EKSPRESOWY CHUTNEY Z MANGO

QUICK MANGO CHUTNEY


Chutney z mango, to jeden z najbardziej popularnych dodatków do posiłków w kuchni indyjskiej. Jadłam je wiele razy i bardzo je lubię, choć bywa czasem za słodkie. Postanowiłam w końcu przyrządzić je sama. Przewertowałam wiele przepisów i odrzuciłam te, które wołały o szklankę cukru, a także te, które wymagały godzinnego gotowania. W końcu znalazłam idealną recepturę. Chutney przygotowany wg jej wytycznych, wykonuje się w jakieś 15 minut, a smak przy tym jest naprawdę szczególny. Jest to zdecydowanie najlepszy chutney z mango jaki miałam okazję próbować. Jest naturalne, mocno wyczuwa się w nim mango bo nie przytłacza go ogromna ilość cukru, a do tego jego aromat jest bardzo ciekawy poprzez dodatek mieszanki "panch phoron", którą przedstawiałam w poprzednim poście. Ponadto odznacza się idealnie wyważoną ostrością, bo jest pikantne, ale nie aż tak, żeby wypalało nam przełyk. Naprawdę ciężko się od niego oderwać i nie zjeść całego słoika od razu.

Quick mango chutney

Chutney, z powodzeniem można serwować jako akompaniament indyjskich potraw np. curry, jako dip do chlebków naan lub papadom, świeżych lub pieczonych warzyw, pakory czy tempury. Może on być także bardzo ciekawym dodatkiem do kanapek i burgerów. Niedługo zaprezentuję Wam przepis, do którego go użyłam.


Przepis stąd

SKŁADNIKI (1 słoik 350ml):

  • 2 mango (ok. 500g miąższu)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki Panch Phoran (przepis tu)
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego ulubionego)
  • 1 cm imbiru
  • 1/4 sproszkowanego chili
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • szczypta asafetydy (pomijamy jeśli nie mamy)
  • sól, do smaku


Quick mango chutney


PRZYGOTOWANIE:

Mango obieramy, odcinamy miąższ od pestki i wrzucamy do blendera, miksujemy chwilę (jeśli chcemy aby zawierał całe kawałki mango, należy posiekać 1/3 mango w drobną kostkę i nie miksować jej, a dodać bezpośrednio na patelnię).
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowujemy resztę składników. Na patelni grzejemy olej, po chwili wrzucamy mieszankę panch phoran i podprażamy kilka minut, aż gorczyca zacznie "strzelać".  Następnie dodajemy starty imbir i podsmażamy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z mango, chili, garam masala i asafetydę, dokładnie wszystko mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy cukier i sól, mieszamy i smażymy kilka minut, aż zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy chutney do miski lub słoika. Podajemy jeszcze ciepłe lub lekko ostudzone. Przechowujemy je w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺

p.s. na samym dole znajdziecie również video, pokazujące krok po kroku jak łatwo jest przygotować ten specjał.


Quick mango chutney


Mango chutney is one of the most popular additions to Indian meals. I ate it many times and like it very much, although sometimes it's too sweet. Finally I decided to make it myself. I searched through many recipes and rejected those that called for a cup of sugar, as well as those that required hours of cooking. I finally found the perfect recipe. Chutney prepared according to their guidelines, is ready in about 15 minutes and tastes amazing. This is by far the best mango chutney I tried. It is natural, with strong aroma of the mango which is not overwhelmed by the huge amount of sugar, and it's got a very interesting flavor, thanks to "panch phoron " which I presented in the previous post. Moreover, it is perfectly balanced, it is spicy, but not to much. Really, it's hard to  not eat the whole jar at once.


Chutney can be successfully served as an accompaniment to Indian dishes, like curries, as a dip for naan breads or poppadoms, fresh or roasted vegetables, pakora or tempura. It can also be a very interesting addition for sandwiches and burgers. Soon I'll post the recipe to which I used it.


Recipe from here.

INGREDIENTS (1 medium jar: 350ml):


  • 2 mangoes (approx. 500g pulp)
  • 1/2 tsp Panch Phoron (recipe here)
  • 1.5 tablespoons brown sugar
  • 1 tablespoon coconut oil (or another favorite)
  • 1 cm ginger
  • 1/4 tsp chili powder
  • 1/4 tsp garam masala
  • a pinch of asafetida (omit if you do not have it)
  • Salt, to taste


PREPARATION:

Peel the mango, cut off the flesh from the stone and throw it into the blender, blend until smooth (if you want to hace some "chunks" in the chutney, just cut a piece of the mango into small cubes and don't blend it, add it straight to the pan)

Peel the ginger and grate it. Prepare the rest of the ingredients. In a skillet, heat the oil and add panch phoron and toast it few minutes until the mustard seeds begin to "pop". Then add the grated ginger and fry for 3 minutes. After that, add the mango puree, chilli, garam masala and asafoetida, mix everything thoroughly and fry for 2 minutes. Then add sugar and salt, stir and fry for a few minutes until it thickens. Remove the pan from the heat and transfer the chutney into a bowl or a jar. Serve warm or slightly cooled down. Store it in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Quick mango chutney



3 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION