RADISH SOUP WITH BASIL
Niezwykle delikatna, a zarazem pełna aromatu zupa. Lekko słodkawa od bazylii i rzodkiewek, które czy to pieczone, czy gotowane, łagodnieją w smaku i nabierają wyjątkowej słodyczy. Polecam ☺
Niezwykle delikatna, a zarazem pełna aromatu zupa. Lekko słodkawa od bazylii i rzodkiewek, które czy to pieczone, czy gotowane, łagodnieją w smaku i nabierają wyjątkowej słodyczy. Polecam ☺
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 20 dużych rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki (2 pęczki)
- 1 korzeń pietruszki
- 1 młoda marchew
- 1/4 bulwy selera
- 5 cm pora
- liście z 1 pęczka rzodkiewek
- 20 liści bazylii
- 2 średnie młode ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 L bulionu
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- odrobina pieprzu
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Myjemy dokładnie rzodkiewki (bulwy i liście), osuszamy na sicie. Obieramy i siekamy pietruszkę, marchew, selera, pora, ziemniaki i cebulę. Wyciskamy czosnek, przygotowujemy liście bazylii i bulion. Odrywamy rzodkiewki od liści i kroimy je na ćwiartki jeśli są duże, te mniejsze kroimy na pół. Zachowujemy liście z jednego pęczka do zupy, a liście z drugiego pęczka możemy użyć do zielonego smoothie lub pesto.
Grzejemy olej w garnku i dodajemy cebulę, smażymy kilka minut, następnie dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy posiekane warzywa, bazylię i liście rzodkiewek, podsmażamy chwilę i dodajemy bulion. Gotujemy 20 minut, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy.
Smacznego ☺
Extremely delicate soup, but at the same time full of flavor . Slightly sweet from basil and radishes, that whether baked or boiled, get a milder taste and gain exceptional sweetness.
INGREDIENTS (4 servings):
- 20 radishes (2 bunches)
- 1 parsnip
- 1 baby carrot
- 1/4 celeriac
- 5 cm leek
- leaves from 1 bunch of radishes
- 20 basil leaves
- 2 medium new potatoes
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 L vegetable broth
- 1/3 tsp pink himalayan salt
- a little bit of ground black pepper
- 2 tbsp vegetable oil
PREPARATION:
Wash radishes thoroughly (bulbs and leaves), drain on a sieve. Peel and chop the parsnip, carrot, celery, leek, potatoes and onions. Press the garlic, prepare basil leaves and the broth. Cut off the radish bulbs from the leaves and cut them into quarters or in half. Save half of the leaves for the soup and use the other half for a green smoothie or pesto.
Heat the oil in a saucepan and add onion, fry for a few minutes, then add the garlic and fry for 2 minutes. After that add the chopped vegetables, basil leaves and radish leaves, fry for a moment and add the broth. Bring to a boil and cook for 20 minutes. Season with salt and pepper and serve.
Heat the oil in a saucepan and add onion, fry for a few minutes, then add the garlic and fry for 2 minutes. After that add the chopped vegetables, basil leaves and radish leaves, fry for a moment and add the broth. Bring to a boil and cook for 20 minutes. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy ☺
radishes are one of my favorite vegetables. this soup sounds exquisite in its simplicity and is making me drool. i am especially feelin' your use of the leaves; i am as much in love with the greens as the rest of the plant. this post is giving me another "have to make this immediately" moment. happy dance~
ReplyDelete