VEGAN MANGO LASSI
"Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw , spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Lassi spożywane jest także w Turcji, gdzie zwykle składa się z jogurtu, wody, soli i cytryny." (Wikipedia)
Co prawda, do lata daleko, ale tegoroczna zima jest dosyć ciepła, a do tego mamy teraz czas, kiedy egzotyczne owoce można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Dlatego, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego wyjątkowego napoju, to teraz jest na to doskonała okazja.
Dla mnie to idealne połączenie jednych z moich ulubionych składników. Ubóstwiam mango i kardamon, bardzo też lubię smak i właściwości jogurtu. Do tego, napój ten jest banalnie prosty do przygotowania i zajmuje dosłownie 5 minut. Teraz nadaje się najlepiej na szybkie, odżywcze śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Latem, gdy dobrze go schłodzicie, idealnie was orzeźwi i schłodzi. Poza tym, najczęściej podaje się go również w towarzystwie ostrych indyjskich potraw (np. curry), gdyż łagodzi ich "palący" efekt.
Pamiętajcie, że mango lassi to z założenia napój orzeźwiający, nie jest to słodki "szejk", nie ma w nim żadnego dodatkowego cukru, a składniki dobrane są tak, aby jego smak pozostał jak najbardziej naturalny. Może nie wszystkim smakować, ale dla mnie jest przepyszny. A oczywiście poza smakiem, ma bardzo wiele cennych składników, bo mango to nie tylko pyszny egzotyczny rarytas.
Pamiętajcie, że mango lassi to z założenia napój orzeźwiający, nie jest to słodki "szejk", nie ma w nim żadnego dodatkowego cukru, a składniki dobrane są tak, aby jego smak pozostał jak najbardziej naturalny. Może nie wszystkim smakować, ale dla mnie jest przepyszny. A oczywiście poza smakiem, ma bardzo wiele cennych składników, bo mango to nie tylko pyszny egzotyczny rarytas.
"Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100 g tego owocu zawiera około 60 kcal, niemniej jednak można je spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo błonnika i białka, a także mangiferynę.
Mangiferyna jest substancją aktywną biologicznie. W organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy. Liczne badania dowiodły, że ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega rozwojowi miażdżycy i chroni komórki podstawowych narządów wewnętrznych. Poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem.
SKŁADNIKI (ok. 1 L):
- 1 bardzo duże mango (lub 2 małe) (ok. 600g pulpy)
- 2 kubeczki naturalnego jogurtu sojowego (250 ml)
- 1 szklanka domowego mleka migdałowego lub wody
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy i odkrajamy miąższ od pestki. Wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, mleko (lub wodę) i kardamon. Miksujemy na gładko i serwujemy. W letnich miesiącach, dla ochłody, warto użyć zamrożonego mango lub przed podaniem schłodzić lassi w lodówce przez min. 2 godziny. Napój przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
"Lassi is a popular, traditional, yogurt-based drink from Bangladesh, India and Pakistan. Lassi is a blend of yogurt, water, spices and sometimes, fruit. Traditional lassi (a.k.a., "salted lassi", or simply, "lassi") is a savoury drink, sometimes flavoured with ground and roasted cumin. Sweet lassi, however, contains sugar or fruits, instead of spices." (wikipedia.org)
For me it's the perfect combination of some of my favorite ingredients. I adore mango and cardamom, andI like the taste and properties of yogurt. Besides, this drink is very easy to prepare and takes literally 5 minutes. Now it's especially suitable for quick, nutritious breakfast or snack, during the day. In the summer, when you will cool it down well, it will be an ideal refreshment.
Remember that the mango lassi is a refreshing drink, there is no any extra sugar, and the components are selected so that the taste remains the most natural. Maybe not all of you will love it, but for me it is delicious.
Remember that the mango lassi is a refreshing drink, there is no any extra sugar, and the components are selected so that the taste remains the most natural. Maybe not all of you will love it, but for me it is delicious.
INGREDIENTS (approx. 1 L):
- 1 large mango (or 2 small ones) (approx. 600g of the pulp)
- 2 pots of natural soy yoghurt (250 ml)
- 1 C homemade almond milk or water
- 1/2 tsp ground cardamom pods
PREPARATION:
Peel the mango and cut off the pulp from the stone. Put it in a blender, add the yogurt, milk or water and cardamom. Blend until smooth and serve. During the summer months, to cool yourself off, try using frozen mango or cool it down in the fridge for approx. 2 hours.
Enjoy! ☺
Cudo! Dawno nie jadłam sojowych jogurtów, muszę sobie kupić :)
ReplyDeletechętnie bym spróbowała lassi w takim wydaniu :)
ReplyDeletez chęcią wypiłabym kubek! albo może i dwa :)
ReplyDeleteJest boskie!
ReplyDelete