2 łyżki mieszanki przypraw "Panch phoron" (przepis tutaj)
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy. Kroimy w ćwiartki lub na 6 części, jeśli są bardzo duże, następnie wrzucamy je do miski z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200° C + termoobieg.
Gdy wszystkie ziemniaki są już pokrojone, odcedzamy je i przepłukujemy na sicie. Wysypujemy na ręcznik kuchenny, i odsączamy z wody. Następnie wrzucamy z powrotem do miski, dodajemy olej i panch phoron i mieszamy dokładnie rękami. Wysypujemy wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut, kilka razy przewracając ziemniaki w trakcie pieczenia. (jeśli pieczemy bez termoobiegu, należy odrobinę wydłużyć czas pieczenia)
Konsumujemy gorące, z ulubionym sosem lub dipem.
Smacznego ☺
Recently on the blog, I posted a recipe for a very interesting blend of spices called "Panch phoron", this is also called "Bengali five spice". I used it to prepare mango chutney.
Another very popular dish, which calls for it, are roasted potatoes.
And because I love roasted potatoes or any other roasted vegetables I knew it would be my next dish, in which I will use this interesting and unique blend of spices.
Potatoes came out very crispy and very flavorful. While eating, you can taste all these amazing scents. Fennel seeds, which have sweet, anisic taste; cumin, which is very bold in flavor, or slightly spicy nigella seeds. All together, creates a blend of flavors, which gives the common potatoes, truly sophisticated and interesting character.
INGREDIENTS (2-4 portions):
- 8 large potatoes
- 2 tbsp "panch phoron" (recipe here)
- 3 tbsp vegetable oil
PREPARATION:
Preheat the oven to 200°C / 400°F (you can turn on the air flow, which will shorten the roasting time). Peel the potatoes, wash them and cut into quarters or smaller pieces if they are very big. Put them in a bowl with water, wash, drain and dry on a kitchen towel.
After that put them back in a bowl, add oil and spices and toss them well, using your hands. Transfer to a tray, lined with baking paper and put it in the oven. Roast for about 40 minutes, or longer if needed. Rotate them few times (using a spatula) while baking so they will roast evenly.
Serve hot, with a favorite dip or sauce.
Enjoy ☺
Jak ja kocham ziemniaki... Pod każdą postacią - puree (na mleku sojowym), pieczone, w zupach :) Twoje cudnie wyglądają!
ReplyDeleteczęsto przyrządzam pieczone warzywa, a ziemniaki czy bataty szczególnie lubię w tym wydaniu - prosto i smacznie ;)
ReplyDeleteWhat a delicious way to roast potatoes. Love the spices!
ReplyDeletePrzepis bazujący na ziemniakach jest z miejsca skazany na powodzenie :P
ReplyDelete