PESTO Z LIŚCI RZEPY LUB RZODKIEWKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SZAŁWIĄ

TURNIP GREENS OR RADISH TOPS PESTO WITH WALNUTS AND SAGE



Niektórzy twierdzą, że weganizm jest drogi, ale nijak to się ma do rzeczywistości, jeśli korzystamy z tego co w sezonie i przerabiamy to na różne sposoby. 


Turnip greens pesto


Kupiłam pęczek białej rzepy (3 szt.), który kosztował ok. 5zł. Z liści dwóch bulw powstało prezentowane przeze mnie dzisiaj pesto. Liście trzeciej bulwy trafiły do zielonego smoothie. Z dwóch bulw zrobiłam pyszne pikle a trzecią bulwę przeznaczyłam na surówkę. Dodatkowo pesto wykorzystałam do pysznego wiosennego obiadu z makaronem. Całkiem sporo tego wyszło z jednego pęczka, prawda? :) 


Turnip greens pesto


To właśnie uwielbiam w  kuchni roślinnej, kilka kreatywnych pomysłów jest w stanie przekształcić banalne i niedoceniane czasem warzywa w kilka bardzo smacznych pozycji w naszym codziennym menu.


Turnip greens pesto


Dziś zapraszam na wyjątkowe pesto. W smaku jest dość wyraziste, nie każdemu może przypaść do gustu, ale jeśli lubisz smak zieleniny to na pewno Ci zasmakuje. Wyraźnie czuć w nim także orzechy włoskie i ziołową nutę szałwii. A jeśli nie natrafisz na taką rzepę w okolicznym sklepie, z powodzeniem wykorzystać możesz do tego liście rzodkiewek.


Turnip greens pesto


SKŁADNIKI (1/3 małego słoika):

  • liście z 2 średnich bulw białej rzepy lub z 1 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (50g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 listków świeżej szałwii lub 1/2 łyżeczki suszonej


PRZYGOTOWANIE:

Liście myjemy, łuskamy orzechy (jeśli trzeba), przygotowujemy resztę składników. Orzechy podprażamy na patelni, aż się lekko zarumienią, wyciskamy czosnek. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste. 
Podajemy na wiosennych kanapkach ze świeżymi warzywami lub makaronem.

Smacznego ☺


Turnip greens pesto


Some people say that veganism is expensive, but it's not true, if you use what's in the season, and make the best of it.

I bought a bunch of white turnips (3 pcs.), which costed about 1,5 €. I made pesto with greens from 2 bulbs. The rest of the leaves went to a green smoothie. I also made delicious pickles with 2 bulbs, and the third one saved for a raw salad. Moreover, I used pesto for a nice spring pasta. Quite a lot of this came from one bunch, right? :)

That's what I love about plant-based cooking, a few creative ideas are able to transform the banal and sometimes undervalued vegetables for some very tasty meals in our daily menu.

Today I present this unique pesto. Distinct in flavor, not everyone may like it, but if you're a fan of greens, you will definitely like it. And if you have a problem with buying white turnips, you can use radish leaves instead.



INGREDIENTS (1/3 small jar):


  • leaves from 2 medium-sized white turnip bulbs or from 1 bunch of radishes
  • 1/2 cup walnuts (50g)
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1 garlic clove
  • 2 tbsp extra virgin olive oil 
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 1 tbsp lemon juice
  • 8 fresh sage leaves or 1/2 teaspoon dried sage



PREPARATION:

Wash the greens, crack the walnuts (if necessary), prepare the rest of the ingredients. Toast the  walnuts in a pan until lightly golden brown, press the garlic. Then throw all the ingredients into a blender and mix until smooth, add more olive oil if it's too thick.
Serve on sandwiches with fresh spring vegetables or with pasta.

Enjoy ☺


Turnip greens pesto


1 komentarze:

  1. od dziś to mój totalny must have ! świetny przepis :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION