DOMOWA MĄKA Z CIECIERZYCY

HOMEMADE CHICKPEA FLOUR



Dziś podaję instrukcję "krok po kroku" jak zrobić mąkę z ciecierzycy. To banalne w wykonaniu, prawda. Ale chciałam podać taki przykładowy wpis, który odnosi się, nie tylko do wykonania "besan", jak nazywana jest mąka z ciecierzycy.  Na tej samej zasadzie wykonacie mąkę owsianą (z płatków owsianych), migdałową, z pestek dyni, orzechów włoskich, laskowych, gryczaną, sojową itd....

Mąka z ciecierzycy jest wyjątkowo odżywcza, dlatego każdy powinien mieć ją zawsze w domu. Zawiera aż 20% białka. Ponadto jest bezglutenowa, zawiera duże ilości kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%).


How to make "besan"-chikpea flour


I jak podaje Inez, z fantastycznej strony "Herbiness", mąka ta jest także: "Idealna do mycia włosów i peelingu całego ciała. Zawiera bardzo dużo protein, dlatego doskonale odżywia włosy i nadaje im objętość, unosi u nasady. Mąka znakomicie pochłania tłuszcz, dlatego polecam ją do zmywania olejowych odżywek. 


Jak stosować:

  • 2 łyżki mąki rozmieszaj z wodą na jednolitą masę i nałóż na głowę. Masuj, jak przy myciu zwykłym szamponem, spłucz dużą ilością wody, żeby mąka nie została na włosach.
  • 2 łyżki mąki rozmieszaj z drogeryjną odżywką do włosów, taką o jak najprostszym składzie. Papkę nałóż na głowę i umyj nią włosy, spłucz dużą ilością wody.

Mąka besan (z ciecierzycy) stosowana jest od wieków przez Hinduski, słynące z pięknych włosów. Według tradycyjnej medycyny hinduskiej – Ajurwedy, do pielęgnacji ciała powinniśmy stosować tylko jadalne substancje."  Muszę tego spróbować.

Jakby tego było mało, to jej kolejną zaletą jest jej wszechstronność. Wykorzystacie ją do pieczenia, zagęszczania sosów i zup, jako zamiennik bułki tartej np. w burgerach (ma właściwości sklejające), do pancakes, a także bardziej orientalnych dań takich jak np. pakora, papadum czy socca. 

Instrukcję tę podaję również dlatego, że jutro rano na blogu, pojawi się wypasione śniadanie, do którego potrzebna będzie właśnie mąka z ciecierzycy. I nie będą to pancakes ;) choć takowe uwielbiam. 

Zachęcam was do spróbowania, naprawdę warto.

A przykładowe dania z jej zastosowaniem, znajdziecie pod tagiem "mąka z ciecierzycy".





SKŁADNIKI (na 3 szklanki gotowej mąki):

  • 350 g ziaren ciecierzycy

PRZYGOTOWANIE:

Ziarna wsypujemy na podgrzaną suchą patelnię i podprażamy. Pomaga to wydobyć z ciecierzycy orzechowy zapach i smak. Ziarna można podprażyć lekko lub mocno, im dłużej je prażymy, tym mocniejszy wydobędą aromat. Należy jednak uważać aby ich nie przypalić.


How to make "besan"-chikpea flour


Po prażeniu ziarna przesypujemy do miski i chłodzimy. Następnie mielimy je partiami w młynku do kawy, lub odpowiednio do tego przystosowanym robocie kuchennym/blenderze.


How to make "besan"-chikpea flour

How to make "besan"-chikpea flour


Mąkę przesypujemy do miski z sitkiem i dokładnie ją przesiewamy.


How to make "besan"-chikpea flour

How to make "besan"-chikpea flour


I to wszystko :) domową aromatyczną mąkę z ciecierzycy mamy już gotową.
Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiku w zaciemnionym miejscu. (Etykieta na słoiku też DIY ;) zrobiona z taśmy malarskiej, dobry patent, który wykorzystuję do metkowania wszystkich słoików z różnościami)


How to make "besan"-chikpea flour


Today I give you a "step by step" instructions on how to make homemade chickpea flour. It's trivial, true, but I wanted to make a pattern that refers not only for "besan" as is called chickpea flour. But to many other types of homemade flour, like: oat flour (mage of porridge oats), almond, pumpkin seed, walnuts, hazelnuts, buckwheat, soybean ... etc.

Chickpea flour is very nutritious, so everyone should have it always at home. It contains 20% protein. In addition, it's gluten-free, it contains large amounts of folic acid, about 100 grams provides 120% of the daily demand for it (important for pregnant women), is rich in fiber, essential fatty acids and iron (42% of the daily requirement), potassium (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), phosphorus (45%), magnesium (31%), zinc (32%), selenium (26%) and manganese (67%). A low copper (26%).

And as Inez from a fabulous site "Herbiness" we can keep the jar in the bathroom, because the flour is "ideal for washing hair and scrub the entire body. It contains a lot of protein, so perfectly nourishes the hair and gives them volume, rises at the base . It perfectly absorbs fat, which is why I recommend it to wash off oil supplements.


