SWEET & SOUR RED CABBAGE SOUP WITH APPLE, CLOVES AND CINNAMON
Wspaniała zimowa zupa. Oprócz tego, że prezentuje się naprawdę wyjątkowo, to równie wyjątkowo też smakuje. Słodkawa czerwona kapusta wzbogacona została tu o korzenne przyprawy, które tak dobrze do niej pasują, i po które tak lubimy sięgać zimą. Oprócz cynamonu i goździków, znajdziemy w niej także niezwykły aromat jałowca. Dodatek octu sprawia, że zupa zyskuje dodatkowy kwaśnawy posmak, który doskonale balansuje jej słodycz. Polecam
Przepis stąd
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1/2 średniej kapusty (ok. 700g)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1,5 łyżeczki ziaren kminku
- 6 ziarenek jałowca
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- kawałek skórki z organicznej pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 laska cynamonu
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 L bulionu warzywnego
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę siekamy w robocie kuchennym lub drobno kroimy nożem. Obieramy i siekamy pozostałe produkty (cebulę,marchew i jabłko). Przygotowujemy przyprawy i resztę składników.
W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oleju/oliwy i podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy marchew, jabłko i kminek. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy kapustę, bulion, cukier, ocet i resztę przypraw (jałowiec,goździki,liście laurowe,skórkę z pomarańczy,cynamon). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut bez pokrywki, następnie zmniejszamy ogień, zakrywamy garnek i gotujemy 1-1,5 godziny. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyciągamy z niej (korę cynamonu, goździki i jałowiec). Zupę podajemy gorącą, samą lub z kromką chleba. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
Great winter soup. It looks great, and it tastes great. Sweet red cabbage, enriched with a spicy seasoning, which matches her perfectly and is ideal in winter. Cinnamon and cloves, complemented with a special aroma of juniper. Small ammount of vinegar gives the soup a sour flavor that perfectly balances the sweetness.
Based on this recipe
INGREDIENTS (4 portions):
- 1/2 medium red cabbage (approx. 700g)
- 1 onion
- 1 carrot
- 1 apple
- 1,5 tsp caraway seeds
- 6 juniper berries
- 4 cloves
- 2 bay leaves
- small piece of organic orange peel
- 1 small cinnamon stick
- 1/4 C apple cider vinegar
- 2 tbsp brown cane sugar
- 1,5 L vegetable stock
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Chop the cabbage in a food processor or finely cut it with a knife. Peel and chop other products (onion, carrot and apple). Prepare spices and other ingredients.
In a large pot, heat 2 tablespoons of oil / olive oil and fry the onion, after a few minutes, add the carrot, apple and caraway seeds. Fry for 2 minutes, then add the cabbage, broth, sugar, vinegar and the rest of the spices (juniper, cloves, bay leaves, orange zest, cinnamon). Bring to a boil and cook for 5 minutes without a lid, then reduce the heat, cover the pot and cook for 1-1.5 hours. Season with salt and pepper. Before serving remove the cinnamon stick, cloves and juniper. Serve it on it's own or with a slice of bread. Store in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
do wypróbowania, raz! :D albo i kilka razy :)
ReplyDeletejaka ciekawa i nietypowa propozycja! pysznie!
ReplyDeleteta kapucha tak pięknie wygląda na zdjęciach <3
ReplyDeletedziś zrobiłam sałatkę z czerwonej kapusty według twojego przepisu - pycha!
super i dzięki :)
Deletebardzo ciekawy pomysł na zupę! nigdy nie jadłam takiej z czerwoną kapustą, ale od razu wyobrażam sobie jak smaczna musi być :)
ReplyDeletejest pyszna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu
DeleteCzy ja kupiłam jakąś lewą kapustę?? Moja zupa nie złapała takiego kolorku... Od czego to zależy?
ReplyDeletei am a freak for cabbage and easily eat several heads a month. i have also been known to go through a crazy amount of vinegar in my kitchen. this recipe sounds like it has my name on it. yum x100000000
ReplyDeleteZupa jest tak pyszna, że średnio co dwa tygodnie przygotowujemy cały gar na dwa dni. To już piąta porcja tej zimy :) Dziękuję za świetny przepis!
ReplyDeletebardzo mi miło, dziękuję za komentarz :*
Delete