VEGAN SKEWERS WITH TOFU AND PINEAPPLE
Co weganie przygotowują na grilla? Choć dla osób niewtajemniczonych odpowiedź może być trudna, to tak naprawdę trudność ta jest tylko pozorna. Wegański grill jest równie bogaty i ciekawy. Zaczynając od prostych warzyw i owoców, na grillu lądują burgery, tofu, kiełbaski, tempeh czy seitan. Jeśli organizujemy ognisko to nie można nie upiec w nim cebuli czy ziemniaków. Do tego domowy sos , salsa, chutney, wielkie michy sałatek i prawdziwa grillowa uczta gotowa.
Dziś przedstawiam moją kolejną propozycję na tego typu okazję, a są to szaszłyki. Ale nie takie zwykłe, bo wśród warzyw i tofu skwierczy słodki ananas, który niezwykle urozmaica ich smak. Stanowi doskonały kontrapunkt dla słonego tofu i nadaje niezwykłej słodyczy i świeżości całemu daniu. Do tego kremowy sos z awokado, który jest banalnie prosty do zrobienia.
Jest to wyborny posiłek, którym możemy się też zajadać w domu, kiedy pogoda nie dopisuje na grillowanie w plenerze. Polecam
SZASZŁYKI ( 5 sztuk):
- 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari firmy Polsoja (250g)
- 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
- 3 szalotki
- świeża kolendra ( do posypania)
SOS:
- 1 bardzo miękkie awokado
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- odrobina świeżej kolendry (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy.
Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki.
Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy.
Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.
Smacznego ☺
What vegans eat at a barbecue? The answer is not difficult as it may seems for some people at first. Vegan barbecue is also exciting and interesting. Starting with simple vegetables and fruits, you can grill burgers, tofu, sausages, tempeh or seitan. If you're having a bonfire you have to cook some onions or potatoes in it. All of that accompanied by a homemade sauce, salsa, chutney, and a large bowl of a salad and you're set.
Today I share a new recipe for this kind of event, vegan skewers. But they're not just plain vegetable skewers. Among salty tofu and vegetables, there is a pineapple sizzling. This sweet fruit gives an amazing sweetness and freshness to the dish. All of that, served with a simpel creamy sauce made with avocado.
Delicious meal, which you can also enjoy at home when the weather is not suitable for an outdoor barbecue.
SKEWERS (5 pieces):
- 1 block of smoked tofu or marinated tofu (250g)
- 1/2 fresh pineapple (1,5 kg whole weight)
- 1 green bell pepper
- 1 red Ramiro pepper or regular red pepper
- 3 shallots
- fresh coriander (for garnish)
SAUCE:
- 1 very soft avocado
- 1/2 cup water
- juice of 1 lime
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 1/2 tsp ground black pepper
- a handful of fresh cilantro (optional)
PREPARATION:
If you use smoked tofu, it is best to marinate it in soy sauce. It will give it a deeper flavor and enrich the taste of the skewers. Unrap the tofu and squeeze out the excess water. Cut it into large cubes and put in a deep dish with a flat bottom. Pour 3 tbsp soy sauce over, cover the dish with a cling film and put it in the fridge for 1 hout, turn over tofu cubes after 30 minutes and add ore soy sauce if necessary. If you use marinated tofu you can skip this step.
Peel the pineapple and cut it into cubes the same size as tofu. Wash peppers and cut into squares, similar size as the rest of the ingredients. Peel the shallots and cut them into rings or in halves lengthwise. Stick all the ingredients on skewer sticks. Put all the ingredients for the sauce (except cilantro) in a blender and mix until smooth. Then add the chopped coriander and stir.
Grill the skewers on the grill or fry in a pan (grilling pan or a regular one). I recommend frying them in coconut oil, which will enhance their flavor.
Enjoy ☺
na grillu zdecydowanie można przygotować wiele wspaniałych dań w wersji wegańskiej, a te szaszłyki są tego dowodem :)
ReplyDeletekolejny dowód na to, że po co komu mięso?! :)
ReplyDeleteKolejny dobry przepis dla moich mięsożerców :D
ReplyDeleteTen ananas musi faktycznie dodawać cudownego smaku szaszłykom! Przepis do spróbowania na grilla! ;)
ReplyDeleteSuper ! Taka egzotyczna mieszanka jest świetna, warto właśnie sobie coś takiego na grilla przygototować to bardzo dobra alternatywa.
ReplyDeleteBardzo fajnie ! Super są te szaszłyki na prawde wyglądają smacznie.
ReplyDelete