VEGAN "CHEESE" SAUCE OR DIP
Idealne jako dip do pieczonych lub surowych warzyw, sos do makaronu, sos do burgerów, nadzienie do tortilli lub smarowidło na kanapki. Prosty do zrobienia i naturalny dip bądź sos. W smaku przypominający serowy, jest pyszny, gęsty i kremowy.
Idealne jako dip do pieczonych lub surowych warzyw, sos do makaronu, sos do burgerów, nadzienie do tortilli lub smarowidło na kanapki. Prosty do zrobienia i naturalny dip bądź sos. W smaku przypominający serowy, jest pyszny, gęsty i kremowy.
SKŁADNIKI ( na ok. 1 szklankę dipu):
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (150g)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (50g) (namoczonych przez noc, lub min. 2 godziny)
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu jęczmiennego dla wersji bezglutenowej)
- 3 łyżki sosu sojowego (lub Tamari dla wersji bez glutenu)
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/4-1/2 szklanki wody
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
Jeśli ma być to sos to dodajemy więcej wody, do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Sos/dip przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Ideal as a dip for raw or roasted vegetables, as a sauce for pasta dishes, sauce for burgers, filling for tortillas or spread for sandwiches. Easy to do make and natural. Delicious, cheesy taste, thick and creamy consistency.
INGREDIENTS (for approx. 1C of ready made dip):
- 1 C cooked chickpeas (150g)
- 1/2 C cashews (50g), soaked overnight or for a min. of 2 hours
- 2 full tbsp nutritional yeast flakes (use gluten-free for gluten-free version)
- 3 tbsp soy sauce (or Tamari for gluten-free version)
- 1 tsp smoked paprika
- 1/4-1/2 C of water
- a few drops of lemon juice
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Transfer all the ingredients into a blender and mix until smooth.
If you want to get a sauce, add more water to obtain the desired consistency. Store the dip/sauce in the fridge for up to 2 days.
Enjoy ☺
Świetnie wygląda! Ten dodatek nerkowców musiał dodać naprawdę świetnej kremowatości ;)
ReplyDeletedokładnie tak jest. p.s. fajne słowo: kremowatość :D
Deleteakurat nigdy nie lubiłam żółtych serów itp., a teraz jako weganka to z wielką chęcią zajadam się takimi dipami czy twarożkami z płatkami drożdżowymi - pycha! :)
ReplyDeletemam dokładnie tak samo :)))
DeleteBrzmi pysznie! Uwielbiam takie dipy do marchewek :D
ReplyDelete