CRUMBLE Z RABARBAREM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

                     RHUBARB CRUMBLE (VEGAN, GLUTEN-FREE)



Crumble to popularny na Wyspach Brytyjskich deser, a najprościej rzecz ujmując to owoce zapiekane pod kruszonką. Danie to było bardzo popularne w czasie II wojny światowej, kiedy to racje żywnościowe były ograniczone i trzeba było radzić sobie z tym co było. Od tamtej pory, "kruszonka" wpisała się na stałe w brytyjskie menu i jest uwielbiana do dziś. 

A to co się pod nią znajduje zależy od tego co akurat jest w sezonie. Truskawki, jagody, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, jeżyny, wiśnie, a także królujący obecnie na straganach rabarbar. I w tej postaci właśnie miałam ochotę go teraz przygotować. Crumble, jak to kruszonka, tradycyjnie przygotowywana jest z mąki, masła i cukru. W bardziej nowoczesnych wydaniach dodaje się płatki owsiane i posiekane orzechy i w ten sposób przygotowałam także swoją wersję. Dodatkowo zamieniłam zwykłą mąkę na jaglaną, która swoim aromatem i kolorem wzbogaca deser, a tłuszcz zamieniłam na olej kokosowy, powstał pyszny posiłek, który można przygotować także na leniwe weekendowe śniadanie.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)

Chrupkie, zapiekane, słodkie kuleczki ciasta i ciepły miękki, kwaskowaty rabarbar. To danie to totalne comfort food i takie właśnie ciasto na skróty, bo mamy tu smak i zapach domowego wypieku, ale bez tego całego długotrwałego przygotowywania, ugniatania i pieczenia.


Całość jest naprawdę pyszna, nieprzesadnie słodka, lekko orzechowa, czuć wyraźnie wanilię, cynamon i gałkę muszkatołową, ale nie przytłaczają one smaku głównego bohatera jakim jest rabarbar.

Na wyspach crumble podaje się  na ciepło z rodzajem rzadkiego budyniu, który nazywa się custard, lub z lodami. Ja chciałam aby deser pozostał świeży i lekki i skomponowałam go z jogurtem. Ale w bardziej słodkiej wersji, lody będą tu doskonale pasowały.

Warto też dodać, że taką suchą kruszonkę można sobie przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać kilka dni w lodówce lub dłużej w zamrażarce. A wtedy wystarczy jedynie nastawić piekarnik, wyłożyć formę do pieczenia owocami, i po chwili pyszny deser ląduje na stole.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)


SKŁADNIKI (okrągła forma 25 cm; 6-8 porcji):

  • 5 pędów rabarbaru (ok. 1/2 kg)
  • 1 szklanka mąki jaglanej  (150g) *
  • 1 szklanka płatków owsianych (100g) **
  • 8 łyżek bezzapachowego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (120 g)
  • 1/3 szklanki (100 ml) syropu słodzącego, np. daktylowego lub np. jasnego cukru muscovado ***
  • 1/2 szklanki migdałów (70 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • naturalny jogurt sojowy lub lody ( do podania)
  • świeża melisa lub mięta (do podania, opcjonalnie)


* Jeśli nie macie mąki jaglanej, a macie w domu kaszę jaglaną, z łatwością zrobicie z niej mąkę. Wystarczy chwilę podprażyć kaszę na patelni, aby wydobyć z niej przyjemny orzechowy aromat, ostudzić, a następnie zmielić w młynku i przesiać do miski. Do przygotowania jednej szklanki mąki potrzebne jest ok. 3/4 szklanki kaszy.

** można użyć płatków zwykłych lub błyskawicznych; użyjcie płatków bezglutenowych, dla wersji bez glutenu

*** sprawdzi się tu każdy rodzaj cukru i syropu


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)


PRZYGOTOWANIE:

Z odmierzonej porcji syropu odlewamy 2 łyżki do polania rabarbaru przed pieczeniem. Migdały siekamy nożem lub rozdrabniamy delikatnie w blenderze. Wsypujemy je do miski i dodajemy mąkę jaglaną, płatki owsiane, wanilię, cynamon, gałkę i sól, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy syrop i olej i wyrabiamy masę ręką, aby powstały grudki. Jeśli masa jest zbyt sypka i sucha, dodajemy więcej oleju. Następnie skrapiamy masę delikatnie odrobiną zimnej wody i wstawiamy do zamrażarki na 10 minut (jeśli pieczemy deser od razu) lub do lodówki, jeśli będziemy go piec za kilka godzin lub następnego dnia. 