How to apply:

  • mix 2 tablespoons flour with water into a paste and put on your head. Massage, as the usual shampoo wash, rinse with plenty of water.
  • mix 2 tablespoons of flour with drugstore hair conditioner-the simplest one and apply paste on your head and wash it, rinse with plenty of water. 


Besan flour (chickpea) was used for centuries by the Indian women, famous for beautiful hair. According to traditional Indian medicine - Ayurveda, for your body care you should only use natural edible substances. "
I have to try it.

As if that were not enough, its another advantage is its versatility. You can use it for baking, thickening sauces and soups, as a replacement for bread crumbs (for example in burgers, it's got gluing properties), to make pancakes, as well as more oriental dishes such as: pakora, papadum or socca.

I give  you this instruction also because tomorrow, in the morning you will get a recipe for a great vegan breakfast which you will make with chickpea flour. And it won't be pancakes ;) And for some time you will get more recipes for it.
I encourage you to try,  it's really worth it.

You will find the recipes, using chickpea flour here.


How to make "besan"-chikpea flour


INGREDIENTS (for 3 cups of ready-made flour):

  • 350 g chickpeas grains

PREPARATION:


Transfer the grains to a  dry pre-heated pan and toast them until slightly brown. This helps to bring out the nutty smell and taste. You can toast the grains lightly or heavily, the longer they are toasted, the stronger the flavor will be. However, be careful not to burn them.

After toasting the grains, transfer them to a bowl and cool down. Then grind them in batches in a coffee grinder, or adapted food processor / blender. 

Put flour into a bowl with a strainer and sift it carefully. 

And that's all :) Your aromatic chickpea flour is ready.
Store it in a sealed glass jar in a dark place.



39 komentarze:

  1. Ooo! Świetny pomysł. Ciecierzycę mam, młynek mam, będę działać. ;)

    ReplyDelete
  2. <3 też przed zmieleniem ciecierzycy ją podprażam :)
    Ale tego, że robi cuda z włosami to nie wiedziałam!
    Wypróbuję!

    ReplyDelete
  3. wspaniałe! w ogóle świetny blog, czerpię z niego dużo inspiracji :) pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję bardzo! i również pozdrawiam :)

      Delete
  4. Jedna z ulubionych moich mąk , ja kupuję bo nie mam dobrego blendera
    Za to mam młynek do zbóż :D
    A blog świetny

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję :) p.s. a co to za młynek do zbóż? bo nie słyszałam o takim...

      Delete
    2. kupiłam ponad 10 lat temu , dokładnie taki

      http://visvitalis.com.pl/pl/p/Mlynek-elektryczny-do-mielenia-zboza-hawos-Billy-200/2050

      Delete
    3. bardzo ładny i ciekawy ten młynek

      Delete
    4. Bardzo użyteczny :D

      Delete
    5. no to na pewno przede wszystkim :)

      Delete
  5. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. nie wiedziałam że mąka z ciecierzycy ma tyle właściwości i zastosowań. dzięki za ten wpis :)

    ReplyDelete
  7. Dzięki za przepis :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. Dzisiaj jadłam gofry z mąki z ciecierzycy! No po prostu pychota !!! Nigdy w życiu nie jadłam tak pysznych gofrów bezglutenowych! Mąka z ciecierzycy jest naprawdę rewelacyjna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, ale super, nigdy takich nie jadłam... poproszę o przepis :D

      Delete
  9. Witam, czy ktoś może polecić jakiś tani i sprawdzony młynek do mielenia ciecierzycy i innych ziaren? Na allegro są od 40 zł .. mnie interesował by taki do 100 zł powiedzmy..
    Bardzo prosze! :)

    ReplyDelete
  10. Czy jeśli mam bardzo dobry malakser to też się nada zamiast młynka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, jeśli jest wystarczająco silny to powinien dać radę; może to trwać trochę dłużej ale powinno wyjść dobrze

      Delete
  11. witaj,
    a czy ciecierzycę myjesz/płuczesz przed prażeniem i osuszasz?

    ReplyDelete
  12. Hej, ja zrobilam swoja make i wszytsko byloby wspaniale , gdyby nie jej gorzki smak!!! Zrobiam placki z jablkami i dopiero po usmazeniu i sprobowaniu poczulam gorzki smak ciecierzycy... Dobrze, ze nie zrobilam duzej porcji. Ile podprazasz ciecierzyce na patelni? moze ja swoja za dlugo trzymalam ?

    ReplyDelete
  13. Dziękuję:) dużo zdrówka;)

    ReplyDelete
  14. Oooo, super przepis, trzeba spróbować :D

    ReplyDelete
  15. Jak długo mogę przechowywać taką mąkę w słoiku?

    ReplyDelete
  16. Wygląda absolutnie spektakularnie. Gdzie takie coś można przechowywać? Jaka temperatura?

    ReplyDelete
  17. Jedzenie typu homemade jest zdecydowanie czymś odpowiednim. Warto próbować.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION