VEGAN PINEAPPLE ICE-CREAM (POPSICLES)
Nie mogłam się już doczekać kiedy zrobi się trochę cieplej i będę mogła wypróbować nowych foremek na lody ;) A, że mój parapet bujnie obrasta ciągle w ananasy i zapowiedziałam więcej przepisów z jego udziałem, to wybór smaku był tylko jeden. Słodkiego ananasa połączyłam z imbirem i limonką, kiedyś piłam taki koktajl i bardzo mi to połączenie smakowało.
Lody wyszły lekkie, orzeźwiające i pyszne. Nie dodawałam do nich żadnego słodu bo takie mi bardziej smakują, dodałam natomiast trochę maranty (arowroot), która nadaje owocowym lodom lepszą konsystencję, jednak bez niej też wychodzą, są tylko bardziej twarde.
Nie mogłam się już doczekać kiedy zrobi się trochę cieplej i będę mogła wypróbować nowych foremek na lody ;) A, że mój parapet bujnie obrasta ciągle w ananasy i zapowiedziałam więcej przepisów z jego udziałem, to wybór smaku był tylko jeden. Słodkiego ananasa połączyłam z imbirem i limonką, kiedyś piłam taki koktajl i bardzo mi to połączenie smakowało.
Lody wyszły lekkie, orzeźwiające i pyszne. Nie dodawałam do nich żadnego słodu bo takie mi bardziej smakują, dodałam natomiast trochę maranty (arowroot), która nadaje owocowym lodom lepszą konsystencję, jednak bez niej też wychodzą, są tylko bardziej twarde.
Z jednego, dużego ananasa wyszło mi aż 9 lodów, i warto je przygotować, zwłaszcza teraz, kiedy w wielu sklepach można go kupić w dobrej cenie. Polecam
SKŁADNIKI ( 9 lodów z takiej foremki):
- 1 duży ananas, ważący 1,5 kg (ok. 750 g miąższu po obraniu)
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka maranty trzcinowatej - arrowroot (opcjonalnie)
- syrop słodzący (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do plastikowego pojemnika i chłodzimy w zamrażarce przez 1 dobę. Następnego dnia wrzucamy go do kielicha blendera, dodajemy sok z limonki, starty imbir i marantę. Miksujemy na gładko. W przypadku Vitamix'a upychamy masę tamperem na ostrza. Takie lody można już serwować, w formie tzw. "soft serve" czyli miękkiego sorbetu. Albo wlać masę do foremek i ponownie zamrozić.Lody przechowujemy w zamrażarce do 2 miesięcy.
Smacznego ☺
I couldn't wait when it will get a little warmer outside and I will be able to try out my new ice-cream moulds ;) I chose to make them with pineapple, cause it's very cheap right now. I paired it with lime juice and ginger, I tried this combination once in a smoothie and liked it. Ice-cream came out light, refreshing and delicious. I didn't add any sugar or syrup cause I wanted them to be fresh, I added a little bit of arrowroot powder, which improves their consistency, but you can make them without it, they will be a little bit more hard. From 1 large pineapple I got 9 ice-cream, and it's worth trying now, cause pineapples are quite cheap right now.
INGREDIENTS (9 ice-cream from these moulds):
- 1 large pineapple 1.5 kg (approx. 750g pulp after peeling)
- juice of 1 lime
- 1 tsp freshly grated ginger
- 1 tbsp arrowroot (optional)
- sweetener (optional)
PREPARATION:
Peel the pineapple, and cut it into cubes. Transfer the pieces into a plastic container and freeze for 1 day. On the next day put it in a blender cup, add lime juice, grated ginger and arrowroot powder. Blend until smooth. Use the tamper, if usng a Vitamix blender. You can serve it now, as a "soft serve". Or you can pour the mixture in to ice-cream molds. Store them in the freezer for up to 2 months.
Enjoy ☺
muszę je zrobić!
ReplyDeleteA nie wystarczy po prostu zmiksować i przełożyć do foremek? Leń pyta :P
ReplyDeleteMożna, ale będą twardsze, miksowanie po zmrożeniu napowietrza masę, przez co jest bardziej puszysta i lody są bardziej miękkie
Deletete lody musiały być pyszne!
ReplyDeleteRewelacja! Na pewno wypróbuję przepis:)
ReplyDeleteTakie lody przy anginie to coś wspaniałego. Ile witaminy C! Pięknie jedwabiste. Muszę zapoznać się z tym arrowroot.
ReplyDeleteRosną Ci ananasy w domu? Jak duże jest Twoje drzewko?
ReplyDeleteRosną Ci ananasy w domu? Jak duże jest Twoje drzewko?
ReplyDeleteChciałabym... ;) ale to była tylko taka przenośnia, bo zazwyczaj trzymam owoce na parapecie a teraz królują na nim ananasy :)
DeleteGdzie można kupić takie foremki? Są piękne :)
ReplyDeleteKupiłam przez internet, po wpisaniu "silikomart" w google pojawia się lista sklepów :)
DeleteWitam,czym mogę zastąpić ową marantę?
ReplyDeleteWitaj, maranta jest opcjonalna, dlatego jak niie masz to ją po prostu pomiń :) ona trochę poprawia konsystencję lodów ale nie jest konieczna. Smacznego :)
DeleteDziękuję :)
Delete