TURNIP GREENS OR RADISH TOPS PESTO WITH WALNUTS AND SAGE
Niektórzy twierdzą, że weganizm jest drogi, ale nijak to się ma do rzeczywistości, jeśli korzystamy z tego co w sezonie i przerabiamy to na różne sposoby.
Kupiłam pęczek białej rzepy (3 szt.), który kosztował ok. 5zł. Z liści dwóch bulw powstało prezentowane przeze mnie dzisiaj pesto. Liście trzeciej bulwy trafiły do zielonego smoothie. Z dwóch bulw zrobiłam pyszne pikle a trzecią bulwę przeznaczyłam na surówkę. Dodatkowo pesto wykorzystałam do pysznego wiosennego obiadu z makaronem. Całkiem sporo tego wyszło z jednego pęczka, prawda? :)
To właśnie uwielbiam w kuchni roślinnej, kilka kreatywnych pomysłów jest w stanie przekształcić banalne i niedoceniane czasem warzywa w kilka bardzo smacznych pozycji w naszym codziennym menu.
Dziś zapraszam na wyjątkowe pesto. W smaku jest dość wyraziste, nie każdemu może przypaść do gustu, ale jeśli lubisz smak zieleniny to na pewno Ci zasmakuje. Wyraźnie czuć w nim także orzechy włoskie i ziołową nutę szałwii. A jeśli nie natrafisz na taką rzepę w okolicznym sklepie, z powodzeniem wykorzystać możesz do tego liście rzodkiewek.
SKŁADNIKI (1/3 małego słoika):
- liście z 2 średnich bulw białej rzepy lub z 1 pęczka rzodkiewek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (50g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 listków świeżej szałwii lub 1/2 łyżeczki suszonej
PRZYGOTOWANIE:
Liście myjemy, łuskamy orzechy (jeśli trzeba), przygotowujemy resztę składników. Orzechy podprażamy na patelni, aż się lekko zarumienią, wyciskamy czosnek. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste.
Podajemy na wiosennych kanapkach ze świeżymi warzywami lub makaronem.
Smacznego ☺
Some people say that veganism is expensive, but it's not true, if you use what's in the season, and make the best of it.
I bought a bunch of white turnips (3 pcs.), which costed about 1,5 €. I made pesto with greens from 2 bulbs. The rest of the leaves went to a green smoothie. I also made delicious pickles with 2 bulbs, and the third one saved for a raw salad. Moreover, I used pesto for a nice spring pasta. Quite a lot of this came from one bunch, right? :)
That's what I love about plant-based cooking, a few creative ideas are able to transform the banal and sometimes undervalued vegetables for some very tasty meals in our daily menu.
Today I present this unique pesto. Distinct in flavor, not everyone may like it, but if you're a fan of greens, you will definitely like it. And if you have a problem with buying white turnips, you can use radish leaves instead.
INGREDIENTS (1/3 small jar):
- leaves from 2 medium-sized white turnip bulbs or from 1 bunch of radishes
- 1/2 cup walnuts (50g)
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- 1 garlic clove
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1/4 tsp pink himalayan salt
- 1 tbsp lemon juice
- 8 fresh sage leaves or 1/2 teaspoon dried sage
PREPARATION:
Wash the greens, crack the walnuts (if necessary), prepare the rest of the ingredients. Toast the walnuts in a pan until lightly golden brown, press the garlic. Then throw all the ingredients into a blender and mix until smooth, add more olive oil if it's too thick.
Serve on sandwiches with fresh spring vegetables or with pasta.
Enjoy ☺
od dziś to mój totalny must have ! świetny przepis :)
ReplyDelete