PIKLE Z BIAŁEJ RZEPY LUB RZODKIEWKI

                         PICKLED TURNIPS OR RADISHES






W niedawnym poście, z przepisem na pesto z liści rzepy lub rzodkiewki, wspominałam, że wykorzystałam je także do przygotowania pikli. Posłużyły mi do tego dwie dorodne bulwy. Zamiast rzepy, użyć można również pęczka rzodkiewek. Pikle wychodzą pyszne, słodko-kwaśne i lekko pikantne. Warzywa te, bardzo szybko się marynują i zyskują dzięki temu, nowe, ciekawe oblicze, a także wspaniale urozmaicają wiosenne kanapki czy sałatki. Idealnie nadają się także jako wyrazisty dodatek do burgerów. Polecam





Na podstawie tego przepisu

SKŁADNIKI (1 średni słoik 400 ml):

  • 2 bulwy rzepy lub pęczek rzodkiewek
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka różowej soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego (delikatnie zmiażdżonych w moździerzu)
  • 1/3 dużej, świeżej papryczki pepperoni lub chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy


PRZYGOTOWANIE:

Rzepę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce, rzodkiewki kroimy od razu, bez obierania. W małym rondelku (ze stali nierdzewnej lub aluminiowym) zagrzewamy wodę z octem, dodajemy sól i cukier, mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą. Papryczkę kroimy w plastry a czosnek obieramy (nie wyciskamy go). Słoik do pikli wyparzamy wrzątkiem, układamy w nim warstwowo plastry rzepy, pomiędzy dosypując rozgniecione ziarna pieprzu i plasterki papryczki, w połowie wkładamy także obrany ząbek czosnku. Całość zalewamy ciepłą zalewą octową. Odkładamy słoik do ostygnięcia, zakręcamy i przekładamy do lodówki. Można je zacząć jeść już po 24 godzinach, jednak smakują najlepiej po kilku dniach. Pikle z rzepy nie nadają się do tak długiego przechowywania jak pikle z innych warzyw, najlepiej smakują do 2 tygodni po przygotowaniu. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Używamy do sałatek, kanapek, burgerów, lub jemy same.


Smacznego ☺


(na zdjęciu poniżej, kanapki z pastą a'la jajeczną, która świetnie się z nimi komponuje)


Pickled turnips


In a recent post, for the turnip greens or radish tops pesto, I mentioned that I used the turnip bulbs to make pickles. Pickles came out delicious, sweet and sour and slightly spicy. Instead of turnips, you can also use radishes. These vegetables, marinate very quickly and gain new, interesting flavor. They make a great addition to our spring sandwiches and salads. Also, they taste great with burgers. 


Based on this recipe


INGREDIENTS (1 medium jar 400 ml):


  • 2 white turnips or 1 bunch of radishes
  • 1/2 C apple cider vinegar
  • 1/2 C water
  • 1 tsp pink himalayan salt
  • 2 tsp brown sugar
  • 1 tbsp black peppercorns (gently crushed in a mortar)
  • 1/3 fresh chili or pepperoni pepper
  • 1 clove of garlic
  • 1 bay leaf



PREPARATION:

Peel the turnips, then cut them into thin half-moons, if using radishes slice them without peeling. In a small saucepan (stainless steel or aluminum) heat the water with vinegar, add salt and sugar, stir and wait until it dissolves. Slice the chili and peel the garlic. Sterilse the jar with boiling water (just rinse it well). Place turnip slices in a jar in layers adding crushed peppercorns and sliced ​​peppers between, put the garlic clove in the middle. Add the vinegar mixture. Leave the jar to cool down, seal it well and put in the fridge for 24 hours. After that time, you can enjoy the pickles, they taste the best after few days. Store them in the fridge for 2 weeks. Add them to salads, burgers, sandwiches or just eat them on it's own. (on the picture above, sandwiches with an "egg" spread, which taste great with the pickles)


Enjoy ☺




0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION