SMOOTHIE Z SUROWYM BURAKIEM, MARCHEWKĄ, JABŁKIEM, POMARAŃCZĄ I TAHINI

SMOOTHIE WITH RAW BEETROOT, CARROT, APPLE,ORANGE AND TAHINI





Wczesną wiosną, w czasie przesilenia, warto zwiększyć spożycie surowych warzyw i owoców. Dodadzą nam one energii i pomogą uzupełnić witaminy i minerały. Mi szczególnie ostatnio zasmakowały surowe buraki, lubię dodawać je do sałatek, ale najbardziej smakują mi w tym buraczanym smoothie. Uwielbiam serwować je sobie na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Jest bardzo smaczne, kremowe i rewitalizujące. No i ten kolor ♥




"Czy wiesz, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości? Zawdzięcza je antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.















Buraki mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C oraz witaminy B1. Jest w nich dużo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.




Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Buraki wzmacniają układ krwionośny


Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.


Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.


Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów." (źródło: tu)




SKŁADNIKI (1,5 L):

  • 1 duży burak lub kilka młodych buraków z pęczka botwiny
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 łyżka tahini 
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Obieramy buraki, marchew i pomarańczę, jabłko myjemy. Kroimy wszystko na kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy tahini, dolewamy wodę i miksujemy na gładko. Smoothie przechowujemy w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni. 

p.s. używam do tego blendera Vitamix, który bez problemu radzi sobie z dokładnym miksowaniem warzyw, jeśli jednak Wasz blender nie do końca podoła, możecie zmiksowane smoothie przecedzić przez gazę, dzięki czemu uzyskanie pyszny gładki sok.


Smacznego ☺


Smoothie with beetroot and carrot


In early spring, we should increase an intake of raw vegetables and fruits. They give us energy and help supplement vitamins and minerals. Recently, I'm really enjoying raw beetroots, I like to add them to salads, but my favorite meal with them is this beet smoothie. I love to drink it for supper or as a snack, during the day. It is very tasty, creamy and revitalizing. And that color ♥

Beetroots contain folic acid, vitamic and B1. They are also full of many minerals, like: iron, calcium, magnesium, potassium, sodium, copper, chlorine, fluorine, zinc, boron, lithium, molybdenum, cobalt and rare in vegetables rubidium and cesium. They support the circulatory system and lower the blood pressure. 
It's really worth to add raw beetroots to our diet.




INGREDIENTS (1.5 L):


  • 1 large beetroot or few small, young beets
  • 1 large carrot
  • 1 apple
  • 1 large orange
  • 1 tablespoon tahini
  • 2 cups filtered water


PREPARATION:

Peel the beetroot, carrot and orange, wash the apple. Cut everything into pieces and put into a blender cup. Add tahini, water and mix until smooth. Store the smoothie in a glass bottle / jar in the fridge for up to 2 days.

p.s. I use the Vitamix blender, which blends the vegetables and fruits until smooth, but if your blender doesn't do it very well, you can strain the smoothie through a cheesecloth, and enjoy a smooth delicious juice.

Enjoy! ☺





4 komentarze:

  1. już nie pamiętam kiedy ostatnio gotowałam buraka - zdecydowanie najlepsze pieczone lub na surowo! w smoothie sprawdzają się idealnie i z pewności spróbuję tak pyszną wersja jaką prezentujesz :)

    ReplyDelete
  2. bzdura- w burakach nie ma antocyjanów - tym samym cały tekst staje się niewiarygodny

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak? A w takich książkach: https://books.google.pl/books?isbn=8302027898 też bzdury wypisują? Fraza "buraki antocyjany", na tę chwilę druga strona wyników wyszukiwania i jest podświetlony tekst. W burakach jest także betaina, a nie zamiast antocyjanów.

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION