WEGAŃSKI SOS/DIP 'SEROWY'

VEGAN "CHEESE" SAUCE OR DIP




Idealne jako dip do pieczonych lub surowych warzyw, sos do makaronu, sos do burgerów, nadzienie do tortilli lub smarowidło na kanapki. Prosty do zrobienia i naturalny dip bądź sos. W smaku przypominający serowy, jest pyszny, gęsty i kremowy.


Vegan cheese dip or sauce


SKŁADNIKI ( na ok. 1 szklankę dipu):

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (150g)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (50g) (namoczonych przez noc, lub min. 2 godziny)
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu jęczmiennego dla wersji bezglutenowej)
  • 3 łyżki sosu sojowego (lub Tamari dla wersji bez glutenu)
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/4-1/2 szklanki wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz, do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
Jeśli ma być to sos to dodajemy więcej wody, do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Sos/dip przechowujemy w lodówce do 2 dni.



Vegan cheese dip or sauce



Smacznego ☺


Vegan cheese dip or sauce


Ideal as a dip for raw or roasted vegetables, as a sauce for pasta dishes, sauce for burgers, filling for tortillas or spread for sandwiches. Easy to do make and natural. Delicious, cheesy taste, thick and creamy consistency.



INGREDIENTS (for approx. 1C of ready made dip):

  • 1 C cooked chickpeas (150g)
  • 1/2 C cashews (50g), soaked overnight or for a min. of 2 hours
  • 2 full tbsp nutritional yeast flakes (use gluten-free for gluten-free version)
  • 3 tbsp soy sauce (or Tamari for gluten-free version)
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1/4-1/2 C of water
  • a few drops of lemon juice
  • salt and pepper, to taste




PREPARATION:


Transfer all the ingredients into a blender and mix until smooth.
If you want to get a sauce, add more water to obtain the desired consistency. Store  the dip/sauce in the fridge for up to 2 days.



Enjoy ☺



Vegan cheese dip or sauce

5 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Ten dodatek nerkowców musiał dodać naprawdę świetnej kremowatości ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dokładnie tak jest. p.s. fajne słowo: kremowatość :D

      Delete
  2. akurat nigdy nie lubiłam żółtych serów itp., a teraz jako weganka to z wielką chęcią zajadam się takimi dipami czy twarożkami z płatkami drożdżowymi - pycha! :)

    ReplyDelete
  3. Brzmi pysznie! Uwielbiam takie dipy do marchewek :D

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION