WIOSENNY MAKARON Z PESTO Z LIŚCI RZEPY, ZIOŁOWYM TOFU, ZIELONYM GROSZKIEM I PODBIAŁEM

SPRING NOODLES WITH TURNIP PESTO, TOFU, GREEN PEAS AND COLTSFOOT FLOWERS



Postanowiłam stworzyć kolorowe, świeże i lekkie danie, które będzie kwintesencją słonecznej pogody za oknem, wyższej temperatury, a do tego pełne wiosennych barw. 

Lekki makaron ryżowy połączyłam z prezentowanym ostatnio pesto z liści rzepy i orzechów włoskich, soczyście zielonym groszkiem, pysznym ziołowym tofu i znalezionymi nad morzem kwiatkami podbiału. 


Spring noodles with pesto,tofu,peas and coltsfoot flowers


Podbiał zakwita wczesną wiosną, najpierw pojawiają się kwiatki, a po około 6 tygodniach zielone listki. Zielarze najczęściej zasypują go cukrem aby stworzyć w ten sposób popularny syrop na kaszel. Ja natomiast postanowiłam go skonsumować. Cała roślina (kwiatki i liście) jest jadalna i smakuje trochę jak sałata. Zawiera kwasy organiczne, minerały i mikroelementy. Oczywiście należy go zrywać w miejscach, gdzie rośnie dziko i z dala od dróg. Kwiatki można także ususzyć i w zimowych miesiącach parzyć z nich herbatę.


Spring noodles with pesto,tofu,peas and coltsfoot flowers


Spring noodles with pesto,tofu,peas and coltsfoot flowers


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 200g makaronu ryżowego wstążki (lub innego ulubionego), waga przed gotowaniem
  • 1 kostka ziołowego BIO tofu "Polsoja"
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku (lub świeżego w sezonie)
  • 1 porcja pesto z liści rzepy (z tego przepisu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kwiatków podbiału


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Tofu wyjmujemy z paczki, owijamy w 2 arkusze ręcznika papierowego, układamy na talerzu i stawiamy na nim jakiś "ciężar", np. słoik. Odstawiamy je tak na czas przygotowania reszty składników.
W małym rondelku grzejemy 2 szklanki wody, gdy się zagotuje, dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu przecedzamy go na sitku, a potem wrzucamy do rondelka z bardzo zimną wodą ( to pozwoli zachować jego soczysty kolor).
Tofu kroimy w kostkę. Grzejemy patelnię i podprażamy na niej orzeszki piniowe lub pestki słonecznika, odstawiamy.
Wlewamy olej na patelnię, obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzany  olej. Po kilku minutach dodajemy pokrojone tofu i podsmażamy je równomiernie na złoty kolor. Następnie dodajemy odsączony, ugotowany groszek i makaron, na końcu dodajemy pesto, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wszystko mieszamy. Dla ułatwienia można przełożyć wszystko do garnka i potrząsnąć nim kilka razy, aby wszystko się połączyło.
Wykładamy porcje na talerze, posypujemy prażonymi orzeszkami lub pestkami, dekorujemy kwiatkami podbiału i serwujemy.


Smacznego ☺


Spring noodles with pesto,tofu,peas and coltsfoot flowers


I decided to create a colorful, fresh and light dish that is the essence of the sunny weather outside, higher temperatures, and full of spring colors.

I combined light rice noodles with homemade turnip pesto, lushy green peas, delicious herbal tofu and some coltsfoot flowers, which I found by the sea.

Coltsfoot bloom in early spring, firstly the flowers appear, and after about 6 weeks, green leaves grow. Usually herbalists combine the flowers with sugar to create a very popular cough syrup. But I decided to consume it. The whole plant (flowers and leaves) is edible, and it tastes a bit like lettuce. It contains organic acids, minerals and some micro-elements. Of course you should collect it in places where it grows wild and away from roads. Flowers can also be dried and in the winter used to make a herbal tea for colds.


Spring noodles with pesto,tofu,peas and coltsfoot flowers


INGREDIENTS (4 servings):


  • 200 g rice noodles (or other favorite noodles or pasta), the weight before cooking
  • 1 block of organic tofu with herbs
  • 1 C frozen green peas (or fresh, when in season)
  • 1 portion of pesto with turnip leaves (from this recipe)
  • 2 medium onions
  • 2 cloves of garlic
  • a handful of pine nuts or sunflower seeds
  • 2 tbsp oil
  • few coltsfoot flowers



PREPARATION:

Prepare the pasta according to the instructions on the package. Remove the tofu from the package, wrap it in 2 sheets of paper towel, put it on a plate and put some weight on top, for example a jar. Set aside.
In a small saucepan, boil 2 cups of water, add the peas and cook for 5 minutes. Next strain it in a sieve, and put in a saucepan with very cold water (this will keep his juicy color).
Cut tofu into cubes. Heat the pan and toast the pine nuts or sunflower seeds, set aside.
Add the oil into the pan, peel and chop the onion, press the garlic and add them to the pan. After few minutes add the diced tofu and fry it until golden brown. Then add the drained, cooked peas and pasta, at the end add the pesto, a little salt and pepper and mix everything thoroughly. To make it easier, you can put everything in a pot and shake it well, until everithing is combined evenly.
Divide into portions, sprinkle with toasted pine nuts or sunflower seeds, and some wild coltsfoot flowers.

Enjoy ☺


Spring noodles with pesto,tofu,green peas and coltsfoot flowers


4 komentarze:

  1. cudowne zdjęcia i kolory w tym daniu - aż zamarzyłam o takim obiedzie :) świetny pomysł na podanie makaronu, koniecznie zapisuję do spróbowania :)

    ReplyDelete
  2. Danie wygląda pięknie ! Bardzo interesujące połączenie składników :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION