CLEANSING, RAW, RED CABBAGE SALAD WITH GREEN PARSLEY
"Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witaminy E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy i przeciwutleniacze.
Warto pamiętać, że kapusta spożywana na surowo wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego kleistymi substancjami i przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze i nieżytach" (źródło:tu)
A to jeszcze nie wszystko, bo w surówce znajdziecie także oczyszczającą zieloną pietruszkę, która zawiera wapń,magnez, żelazo i potas. A także sporą dawkę witaminy C i A.
A to jeszcze nie wszystko, bo w surówce znajdziecie także oczyszczającą zieloną pietruszkę, która zawiera wapń,magnez, żelazo i potas. A także sporą dawkę witaminy C i A.
A więc, czy to nie brzmi jak idealna zimowa surówka? Dla mnie tak.
Przepis stąd
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1/2 główki średniej czerwonej kapusty (cała kapusta ważyła 1,7 kg)
- 2 małe pęczki zielonej pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/3 szklanki oleju lnianego zimno-tłoczonego lub oliwy z oliwek extra virgin
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- piklowane szalotki (opcja), przepis tu
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obieramy z kilku wierzchnich liści, przekrajamy na pół i odcinamy białą, twardą część głąba (nie wyrzucamy jej, zawiera wiele witamin i minerałów). Następnie aby skrócić sobie czas przygotowania, zamiast ją drobno kroić, wrzucamy ją do robota kuchennego i kilkakrotnie go włączamy, aby dokładnie (ale nie za bardzo) posiekał kapustę. Wykonujemy to w 2-3 partiach, aby łatwiej i bardziej równomiernie się posiekała.
Z pojemnika robota wrzucamy ją do miski. Siekamy umyty szczypiorek i pietruszkę i dodajemy je do kapusty. W szklance/słoiku mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Polewamy tym kapustę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy więcej soli i pieprzu jeśli trzeba. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy piklowane szalotki (opcja, ale warto spróbować bo fajnie wzbogacają smak)
Smacznego ☺
"Red cabbage is rich in several vitamins, including vitamins A, C and K, as well as the minerals potassium and manganese. Red cabbage, in addition to polyphenols, red cabbage is rich in beta-carotene, which offers antioxidant benefits.
One cup of raw, chopped red cabbage provides 993.2 international units of vitamin A, meeting 19 percent of the recommended daily value, or DV, for this nutrient. Most of its vitamin A is in the form of beta-carotene -- the form found in most brightly-colored vegetables and fruits. Vitamin A enhances immunity, aids in growth and development and promotes healthy eyesight. One cup of this veggie offers 50.7 milligrams of vitamin C, or 84 percent of the DV, and 40 micrograms of vitamin K, or 56 percent of the DV. Vitamin C enhances immune system function, promotes gum health and aids in wound healing and collagen production. Vitamin K is essential for building and maintaining strong bones and blood clotting." (source:here)
INGREDIENTS (4-6 portions):
Based on this recipe
- 1/2 head of red cabbage (approx. 800g)
- 2 bunches of parsley
- 1/2 bunch of green onions
- 1/3 cup cold-pressed flaxsedd oil or extra-virgin olive oil
- 1/2 lemon (just the juice)
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 1/3 tsp ground black pepper
- pickled shallots (opional), recipe here
PREPARATION:
Remove few outer leaves from the cabbage, cut it in half and cut off the white, hard part in the middle. Then, to a shorten the preparation time, instead of finely cut it, throw it into a food processor and turn it on several times to thoroughly (but not too much) chop it. Do it in 2-3 batches.
Transfer the chopped cabbage to a large bowl. Chop the washed chives and parsley, and add them to the cabbage. Mix the oil, lemon juice, salt and pepper in a glass or a small jar. Pour it over the cabbage and mix everything thoroughly. Add more salt and pepper if necessary. Store the salad in the refrigerator up to 5 days. Just before serving, add pickled shallots (optional, but it's worth to try, because they enrich the taste)
Enjoy ☺
fajny pomysł, nie jadłam jeszcze tak przyrządzonej kapusty, a kolor i wartości odżywcze jeszcze bardziej mnie kuszą - co dopiero ten smak :)
ReplyDeleteUwielbiam kapustę, zarówno ze względu na smak jak i na właściwości zdrowotne :) Twoja surówka wygląda przepysznie, z pietruszką nigdy nie jadłam, a ja dzisiaj na kolację jadłam z jabłkiem i z sokiem cytryny + olej z orzechów włoskich ;)
ReplyDeletedziękuję, a Twoja wersja brzmi smacznie, na pewno też jej spróbuję ;)
Delete