PANCH PHORON - BENGALI FIVE SPICE
Dziś dosyć egzotycznie, ale niech was nie zrazi skomplikowana nazwa, czy też niektóre składniki. Ja też dopiero niedawno poznałam tę mieszankę, podczas przygotowywania bardzo fajnego indyjskiego specjału, który pojawi się na blogu już wkrótce. Zanim jednak będzie możliwe jego wykonanie, potrzebna Wam będzie właśnie omawiana przeze mnie dziś mieszanka.
"Panch Phoron (zwany także Panch Phoran lub Paanch Phoron) oznacza dosłownie "pięć przypraw". Jest to mieszanka powszechnie używana we wschodnich Indiach i Bangladeszu, i składa się z następujących nasion: kumin, czarna gorczyca, kozieradka, czarnuszka i nasiona kopru włoskiego. Przyprawy są pozostawione w całości,i w zależności od tego, jak są wykorzystywane, są albo prażone na suchej patelni lub smażone w oleju, w celu nadania mu aromatu.
Panch Phoron jest pysznym dodatkiem, do indyjskich potraw, lub też samych warzyw. Mieszanka ta, jest też wspaniałym dodatkiem do indyjskiego pieczywa, np. chlebków naan. Ciężko opisać dokładnie jej smak, przeplata się tu ich wiele, ale całość dodaje potrawom głębi i nadaje im niezwykły aromat. Mieszanka jest szybka do zrobienia, i naprawdę warto dać jej szanse, sięgniecie po nią zawsze, gdy najdzie Was ochota na autentyczne indyjskie danie " (źródło: tu)
Wszystkie te składniki są bardzo ciekawe, nie tylko pod względem smaku i aromatu, ale także pod względem właściwości, których mają wiele do zaoferowania.
Kozieradka np. wspomaga trawienie, pomaga na wrzody żołądka, zaparcia, hemoroidy, czy też raka jelita grubego. Czarnuszka ma także działanie antynowotworowe, a do tego pomaga przy cukrzycy, nadciśnieniu, astmie, katarze i kaszlu. Kumin, czarna gorczyca i nasiona kopru włoskiego mają zbawienny wpływ na układ trawienny.
Dlatego naprawdę warto przygotować tę niezwykłą mieszankę, bo nie tylko, doda ona niezwykłego aromatu naszym daniom, ale nasz organizm również wiele na tym zyska.
Na blogu, jak do tej pory, znalazły się dwa przepisy, gdzie można ją zastosować. Pierwszym z nich jest ekspresowy chutney z mango, a drugim proste pieczone ziemniaki po indyjsku.
Na blogu, jak do tej pory, znalazły się dwa przepisy, gdzie można ją zastosować. Pierwszym z nich jest ekspresowy chutney z mango, a drugim proste pieczone ziemniaki po indyjsku.
SKŁADNIKI (1/2 małego słoika):
- 2 łyżki nasion kozieradki
- 2 łyżki nasion czarnuszki
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki czarnej gorczycy
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
PRZYGOTOWANIE:
Umieszczamy wszystkie składniki w średniej wielkości słoiku, zakręcamy go i potrząsamy kilkukrotnie, aby dokładnie się wymieszały. Przechowujemy szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu, do 2 miesięcy.
"Panch Phoron (also called panch phoran or paanch phoron) literally means “five spices.” It is a spice blend commonly used in Eastern India and Bangladesh and consists of the following seeds: Cumin, Brown Mustard, Fenugreek, Nigella and Fennel. The spices are left whole and, depending on how they’re being used, are either dry roasted or fried in oil in order to coax out their pungent flavors.
Panch Phoron is delicious, added to Indian stews, sprinkled on vegetables, or used for pickling vegetables. It is also a delicious addition to any “carb-like” foods such as breads like naan bread. There really are no adequate words to describe its flavor. It adds a wonderful depth and flavor to any dish it’s added to and really brings Panch Phoron to life. A quick spice blend to make, give it a try and you’ll be reaching for it any time you have a hankering for authentic Indian food. " (source:here)
All of these ingredients are very interesting, not only in terms of flavor and aroma, but also in terms of health benefits.
Fenugreek aids digestion, helping stomach ulcers, constipation, hemorrhoids, or colon cancer. Nigella has anti-tumor properties, and also helps with diabetes, hypertension, asthma, cough and blocked nose. Cumin, black mustard and fennel seeds have beneficial effects on the digestive system.
Therefore, it is really worth to prepare this extraordinary blend of spices, because they will not only add flavor to your dishes, but our body will also will gain a lot of benefits from it.
There are two recipes on the blog with this blend, first one is for a simple mango chutney and the second one is for indian style, roasted potatoes
There are two recipes on the blog with this blend, first one is for a simple mango chutney and the second one is for indian style, roasted potatoes
INGREDIENTS (1/2 medium jar):
- 2 tbsp fenugreek seeds
- 2 tbsp nigella seeds
- 2 tbsp cumin seeds
- 2 tbsp black mustard seeds
- 1 tbsp fennel seeds
PREPARATION:
Transfer all the ingredients into a medium size jar and shake. Seal it and store in a cool place for up to months.
z chęcią skosztuję - lubię wprowadzać do swojej kuchni całkiem nowe smaki :)
ReplyDeleteTa gorczyca mnie trochę zniechęca tylko, poza tym wygląda na ciekawe połączenie ;p Może kiedyś wypróbuję.
ReplyDeleteŚliczne zdjęcia, szczególnie to 2 mnie urzekło.