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)


Nastawiamy piekarnik na 175°C. Myjemy rabarbar, odcinamy twarde końcówki i kroimy łodygi w 1 cm kawałki, wykładamy go na wysmarowaną tłuszczem formę i dodajemy 2 łyżki syropu lub cukru na wierzch. 
Posypujemy go równomiernie kruszonką i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, aż nabierze ładnego rumianego koloru i chrupkości. Podajemy na ciepło lub na zimno, z jogurtem lub lodami. Deser przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)

Smacznego ☺

Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)


Crumble is a British dish which was popular during the World War II, when there was not enough food to make pies. From that time it became a staple in a british menu and is loved to this day. What's underneath the cruble depends on what happens to be in season. Strawberries, blueberries, peaches, plums, pears, apples, blackberries, cherries, rhubarb. Crumble is traditionally prepared with flour, butter and sugar. In more modern editions there are oats and chopped nuts in it, and that's how I wanted to prepare mine. I also swapped the regular flour with millet flour which I like for it's aroma and I also used coconut oil for a more nutritious version. With these ingredients you can also eat it as a breakfast on a lazy, saturday or sunday morning.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)

Crunchy, sweet crumbles with a soft and warm, tart rhubarb. This dish is a total comfort food and a quick substitute for a cake, because you get the taste and smell of home baked pie, but without all the preparation, kneading and long baking.

The whole thing is really delicious, not too sweet, slightly nutty, you can taste the vanilla, cinnamon and nutmeg, but they do not overwhelm the taste of the rhubarb.

Traditionally crumble is served with custard or ice cream. I wanted to keep it fresh and light and composed it with yogurt. But in a more sweet version, ice-cream will be perfect.

It's also worth to mention that you can prepare the crumble in advance and store it in the fridge for few days or longer in the freezer. And then you only need to set the oven, fill a baking dish with fruits, quickly bake it, and a delicious dessert lands on the table.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)


INGREDIENTS (round form 25 cm; 6-8 servings):

  • 5 stems of rhubarb (approx. 1/2 kg)
  • 1 C millet flour (150g) *
  • 1 C oats (100g) **
  • 8 tbsp fragrance-free coconut oil at room temperature (120 g)
  • 1/3 C (100 ml) date syrup or light muscovado sugar ***
  • 1/2 C almonds (70 g)
  • pinch of salt
  • 1 tsp dried vanilla
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/3 tsp ground nutmeg
  • natural soy yogurt or ice cream (for serving)



* If you don't have any millet flour on hand, but you have some millet groats, you can easily make the flour. Just toast the millet groats in the pan for few minutes to bring out the nutty flavor, cool it down, grind it and sift into the bowl. To get 1C of the flour you will need approx. 3/4 cup of the millet groats.

** You can use regular or instant flakes; Use certified gluten-free oats for a gluten-free version

*** You can use any kind of sugar or syrup


PREPARATION:

Prepare a measured amount of the syrup and take out 2 tbsp for later. Chop the almonds with a knife or grind them a blender (don't make flour, just pulse them few times). Put them in a bowl and add millet flour, oats, vanilla, cinnamon, nutmeg and salt, stir well. Then add the syrup and oil and knead everything with your hands to create lumps of batter. If it's too loose and dry, add more oil. Then sprinkle it with a little bit of cold water and put in the freezer for 10 minutes (if you're baking the dessert right away) or in the fridge if you plan to bake it in few hours or on the next day.
Set the oven to 175 ° C. Wash the rhubarb, cut off the ends and cut stalks into 1 cm pieces, put them in a greased baking dish and add 2 tbsp syrup or sugar on top.
Sprinkle the crumble  on top and bake for 20-30 minutes, until golden brown and crispy. Serve warm or cold, with yogurt or ice-cream. Store the dessert in the fridge for up to 3 days.


Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)

Enjoy ☺

Rhubarb crumble (vegan & gluten-free)

5 komentarze:

  1. to się nazywa prawdziwy wiosenny deser!

    ReplyDelete
  2. crumble?! o tak, ja po proszę! już wieki nie jadłam tej słodkiej, chrupiącej kruszonki, a tym bardziej z rabarbarem :) taka zdrowa wersja zdecydowanie przypadła mi do gustu :)

    ReplyDelete
  3. Zdjęcia jak zwykle zachwycające :)

    ReplyDelete
  4. Crumble to jeden z tych deserów, które wszystkim smakują, a zawsze można zrobić je z owoców które ma się akurat pod ręką :) Z rabarbarem i mąką jaglaną wydaje się być super opcją na leniwy deser :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION