WEGAŃSKIE MANGO LASSI

VEGAN MANGO LASSI


"Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw , spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Lassi spożywane jest także w Turcji, gdzie zwykle składa się z jogurtu, wody, soli i cytryny." (Wikipedia)

Vegan mango lassi

Co prawda, do lata daleko, ale tegoroczna zima jest dosyć ciepła, a do tego mamy teraz czas, kiedy egzotyczne owoce można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Dlatego, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego wyjątkowego napoju, to teraz jest na to doskonała okazja. 
Dla mnie to idealne połączenie jednych z moich ulubionych składników. Ubóstwiam mango i kardamon, bardzo też lubię smak i właściwości jogurtu. Do tego, napój ten jest banalnie prosty do przygotowania i zajmuje dosłownie 5 minut. Teraz nadaje się najlepiej na szybkie, odżywcze śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Latem, gdy dobrze go schłodzicie, idealnie was orzeźwi i schłodzi. Poza tym, najczęściej podaje się go również w towarzystwie ostrych indyjskich potraw (np. curry), gdyż łagodzi ich "palący" efekt.
Pamiętajcie, że mango lassi to z założenia napój orzeźwiający, nie jest to słodki "szejk", nie ma w nim żadnego dodatkowego cukru, a składniki dobrane są tak, aby jego smak pozostał jak najbardziej naturalny. Może nie wszystkim smakować, ale dla mnie jest przepyszny. A oczywiście poza smakiem, ma bardzo wiele cennych składników, bo mango to nie tylko pyszny egzotyczny rarytas.

Vegan mango lassi



"Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100 g tego owocu zawiera około 60 kcal, niemniej jednak można je spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo błonnika i białka, a także mangiferynę. 

Mangiferyna jest substancją aktywną biologicznie. W organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy. Liczne badania dowiodły, że ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega rozwojowi miażdżycy i chroni komórki podstawowych narządów wewnętrznych. Poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem.


Owoce mango są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A, C, E. Antyoksydanty walczą z nadmiarem wolnych rodników szkodliwym dla organizmu. Dzięki temu nie tylko zapobiegają procesom nowotworowym i wielu chorobom, ale również pomagają w spowolnieniu procesów starzenia. Dodatkowo, przeciwutleniacze pełnią także inne funkcje. Witamina A pomaga utrzymać zdrową skórę i kości, z kolei witamina C przyspiesza procesy regeneracyjne przebiegające w organizmie, w tym również proces odbudowy skóry. Witamina E bardzo dobrze wpływa na nawilżanie skóry oraz zapobiega jej wysuszeniu, pomagając w likwidowaniu przebarwień. Mango to również bogate źródło większości witamin z grupy B oraz witaminy K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to jest ono dobrym źródłem potasu, magnezu i miedzi. " (źródło:tu)


SKŁADNIKI (ok. 1 L):

  • 1 bardzo duże mango (lub 2 małe) (ok. 600g pulpy)
  • 2 kubeczki naturalnego jogurtu sojowego (250 ml)
  • 1 szklanka domowego mleka migdałowego lub wody
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu


Vegan mango lassi


PRZYGOTOWANIE:

Mango obieramy i odkrajamy miąższ od pestki. Wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, mleko (lub wodę) i kardamon. Miksujemy na gładko i serwujemy. W letnich miesiącach, dla ochłody, warto użyć zamrożonego mango lub przed podaniem schłodzić lassi w lodówce przez min. 2 godziny. Napój przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺


Vegan mango lassi

"Lassi is a popular, traditional, yogurt-based drink from Bangladesh, India and Pakistan. Lassi is a blend of yogurt, water, spices and sometimes, fruit. Traditional lassi (a.k.a., "salted lassi", or simply, "lassi") is a savoury drink, sometimes flavoured with ground and roasted cumin. Sweet lassi, however, contains sugar or fruits, instead of spices." (wikipedia.org)

For me it's the perfect combination of some of my favorite ingredients. I adore mango and cardamom, andI like the taste and properties of yogurt. Besides, this drink is very easy to prepare and takes literally 5 minutes. Now it's especially suitable for quick, nutritious breakfast or snack, during the day. In the summer, when you will cool it down well, it will be an ideal refreshment.

Remember that the mango lassi is a refreshing drink, there is no any extra sugar, and the components are selected so that the taste remains the most natural. Maybe not all of you will love it, but for me it is delicious.



INGREDIENTS (approx. 1 L):

  • 1 large mango (or 2 small ones) (approx. 600g of the pulp)
  • 2 pots of natural soy yoghurt (250 ml)
  • 1 C homemade almond milk or water
  • 1/2 tsp ground cardamom pods


PREPARATION:

Peel the mango and cut off the pulp from the stone. Put it in a blender, add the yogurt, milk or water and cardamom. Blend until smooth and serve. During the summer months, to cool yourself off, try using frozen mango or  cool it down in the fridge for approx. 2 hours.

Enjoy! ☺


Vegan mango lassi

4 komentarze:

  1. Cudo! Dawno nie jadłam sojowych jogurtów, muszę sobie kupić :)

    ReplyDelete
  2. chętnie bym spróbowała lassi w takim wydaniu :)

    ReplyDelete
  3. z chęcią wypiłabym kubek! albo może i dwa :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION