WEGAŃSKIE LODY ANANASOWE NA PATYKU

                              VEGAN PINEAPPLE ICE-CREAM (POPSICLES)





Nie mogłam się już doczekać kiedy zrobi się trochę cieplej i będę mogła wypróbować nowych foremek na lody ;) A, że mój parapet bujnie obrasta ciągle w ananasy i zapowiedziałam więcej przepisów z jego udziałem, to wybór smaku był tylko jeden. Słodkiego ananasa połączyłam z imbirem i limonką, kiedyś piłam taki koktajl i bardzo mi to połączenie smakowało. 



Vegan pineapple ice-cream


Lody wyszły lekkie, orzeźwiające i pyszne. Nie dodawałam do nich żadnego słodu bo takie mi bardziej smakują, dodałam natomiast trochę maranty (arowroot), która nadaje owocowym lodom lepszą konsystencję, jednak bez niej też wychodzą, są tylko bardziej twarde. 


Vegan pineapple ice-cream


Z jednego, dużego ananasa wyszło mi aż 9 lodów, i warto je przygotować, zwłaszcza teraz, kiedy w wielu sklepach można go kupić w dobrej cenie. Polecam


Vegan pineapple ice-cream


SKŁADNIKI ( 9 lodów z takiej foremki):

  • 1 duży ananas, ważący 1,5 kg (ok. 750 g miąższu po obraniu)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka maranty trzcinowatej - arrowroot (opcjonalnie)
  • syrop słodzący (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do plastikowego pojemnika i chłodzimy w zamrażarce przez 1 dobę. Następnego dnia wrzucamy go do kielicha blendera, dodajemy sok z limonki, starty imbir i marantę. Miksujemy na gładko. W przypadku Vitamix'a upychamy masę tamperem na ostrza. Takie lody można już serwować, w formie tzw. "soft serve" czyli miękkiego sorbetu. Albo wlać masę do foremek i ponownie zamrozić.Lody przechowujemy w zamrażarce do 2 miesięcy.



Vegan pineapple ice-cream


Smacznego ☺


Vegan pineapple ice-cream


I couldn't wait when it will get a little warmer outside and I will be able to try out my new ice-cream moulds ;) I chose to make them with pineapple, cause it's very cheap right now. I paired it with lime juice and ginger, I tried this combination once in a smoothie and liked it. Ice-cream came out light, refreshing and delicious. I didn't add any sugar or syrup cause I wanted them to be fresh, I added a little bit of arrowroot powder, which  improves their consistency, but you can make them without it, they will be a little bit more hard. From 1 large pineapple I got 9 ice-cream, and it's worth trying now, cause pineapples are quite cheap right now.


Vegan pineapple ice-cream


INGREDIENTS (9 ice-cream from these moulds):


  • 1 large pineapple 1.5 kg (approx. 750g pulp after peeling)
  • juice of 1 lime
  • 1 tsp freshly grated ginger
  • 1 tbsp arrowroot (optional)
  • sweetener (optional)



PREPARATION:

Peel the pineapple, and cut it into cubes. Transfer the pieces into a plastic container and freeze for 1 day. On the next day put it in a blender cup, add lime juice, grated ginger and arrowroot powder. Blend until smooth. Use the tamper, if usng a Vitamix blender. You can serve it now, as a "soft serve".  Or you can pour the mixture in to ice-cream molds. Store them in the freezer for up to 2 months. 


Enjoy ☺


Vegan pineapple ice-cream


15 komentarze:

  1. A nie wystarczy po prostu zmiksować i przełożyć do foremek? Leń pyta :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Można, ale będą twardsze, miksowanie po zmrożeniu napowietrza masę, przez co jest bardziej puszysta i lody są bardziej miękkie

      Delete
  2. Rewelacja! Na pewno wypróbuję przepis:)

    ReplyDelete
  3. Takie lody przy anginie to coś wspaniałego. Ile witaminy C! Pięknie jedwabiste. Muszę zapoznać się z tym arrowroot.

    ReplyDelete
  4. Rosną Ci ananasy w domu? Jak duże jest Twoje drzewko?

    ReplyDelete
  5. Rosną Ci ananasy w domu? Jak duże jest Twoje drzewko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chciałabym... ;) ale to była tylko taka przenośnia, bo zazwyczaj trzymam owoce na parapecie a teraz królują na nim ananasy :)

      Delete
  6. Gdzie można kupić takie foremki? Są piękne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupiłam przez internet, po wpisaniu "silikomart" w google pojawia się lista sklepów :)

      Delete
  7. Witam,czym mogę zastąpić ową marantę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj, maranta jest opcjonalna, dlatego jak niie masz to ją po prostu pomiń :) ona trochę poprawia konsystencję lodów ale nie jest konieczna. Smacznego :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION